Siirry pääsisältöön

Alix Rickloff: Nanreath Hallin salaisuudet

"Minä ilmoittaudun Nanreath Halliin saamani komennuksen mukaisesti. Vaikka ylhäiset Trenowyrthit torjuisivatkin minut, pystyn silti tekemään töitä ja auttamaan parhaani mukaan. Kenties saan toivomani ulkomaankommennuksen, jos teen riittävän hyvää työtä."
Alix Rickloff:
Nanreath Hallin salaisuudet
(HarperCollinsNordic 2017)
Alkuteos Secrets of Nanreath Hall 2016
Suomentanut Virpi Kuusela
399 sivua

Joulun ajalle etsiskelin luettavaa, joka olisi sopivasti viihdyttävää - ei liian vakavaa muttei myöskään liian höttöistä. Lumiomenan Katja kirjoitti blogissaan taannoin Alix Rickloffin historiallisesta romaanista Nanreath Hallin salaisuudet sen verran kiinnostusta herättävästi, että Iso-Britanniaan sijoittuva esikoisteos oli helppo valita joululukemistoon.

Tarina sijoittuu kahden sodan aikaan. 1910-luvun Cornwallissa lady Katherine, Kitty, elää etuoikutetun elämää Nanreath Hall -nimisessä kartanossa. Etuoikeudet tuovat kuitenkin mukanaan velvollisuuksia ja tiukkoja raameja: nuoren naisen ei ole sopivaa tehdä moniakaan asioita, eikä esimerkiksi nuoren naisen taiteellisuutta katsota suopeasti. Kun Katherine päättää antaa tunteilleen vallan, ei paluuta kotikartanoon enää ole.

1940-luvulla Katherinen tytär Anna saapuu Nanreath Halliin, jossa eletään aivan toisenlaista aikaa kuin Katherinen - nyt jo edesmenneen - aikana. Suvun edustajia asuu kartanossa edelleen, mutta aiempaa ahtaammin: sukutilasta on tehty sotasairaala, jonne Anna saapuu työskentelemään. Sattuman oivallinen oikku johdattaa Annan taloon, josta hänen äitinsä on vuosikymmeniä aiemmin lähtenyt. Sairaanhoitajan työnsä ohessa Anna voi penkoa salaisuuksia, joita hänen juuriltaan löytyy enemmän kuin tarpeeksi.

Varauksettoman innostuneesti Annaa ei oteta vastaan, kun selviää, että hän on sukua Nanreathin Hallin omistajille. Se ei ole mikään ihme, sillä päivänvalosta loitolla pidettäisiin mieluusti enemmän kuin Anna ennalta arvaa. Sodassa haavoittunut serkku ei pahemmin Annan tulosta hämmenny, mutta talon valtiatar on varsin kolkko tapaus tavattavaksi.

Tarina osoittaa sen, miten suuresti maailma muuttuu muutamassa vuosikymmenessä. Komea sukukartano kukoistaa ensimmäisen maailmansodan alla muttei enää pärjää omillaan, kun toinen maailmansota syttyy. Katherinella ei naisena juuri ole liikkumavaraa vaan tiukat soveliaisuussäännökset sitovat häntä. Anna on äitinsä iässä vapaampi ja itsellisempi, jos toki hänen lähtökohtansakin ovat hyvin erilaiset äitiin verrattuna.

Nanreath Hallin salaisuudet tarjoaa brittiläistä kartanoromantiikkaa, jota sota varjostaa. Taiteen kauneus ja yhteisön tiukat normit asettuvat vastakkain, kun Katherine etsii omaa tietään maailmassa. Anna katsoo tulevaisuuden sijaan ennemminkin menneeseen samalla, kun etsii tasapainoa sotasairaalatyönsä ja yksityiselämänsä välillä.

Yltiöromanttiseksi romaani ei onneksi taivu vaan päähenkilöt Katherine ja Anna ovat molemmat itsellisiä toimijoita aikansa raameissa ja hieman niiden ylikin. Sivuhenkilöitä tarinassa on runsaasti, mutta harva heistä jää isommin mieleen. Sotien ajat ovat kiinnostavia, vaikkei rintamalle päädytäkään. Erityisesti Annan ajalla sota on läsnä ja vaikuttaa ihmisten elämään, tai on ehkä jo jälkensä ehtinyt jättää.

Nanreath Hallin salaisuudet on viihdyttävä romaani, joka ei välttämättä jätä suurta jälkeä mutta tarjoaa hyvää ajanvietettä sellaisiin hetkiin, kun arjesta irtautuminen tuntuu tarpeelliselta.

Kommentit

  1. Samat mietteet: ajanvietettä, ei mitään mieleenpainuvaa, mutta tarpeeksi kiinnostavaa että jaksaa lukea. Mulle brittikartanoissa on muutenkin aina sitä jotain. Onneksi tämä ei tosiaan ollut yltiörakkausromanttinen kirja, vaan enemmän sukutarina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä brittikartanoissa tosiaan on aina sitä jotain. Mietin lukiessani, millaista tätä kirjaa olisi lukea brittimaisemissa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok