Siirry pääsisältöön

Kaisa Jaakkola: Hyvän olon hormonidieetti

"Sinulla ei ole kiire minnekään. On turhaa tehdä muutoksia, jotka aiheuttavat ahdistusta. Etsi sinulle sopiva vaihtoehto ultimaalisen ja minimaalisen välillä. Koska tämä on loppuelämäsi viimeinen elämäntapadieetti, se ei pääty koskaan - voit ainoastaan oppia."
Kaisa Jaakkola:
Hyvän olon hormonidieetti
(Tammi 2016)
224 sivua
Törmäsin jossakin Kaisa Jaakkolan kirjaa kehuviin kommentteihin ja päädyin varaamaan kirjan kirjastosta. Ilman kehuja tuskin olisin teosta luettavaksi hankkinut, sillä nimi ei mielestäni ole kauhean houkutteleva. Hormonit-sanaa käytetään turhan paljon arkikielessä selityksenä naisten ailahteluille ja dieetti taas on monen mielestä vanhanaikaista - pysyvät elämäntapamuutokset ovat päivän sanoja.

Hyvän olon hormonidieetti kuitenkin yllätti sisällöllään myönteisesti. Teoksessa edetään johdonmukaisesti yleisemmältä tasolta kohti yksityiskohtia, ja heti alussa on varsin inspiroiva kirjoittajan oma tarina siitä, miten tavanomaiset laihduttamisen keinot johtivat ei-toivottuun lopputulokseen.

Kaisa Jaakkola kirjoittaa miellyttävän maanläheisesti painonhallinnasta ja laihduttamisesta. Kokonaisuudesta syntyy mielikuva, että asiat ovat lopulta melko yksinkertaisia. Vaikutelmaa syventävät hyvät konkreettiset esimerkit vaikkapa ruokavaliosta. Lisäksi Jaakkola haastaa lukijaa pohtimaan omaa tilannettaan kysymyksin.
Kuinka voit muistuttaa itseäsi uusista ajattelumalleista? Kuinka muistuttaa itseäsi uusista ruokailu- tai liikkumistavoista?
Ne hormonit sitten. Kysymys ei suinkaan ole jostain epämääräisistä tekijöistä, jotka saavat nimenomaan naiset käyttäytymään oudosti silloin tällöin. Esimerkiksi insuliini on hormoni, joka vaikuttaa rasvanpolttoon ja jonka toimintaa teoksessa selitetään seikkaperäisesti. Oma osuutensa teoksessa on myös miehille, jotka eivät hekään ole hormonien säätelyistä vapaata aluetta.

Entäs sitten dieetti? Sitä sanaa Jaakkola kyllä käyttää mutta huomauttaa:
Ei dieettejä, vaan kestäviä elämäntapamuutoksia.
Hyvän olon hormonidieetti on kirja, jonka haluaisin omaan hyllyyni. Teoksessa on ajatuksia ja ideoita, joiden omaksuminen vaatinee sen, että ajatusten pariin palaa aika ajoin. Lisäksi esimerkiksi ohjeet ruokavalion koostamiseen ovat sellaisia, että niitä tarkastelee mielellään vielä uudemman kerran.


Jaakkolan teos on kauniisti kuvitettu ja taitettu. Visuaalisen ilmeen takana ovat valokuvaaja Elise Kulmala ja graafikko Laura Ylikahri.

Tämä teos on toinen osallistumiseni tällä viikolla meneillään olevaan tietokirjallisuushaasteeseen, jota Lukumato Klassikkojen lumoissa -blogista emännöi.

Kirjasta muualla: Hidasta elämää ja Iidan matkassa.

Kommentit

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta teokselta. Ihmisen hyvinvointi on niin monen tekijän summa, kun yksi niistä heilahtaa, niin elämä voi olla kaaosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja tietysti oma juttunsa on, mikä kenellekin sopii. Tästä kirjasta löytyy joka tapauksessa hyviä vinkkejä hyvinvointiin.

   Poista
 2. Olen lukenut kaksi ensimmäistä Jaakkolan teosta. Tärkeää asiaa, varsinkin kun itsellä ollut useammassa hormonissä häikkää. /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole muuta Jaakkolalta vielä lukenut, mutta pidin hänen otteestaan tässä. Ehkäpä siis tutustun enemmänkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on