Siirry pääsisältöön

Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

"Tulevaisuuden Suomessa kasvukautta vallitsee pitkän päivän ja nykyistä korkeampien lämpötilojen yhdistelmä. Vastaavanlaisia oloja ei ole missään päin maapalloa. Vuoden 2050 Suomessa viihtyvää viljakasvilajiketta ei ole vielä olemassa, mutta tuotekehittely on käynnissä."
Työryhmä ja Hanna Nikkanen:
Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken
(Into 2017)
320 sivua
Toimittaja ja vierailijaprofessori Hanna Nikkanen on koonnut Tampereen yliopiston opiskelijoista 21-henkisen työryhmän, joka pureutuu yhteen aikamme varmasti merkittävimmistä aiheista. Ilmastonmuutos vaikuttaa tavalla tai toisella ihan jokaisen elämään, ja siksi kirjan olemassaolo on erittäin perusteltu. Perusteltua myös olisi, että Hyvän sään aikana -teokseen tarttuisi mahdollisimman moni.

Hyvän sään aikana on jaettu kolmeen osaan, kotka ovat Kumisaappaita lainaamassa, Surun vaiheet ja Tuntematon planeetta. Ensimmäisessä osassa keskitytään ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin konkreettisiin muutoksiin: miten luonto yrittää sopeutua, miten yritykset reagoivat muuttuvaan tilanteeseen? Toisessa osassa tarkastellaan sitä, miten me ihmiset suhtaudumme siihen, että yllämme leijuu uhka, joka on valtavuudessaan käsittämätön. Viimeisessä osassa katse suunnataan kohti tulevaisuutta. Onko vielä toivoa?
Kyky myönteiseen ajatteluun ja yhteisöllisyyteen vaikeina aikoina on ihailtava piirre yhteiskunnassa, mutta se on myös uhka. Ihmislaji on levittäytynyt ympäri maapalloa tulevaisuudenuskonsa ja sinnikkyytensä ansiosta, ja samainen toiveikkuus voi estää ihmisiä sisäistämästä tilanteen vakavuutta. Jos joutuu kokemaan ilmastonmuutoksen vaikutukset nahoissaan, voi muuttua haluttomaksi ajattelemaan koko asiaa.
Ilmastonmuutos on uhka, joka on läsnä. Se muuttaa maailmaa, on jo muuttanut. Hanna Nikkasen ja työryhmän teos ei vaikuta sen enempää vähättelevältä kuin suurentelevaltakaan. Teos ei tuomitse ihmiskuntaa väistämättömään tuhoon lähitulevaisuudessa mutta osoittaa, että aihetta huoleen on.

Hyvän sään aikana on vaikuttava kokonaisuus ilmastonmuutoksesta. Teoksessa käsitellään monia aiheeseen linkittyviä teemoja monen tekijän voimin. Kirja on kuitenkin yhtenäinen ja vakuuttaa lukijansa. Niinpä sen soisi päätyvän monen lukijan käsiin.

Helmet 2018: 45. Palkittu tietokirja. Teos voitti Kanava-tietokirjapalkinnon ja oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Kommentit

 1. Tämän kirjan aion jossain vaiheessa lukea, sillä aihe kiinnostaa. Olen itse huolestunut ilmastonmuutoksesta ja yritän valinnoillani pienentää hiilijalanjälkeäni parhaani mukaan, ja toisinaan valtaosan ajattelemattomuus jopa melkein suututtaa. Siksi minäkin jo näin ennen lukemista toivon, että mahdollisimman moni tulisi lukemaan tämän kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kyllä lämpimästi. Pidin siitä, että vakavaa ja huolestuttavaa aihetta lähestytään vakavasti ja monipuolisesti. Tuntuu, että kirjan pariin pitäisi palata uudemman kerran.

   Poista
 2. Hyvä nosto. Uhka on tiedetty jo kauan, mutta bileet jatkuvat, ja kaikki päättyy tuhoon, näin luulen. Suomen lämpötila ei nouse, mikäli Golfvirta tyrehtyy, voi jopa kylmetä. Sitä ennen aavikoituminen kuivuus, ja meren pinnan nousu ovat jo niittäneet tuhoa. Toivottavasti olen väärässä, ja löydetään helpotus, tai tapahtuu muuta, joka hillitsee jatkuvaa pallon lämpenemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jokke.
   Niinpä. Kovin toiveikkaasti ei tulevaisuuteen voi katsella, mutta kai silti täytyy vain toivoa, että jotain tapahtuu. Ja siinä toivoessa täytyy tietenkin itse tehdä se, mitä voi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on