Siirry pääsisältöön

Emma Hooper: Koti-ikävän laulut

"Ja Finn laski iltaisin veneiden valoja. Niitä oli ilta illalta vähemmän, kaksitoista, kymmenen, seitsemän, kolme. Toisinaan Cora tuli laskemaan hänen kanssaan, toisinaan ei."

Emma Hooper: Koti-ikävän laulut
Gummerus 2019
Alkuteos Our Homesick Songs 2018
Suomentanut Satu Karhulahti
379 sivua

Connorien perhe asuu Newfoundlandissa Kanadassa. Koko pienen kylän yhteisö joutuu kohtaamaan suuren muutoksen, kun kaloja ei yhtäkkiä enää olekaan. Kun ei ole kaloja, ei monella myöskään ole elinkeinoa eikä elantoa, joten perhe toisensa jälkeen lähtee muualle.

Connorit kuitenkin haluavat jäädä autioituvaan kalastajakylään. Vanhemmat päätyvät toisenlaiseen ratkaisuun kuin monet muut: Aidan ja Martha matkustavat vuorotellen töihin pohjoiseen. Kun toinen on poissa, toinen vanhemmista huolehtii perheen lapsista kotona.

Lapset keksivät omaa puuhaansa. Teini-ikäinen Cora ottaa omalla tavallaan haltuunsa hylätyt talot, ja 11-vuotias Finn puolestaan elättelee toivoa kalojen paluusta. Kalojen ilmaantuminen takaisin toisi takaisin myös vanhan kyläyhteisön ja elvyttäisi henkiin paikan, joka on autioitumassa tyystin. Pojan sitkeys ja sinnikkyys käy sydämeen. Jotain hellyttävää on siinä, miten pieni poika on valmis taistelemaan silloin, kun aikuiset yksi toisensa jälkeen luovuttavat ja lähtevät.

Oman taistelunsa käy myös Cora. Eräänä yönä hän katoaa ja toimii päämäärätietoisesti – tytön tavoitteena on yksinkertaisesti päästä elämään tavallista elämää. Samaan aikaan Aidan ja Martha uurastavat ja vaihtavat vuoroja. Usein heidän kohtaamisensa typistyy pieneen hetkeen satamassa, kun toinen saapuu ja toinen lähtee.

Koti-ikävän laulut liikkuu kahdella aikatasolla. Tarinan nykyhetkessä eletään 1990-luvun alussa, kalojen katoamisen ajassa. Aika ajoin kurkistetaan menneisyyteen, 1970-luvulle. Silloin Martha tutustuu Aidaniin, joka on petollisia Connoreita, ja pitää päänsä ympäröivistä epäilyistä huolimatta. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin pariskunta joutuu epätavallisessa tilanteessa puntaroimaan, voiko perhe pysyä yhdessä, kun lähtö kodista uhkaa ja kaikki tuttu tuntuu hajoavan.

Romaani on kaihoisan kaunis kuvaus siitä, miten ihmiset voivat joutua olosuhteiden pakosta jättämään tutun ympäristönsä ja kotinsa. Tarina on hyvinkin ajankohtainen kertoessaan siitä, mihin ihmisten toimet voivat johtaa ja miten koti-ikävä vaivaa, kun on pakko lähteä.

Kauniilla tavalla romaanissa on läsnä musiikki. Kirjan nimi ei ole päälle liimattu vaan laulut ovat tarinassa monin tavoin läsnä. Laulut kantautuvat yli veden, kertovat tarinoita ja kantavat mukanaan historiaa keskellä muuttuvaa maailmaa.

Koti-ikävän laulut ei ole pelkästään murheellinen romaani. Melankolisuudestaan huolimatta tarina on sadunomainen ja kauniilla tavalla toiveikas. Sen äärellä tulee mieleen, että maailma tarvitsisi enemmän Finnin kaltaisia ihmisiä.

Emma Hooperin esikoisromaanissa Etta ja Otto ja Russell ja James oli jotain viehättävää, silti en siitä täysin hurmaantunut. Koti-ikävän lauluista hurmaannuin, todella.

Tiina tietää kertoa, että tarinan taustalla ovat todelliset tapahtumat. Katja toteaa, että lempeällä kirjalla on painava sanoma. "Kirja on tehty rohkeille ja luontoa rakastaville ihmisille", luonnehtii Mai. Jenna nautti tarinan surumielisyydestä ja taianomaisuudesta.

Keski-kirjastot 2019: 25. Kirja, joka sijoittuu merelle tai saaristoon.
Helmet 2019: 49. Vuonna 2019 julkaistu kirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on