Siirry pääsisältöön

Kirjoja rahasta

Mikä tahansa aihe, josta ei puhuta avoimesti, pitää sisällään vallan, häpeän ja syyllisyyden rakenteita, joita on vaikea tehdä näkyviksi. Jos haluaa tuntea hallitsevansa tilanteen, se vaatii kykyä sanoa, että tämä on minun tilanteeni, johon vaikuttaa minun taustanui ja johon pohjautuu minun tulevaisuuteni. Jos haluan selviytyä vaikeasta tilanteesta, fiksuinta on puhua siitä. Tämä pätee niin mielenterveyteen kuin rahaankin, ja etenkin se pätee tilanteeseen, jossa puhutaan niiden keskinäisestä suhteesta. (Maarit Lassander: Rahaviisaus)

Maarit Lassander: Rahaviisaus
Atena 2020
260 sivua
äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
kesto 6 h 29 min

Julia Thurén: Kaikki rahasta – näin säästin kymppitonnin vuodessa
Gummerus 2018
325 sivua
äänikirjan lukija Heljä Heikkinen
kesto 8 h 45 min


Maarit Lassanderin Rahaviisaus on kirja, jossa yhdistyvät raha ja mielen hyvinvointi. Kirjailija tarkastelee aihettaan psykologian näkökulmasta ja avaa sitä, miten ihmisen rahaan muodostuu ja miten tuohon suhteeseen kukin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa. Kirja auttaa tunnistamaan rahaan liittyviä asenteita ja uskomuksia, jotka voivat olla hyvinkin piilossa ja tiedostamattomia.

Julia Thurénin Kaikki rahasta on käytännönläheinen teos taloudenhoidosta ja arkisesta rahankäytöstä. Thurénin tavoitteena on lisätä rahapuhetta ja keskustelua taloudesta, ja siihen keskusteluun Kaikki rahasta on hyvä avaus. Thurén tarjoaa haastattelemiensa henkilöiden ja omakohtaisten kokemustensa kautta hyviä vinkkejä oman talouden hallintaan ja vaurastumisen ensi askeliin.

Rahan säästäminen ja sijoittaminen ei ole lopulta kovinkaan vaivalloista tai aikaa vievää, eikä se todellakaan kuulu vain pukumiehille, jotka vetävät Hollywood-elokuvissa kokkelia prostituoitujen pakaroilta. Oikeastaan rahojen sijoittamista voi suositella ihan jokaiselle, jolla on mahdollisuus irrottaa tuloistaan 15 euroa kuukaudessa. Jos säästämisestä tai sijoittamisesta innostuu kunnolla, voi siitä saada hauskan harrastuksen. Monelle säästäminen on kuitenkin vain pakollinen paha. Sekin on täysin OK. (Julia Thurén: Kaikki rahasta)

Molemmat kirjat ovat mielestäni lukemisen tai kuuntelemisen arvoisia, jos taloudenhallinta yhtään kiinnostaa – ja itse asiassahan sen pitäisi kiinnostaa ihan kaikkia, sillä nykymaailma vain on sellainen, että jonkinlainen rahasuhde täytyy ihmisellä olla. Thurénin kirja tarjoaa hyviä, käytännöllisiä vinkkejä rahankäyttöön monesta eri näkökulmasta. Kaikki rahasta sopii hyvin esimerkiksi omaan kotiin muuttavalle nuorelle, joka opettelee ottamaan oman taloutensa haltuunsa. Onpa sillä toki annettavaa aikuisellekin lukijalle.

Maarit Lassanderin teoksella on erityisen paljon annettavaa lukijalle, joka tunnistaa rahasuhteessaan ongelmia tai haasteita. Lassander avaa taloudenhallintaa tunteiden kautta ja tarjoaa harjoituksia, joiden avulla lukija voi pohtia ja tunnustella omaa rahasuhdettaan. Kirjassa muistutetaan, että raha ei sinänsä tuo onnea mutta se, että raha-asiat ovat hallussa, lisää varmasti turvallisuudentunnetta. Raha-asiat voi ottaa haltuun vaikeidenkin tilanteiden jälkeen, siitä Rahaviisaus esimerkkien avulla muistuttaa.

Julia Thurénin kirjasta muualla: Lukujonossa ja Kirjavinkit.

Tietokirjabingosta kuittaan Rahaviisaudella kohdan Vuonna 2020 julkaistu kotimainen tietokirja ja Kaikki rahasta asettuu kohtaan Opas.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on