Mikä tahansa aihe, josta ei puhuta avoimesti, pitää sisällään vallan, häpeän ja syyllisyyden rakenteita, joita on vaikea tehdä näkyviksi. Jos haluaa tuntea hallitsevansa tilanteen, se vaatii kykyä sanoa, että tämä on minun tilanteeni, johon vaikuttaa minun taustanui ja johon pohjautuu minun tulevaisuuteni. Jos haluan selviytyä vaikeasta tilanteesta, fiksuinta on puhua siitä. Tämä pätee niin mielenterveyteen kuin rahaankin, ja etenkin se pätee tilanteeseen, jossa puhutaan niiden keskinäisestä suhteesta. (Maarit Lassander: Rahaviisaus)
Maarit Lassanderin Rahaviisaus on kirja, jossa yhdistyvät raha ja mielen hyvinvointi. Kirjailija tarkastelee aihettaan psykologian näkökulmasta ja avaa sitä, miten ihmisen rahaan muodostuu ja miten tuohon suhteeseen kukin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa. Kirja auttaa tunnistamaan rahaan liittyviä asenteita ja uskomuksia, jotka voivat olla hyvinkin piilossa ja tiedostamattomia.
Julia Thurénin Kaikki rahasta on käytännönläheinen teos taloudenhoidosta ja arkisesta rahankäytöstä. Thurénin tavoitteena on lisätä rahapuhetta ja keskustelua taloudesta, ja siihen keskusteluun Kaikki rahasta on hyvä avaus. Thurén tarjoaa haastattelemiensa henkilöiden ja omakohtaisten kokemustensa kautta hyviä vinkkejä oman talouden hallintaan ja vaurastumisen ensi askeliin.
Rahan säästäminen ja sijoittaminen ei ole lopulta kovinkaan vaivalloista tai aikaa vievää, eikä se todellakaan kuulu vain pukumiehille, jotka vetävät Hollywood-elokuvissa kokkelia prostituoitujen pakaroilta. Oikeastaan rahojen sijoittamista voi suositella ihan jokaiselle, jolla on mahdollisuus irrottaa tuloistaan 15 euroa kuukaudessa. Jos säästämisestä tai sijoittamisesta innostuu kunnolla, voi siitä saada hauskan harrastuksen. Monelle säästäminen on kuitenkin vain pakollinen paha. Sekin on täysin OK. (Julia Thurén: Kaikki rahasta)
Molemmat kirjat ovat mielestäni lukemisen tai kuuntelemisen arvoisia, jos taloudenhallinta yhtään kiinnostaa – ja itse asiassahan sen pitäisi kiinnostaa ihan kaikkia, sillä nykymaailma vain on sellainen, että jonkinlainen rahasuhde täytyy ihmisellä olla. Thurénin kirja tarjoaa hyviä, käytännöllisiä vinkkejä rahankäyttöön monesta eri näkökulmasta. Kaikki rahasta sopii hyvin esimerkiksi omaan kotiin muuttavalle nuorelle, joka opettelee ottamaan oman taloutensa haltuunsa. Onpa sillä toki annettavaa aikuisellekin lukijalle.
Maarit Lassanderin teoksella on erityisen paljon annettavaa lukijalle, joka tunnistaa rahasuhteessaan ongelmia tai haasteita. Lassander avaa taloudenhallintaa tunteiden kautta ja tarjoaa harjoituksia, joiden avulla lukija voi pohtia ja tunnustella omaa rahasuhdettaan. Kirjassa muistutetaan, että raha ei sinänsä tuo onnea mutta se, että raha-asiat ovat hallussa, lisää varmasti turvallisuudentunnetta. Raha-asiat voi ottaa haltuun vaikeidenkin tilanteiden jälkeen, siitä Rahaviisaus esimerkkien avulla muistuttaa.
Julia Thurénin kirjasta muualla: Lukujonossa ja Kirjavinkit.
Tietokirjabingosta kuittaan Rahaviisaudella kohdan Vuonna 2020 julkaistu kotimainen tietokirja ja Kaikki rahasta asettuu kohtaan Opas.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.