Siirry pääsisältöön

Laura Arffman: Mona-Liisa

Vaikka olen vielä nuori, olen miettinyt kirjan kirjoittamista jo useasti elämäni aikana. Minut tunnetaan parhaiten maastohiihtäjänä, mutta julkisen kuvan takana on paljon muutakin, mistä en ole koskaan yleisölle puhunut. Erilaisia käänteitä on ehtinyt olla elämän varrella enemmän kuin itsekään välillä uskon. Nyt kun aika meinaa loppua kesken, toivon, että jotain jää minusta muistiinkin. (Kirjan esipuhe, Mona-Liisa Nousiainen)

Laura Arffman: Mona-Liisa – urheilija, muusikko, ihminen
Gummerus 2020
319 sivua
äänikirjan lukija Laura Arffman
kesto 11 h 27 min

Kyynelittä on vaikea lukea tai kuunnella Laura Arffmanin kirjoittamaa elämäkertaa Mona-Liisa. Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) oli huipputason hiihtäjä, muusikko ja äiti, jonka elämä päättyi kohtuuttoman nuorena, vain 36-vuotiaana. Tieto tästä varjostaa elämäkerran lukemista, ja viimeistään siinä vaiheessa, kun kirjassa kerrotaan Mona-Liisan sairastumisesta ja kuolemasta, ovat tunteet pinnassa.

Mona-Liisa ei kuitenkaan ole missään nimessä vain sairauskertomus. Ennen kaikkea kirja on monilahjakkaan naisen elämäkerta, jossa tärkeässä osassa on kuitenkin hiihto, Mona-Liisa Nousiaisen urheilulaji. Hiihdon parissa nainen viettää vuosia, hätyyttelee maailman kärkeä ja saa maailman nopeimman naisen tittelin. Monella tapaa aika vain on väärä, tähdet epäsuotuisia ja epäonni kantapäillä, ja monet suuret tavoitteet jäävät saavuttamatta. Elämä kuitenkin on täyttä ja antoisaa, sillä hiihdon parista löytyy puoliso, ja perheen tyttären syntymän jälkeen tuore äiti tekee paluun hiihtoladuille.

Ja vaikka Mona-Liisa Nousiainen elää vaativaa huippu-urheilijan arkea, toteuttaa hän myös toista unelmaansa. Muusikon ura on ajatuksissa sitten, kun urheilu-ura päättyy. 

Toista uraansa Nousiainen vain ei ehdi toteuttaa, kun tieto vakavasta sairaudesta kääntää elämän päälaelleen pian urheilu-uran päätyttyä. Hiihtäjästä, muusikosta, äidistä ja vaimosta tulee syöpäpotilas, jolle ei uskalleta ennustaa hyvää. Eikä hyville ennusteille ole katettakaan, sillä Mona-Liisa menehtyy sairauteen vain reilun vuoden kuluttua diagnoosin selviämisestä.

Mona-Liisa on kirja elämästä, joka päättyi liian aikaisin, ja naisesta, jonka päämäärätietoisuus vei kohti unelmia. Ystävä Laura Arffman on tuonut kansien väliin tarinan, joka on elämänmakuinen ja koskettava.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok