Siirry pääsisältöön

Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

"Tulevaisuuden Suomessa kasvukautta vallitsee pitkän päivän ja nykyistä korkeampien lämpötilojen yhdistelmä. Vastaavanlaisia oloja ei ole missään päin maapalloa. Vuoden 2050 Suomessa viihtyvää viljakasvilajiketta ei ole vielä olemassa, mutta tuotekehittely on käynnissä."
Työryhmä ja Hanna Nikkanen:
Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken
(Into 2017)
320 sivua
Toimittaja ja vierailijaprofessori Hanna Nikkanen on koonnut Tampereen yliopiston opiskelijoista 21-henkisen työryhmän, joka pureutuu yhteen aikamme varmasti merkittävimmistä aiheista. Ilmastonmuutos vaikuttaa tavalla tai toisella ihan jokaisen elämään, ja siksi kirjan olemassaolo on erittäin perusteltu. Perusteltua myös olisi, että Hyvän sään aikana -teokseen tarttuisi mahdollisimman moni.

Hyvän sään aikana on jaettu kolmeen osaan, kotka ovat Kumisaappaita lainaamassa, Surun vaiheet ja Tuntematon planeetta. Ensimmäisessä osassa keskitytään ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin konkreettisiin muutoksiin: miten luonto yrittää sopeutua, miten yritykset reagoivat muuttuvaan tilanteeseen? Toisessa osassa tarkastellaan sitä, miten me ihmiset suhtaudumme siihen, että yllämme leijuu uhka, joka on valtavuudessaan käsittämätön. Viimeisessä osassa katse suunnataan kohti tulevaisuutta. Onko vielä toivoa?
Kyky myönteiseen ajatteluun ja yhteisöllisyyteen vaikeina aikoina on ihailtava piirre yhteiskunnassa, mutta se on myös uhka. Ihmislaji on levittäytynyt ympäri maapalloa tulevaisuudenuskonsa ja sinnikkyytensä ansiosta, ja samainen toiveikkuus voi estää ihmisiä sisäistämästä tilanteen vakavuutta. Jos joutuu kokemaan ilmastonmuutoksen vaikutukset nahoissaan, voi muuttua haluttomaksi ajattelemaan koko asiaa.
Ilmastonmuutos on uhka, joka on läsnä. Se muuttaa maailmaa, on jo muuttanut. Hanna Nikkasen ja työryhmän teos ei vaikuta sen enempää vähättelevältä kuin suurentelevaltakaan. Teos ei tuomitse ihmiskuntaa väistämättömään tuhoon lähitulevaisuudessa mutta osoittaa, että aihetta huoleen on.

Hyvän sään aikana on vaikuttava kokonaisuus ilmastonmuutoksesta. Teoksessa käsitellään monia aiheeseen linkittyviä teemoja monen tekijän voimin. Kirja on kuitenkin yhtenäinen ja vakuuttaa lukijansa. Niinpä sen soisi päätyvän monen lukijan käsiin.

Helmet 2018: 45. Palkittu tietokirja. Teos voitti Kanava-tietokirjapalkinnon ja oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Kommentit

 1. Tämän kirjan aion jossain vaiheessa lukea, sillä aihe kiinnostaa. Olen itse huolestunut ilmastonmuutoksesta ja yritän valinnoillani pienentää hiilijalanjälkeäni parhaani mukaan, ja toisinaan valtaosan ajattelemattomuus jopa melkein suututtaa. Siksi minäkin jo näin ennen lukemista toivon, että mahdollisimman moni tulisi lukemaan tämän kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kyllä lämpimästi. Pidin siitä, että vakavaa ja huolestuttavaa aihetta lähestytään vakavasti ja monipuolisesti. Tuntuu, että kirjan pariin pitäisi palata uudemman kerran.

   Poista
 2. Hyvä nosto. Uhka on tiedetty jo kauan, mutta bileet jatkuvat, ja kaikki päättyy tuhoon, näin luulen. Suomen lämpötila ei nouse, mikäli Golfvirta tyrehtyy, voi jopa kylmetä. Sitä ennen aavikoituminen kuivuus, ja meren pinnan nousu ovat jo niittäneet tuhoa. Toivottavasti olen väärässä, ja löydetään helpotus, tai tapahtuu muuta, joka hillitsee jatkuvaa pallon lämpenemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jokke.
   Niinpä. Kovin toiveikkaasti ei tulevaisuuteen voi katsella, mutta kai silti täytyy vain toivoa, että jotain tapahtuu. Ja siinä toivoessa täytyy tietenkin itse tehdä se, mitä voi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El