Siirry pääsisältöön

Laura Arffman: Mona-Liisa

Vaikka olen vielä nuori, olen miettinyt kirjan kirjoittamista jo useasti elämäni aikana. Minut tunnetaan parhaiten maastohiihtäjänä, mutta julkisen kuvan takana on paljon muutakin, mistä en ole koskaan yleisölle puhunut. Erilaisia käänteitä on ehtinyt olla elämän varrella enemmän kuin itsekään välillä uskon. Nyt kun aika meinaa loppua kesken, toivon, että jotain jää minusta muistiinkin. (Kirjan esipuhe, Mona-Liisa Nousiainen)

Laura Arffman: Mona-Liisa – urheilija, muusikko, ihminen
Gummerus 2020
319 sivua
äänikirjan lukija Laura Arffman
kesto 11 h 27 min

Kyynelittä on vaikea lukea tai kuunnella Laura Arffmanin kirjoittamaa elämäkertaa Mona-Liisa. Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) oli huipputason hiihtäjä, muusikko ja äiti, jonka elämä päättyi kohtuuttoman nuorena, vain 36-vuotiaana. Tieto tästä varjostaa elämäkerran lukemista, ja viimeistään siinä vaiheessa, kun kirjassa kerrotaan Mona-Liisan sairastumisesta ja kuolemasta, ovat tunteet pinnassa.

Mona-Liisa ei kuitenkaan ole missään nimessä vain sairauskertomus. Ennen kaikkea kirja on monilahjakkaan naisen elämäkerta, jossa tärkeässä osassa on kuitenkin hiihto, Mona-Liisa Nousiaisen urheilulaji. Hiihdon parissa nainen viettää vuosia, hätyyttelee maailman kärkeä ja saa maailman nopeimman naisen tittelin. Monella tapaa aika vain on väärä, tähdet epäsuotuisia ja epäonni kantapäillä, ja monet suuret tavoitteet jäävät saavuttamatta. Elämä kuitenkin on täyttä ja antoisaa, sillä hiihdon parista löytyy puoliso, ja perheen tyttären syntymän jälkeen tuore äiti tekee paluun hiihtoladuille.

Ja vaikka Mona-Liisa Nousiainen elää vaativaa huippu-urheilijan arkea, toteuttaa hän myös toista unelmaansa. Muusikon ura on ajatuksissa sitten, kun urheilu-ura päättyy. 

Toista uraansa Nousiainen vain ei ehdi toteuttaa, kun tieto vakavasta sairaudesta kääntää elämän päälaelleen pian urheilu-uran päätyttyä. Hiihtäjästä, muusikosta, äidistä ja vaimosta tulee syöpäpotilas, jolle ei uskalleta ennustaa hyvää. Eikä hyville ennusteille ole katettakaan, sillä Mona-Liisa menehtyy sairauteen vain reilun vuoden kuluttua diagnoosin selviämisestä.

Mona-Liisa on kirja elämästä, joka päättyi liian aikaisin, ja naisesta, jonka päämäärätietoisuus vei kohti unelmia. Ystävä Laura Arffman on tuonut kansien väliin tarinan, joka on elämänmakuinen ja koskettava.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on