Siirry pääsisältöön

Pauliina Vanhatalo: Pitkä valotusaika

"Aarni oli rajannut kuvan valmiiksi. Nyt hän odotti enää että jotakin tapahtuisi: että kuva-alalle lentäisi lintu, tuuli nostaisi voimakkaampia aaltoja, valo taittuisi ja antaisi syyn painaa laukaisinta."

Pauliina Vanhatalo:
Pitkä valotusaika
(Tammi 2015)
224 sivua

Kun luin Pauliina Vanhatalon Keskivaikea vuosi -teoksen, nousi monessa kohtaa esiin tämä pari vuotta sitten julkaistu romaani, Pitkä valotusaika. Moni romaania suositteli ja se jäi mieleni lukulistalle pyörimään. Hyvä, että jäi, sillä tarina on kiehtova ja siihen oli mukavaa uppoutua.

Päähenkilö on Aarni, jolla ei suju kovin hyvin. Elämä 1960-luvun Oulussa ei tunnu tarjoavan tulevaisuudentoivoa vaan ajatukset keskittyvät siihen, miten koulun voisi räjäyttää. Kun äiti ohjaa Aarnin töihin valokuvausliikkeeseen, ei tilanne alkuun näytä juuri kirkastuvan. Mutta kun Aarni vähitellen pääsee uppoutumaan valokuvauksen maailmaan, saa elämä uutta sisältöä ja lopulta valokuvaus ohjaa miehen koko elämää.

Kuvat ja kuvaaminen ovat romaanissa merkittävässä asemassa. Kuvaustekniikka muuttuu ja kehittyy, ja se välittyy myös tarinasta, joka ulottuu 1960-luvulta nykyaikaan. Tarinan kuvallisuutta korostavat kauniisti joidenkin lukujen alusta löytyvät kuvatiedot.
Ikkuna, 1971.
© Aarni Koskiaava
Yhteydenotot ja hintatiedustelut:
Valokuva-agentuuri Photosviakreeta
Merkittävässä asemassa on myös päähenkilö, Aarni, josta Vanhatalo luo moninaisen ja vivahteikkaan kuvan. Pitkä valotusaika on psykologisesti onnistunut kuvaus miehestä, joka ponnistaa isättömyydestä kohti taiteilijaelämää, hankkii perheen ja onnistuu elämässään ainakin yli omien odotustensa - ja kantaa mukanaan taakkoja, joita onnistumisetkaan eivät harteilta pudota.

Pauliina Vanhatalo on taitava kirjoittaja, joka asettaa sanansa kauniisti. Pitkä valotusaika jää hehkumaan mieleen kirkkaan kuulaana. Vaikka alkuun Aarnin hahmo ei oikein sympatiaa herätä, huomaan jossain vaiheessa asettuneeni hänen puolelleen ja toivovani hänelle hyvää. Taitavasti romaani rakentaa elämästä kirpeänhaikean kuvan, jota katselee mielellään.

Kirjasta ovat bloganneet myös ainakin Katja, Paula, Kaisa ja Omppu.

Helmet 2017: 29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia.

Kommentit

 1. Hieno kirja. Minulle kirja on vielä siitäkin tärkeä, että kansikuvassa on valokuva entisen kotikaupungin Oulun vanhasta sillasta ja Aarnihan oli miettimässä pahoja tekoja siinä Lyseon kulmilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on minusta kovin viehättävä, vaikken tienoota tunnistanutkaan. Arvaan, että tunnistaminen tekee kannesta vielä vaikuttavamman.

   Poista
 2. Tämä on ollut yksi lempiromaaneistani - pitäisikin lukea se uudestaan! Itsekin pidän valokuvauksesta, kuten Aarni, ja pidin myös kirjan psykologisesta kuvauksesta ja Vanhatalon kirjoitustyylistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsemístasi asioista pidän minäkin. Mieleenpainuva romaani.

   Poista
 3. Ihanaa, että pidit tästä! Minusta tämä oli vuoden 2015 parhaita kirjoja ja edelleen hyvin mieleenpainuva lukukokemus. Olen ostanut tämän omaan hyllyynkin ja Syksyn lehden tavoin voisin hyvinkin lukea uudestaan.

  VastaaPoista
 4. Voi ihana muistutus tästä ihanasta kirjasta ja sen tunnelmasta! Kiva kun bloggasit tästä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El