Siirry pääsisältöön

Anders Hansen: Aivovoimaa - Näin vahvistat aivojasi liikunnalla

"Jos olet niin stressaantunut, että et usko ehtiväsi harrastaa liikuntaa, haluan sanoa, että juuri sinun on tarpeen liikkua! Ja jos uskot työmäärän estävän liikunnan, tässä sinulle vinkki: kun varaat aikaa liikuntaan, alat voida paremmin, stressi vähenee ja työtkin sujuvat helpommin. Uskallan nimittäin luvata, että jos silloin tällöin otat yhden tunnin työajasta liikuntaan, saat enemmän tehtyä loppujen työtuntien aikana."
Anders Hansen:
Aivovoimaa -
Näin vahvistat aivojasi liikunnalla
(Atena 2017)
Alkuteos Hjärnstark 2016
Suomentanut Susanna Paarma
253 sivua

Anders Hansenin tietokirja Aivovoimaa - Näin vahvistat aivojasi liikunnalla on jokaiselle liikuntaa harrastavalle oivaa luettavaa, sillä kirja kertoo, kuinka monenlaisia hyötyjä liikunnasta ihmiselle on. Ennen kaikkea Aivovoimaa olisi kuitenkin erittäin tarpeellista luettavaa heille, jotka eivät - syystä tai toisesta - liiku. Hansen kertoo hyvin vakuuttavasti siitä, mitä kaikkea hyvää liikkumisesta seuraa, että voisi kuvitella paatuneemmankin sohvaperunan ponkaisevan pehmeiden tyynyjen välistä liikkeelle. Tai ainakin luulisi faktojen panevan harkitsemaan, josko liikunta sopisi osaksi omaa elämää.
Suomessa, Japanissa ja Etelä-Afrikassa tehtyjen tutkimusten mukaaan säännöllisesti liikuntaa harrastavat ovat vähemmän kyynisiä ja neuroottisia. Lisäksi he tuntevat suurempaa yhteenkuuluvuutta lähiympäristönsä ihmisten kanssa.
Liikunnasta koituvia hyötyjä kirjassa riittää. Kysymys ei ole pelkästään fyysisen kunnon kasvamisesta, vaan aktiivisuus vaikuttaa muutoinkin. Hansenin mukaan liikunta esimerkiksi hidastaa ikääntymistä ja kohottaa mielialaa, vähentää ahdistusta ja parantaa muistia. Eikä sovi unohtaa, että liikunta auttaa kaikenikäisiä.

Todisteita liikunnan hyvistä vaikutuksista on runsaasti. Kirjassa viitataan lukuisiin tutkimuksiin, vaikka toisaalta myös myönnetään, että aina ei voida olla varmoja, mikä mihinkin vaikuttaa. Kattavasti kuitenkin voidaan vetää se johtopäätös, että säännöllinen liikkuminen auttaa monenlaisissa asioissa.

Aivovoimaa on yleistajuisesti kirjoitettu kirja siitä, mitä hyvää fyysinen aktiivisuus ihmiselle tekee. Kirjan luettua voi kysyä, miksei sanomaa liikkumisen myönteisistä vaikutuksista nosteta esille laajemmalti.  Sitä Hansen pohtii itsekin.

Anders Hansen puhuu asiastaan vakuuttavasti. Ylilääkärin ja konsultoivan psykiatrin innostus aiheeseensa välittyy, ja jos aloitteleva liikkuja etsii syitä lähteä lenkille, niitä Hansen tarjoilee yllin kyllin.

Suosittelen kirjaa lämpimästi lukijalle, joka on kiinnostunut fyysisen aktiivisuuden vaikutuksista ihmiseen. Lämpimämmin suosittelen kirjaa lukijalle, joka suunnittelee liikunnallisen elämän aloittamista. Lämpimimmin suosittelen kirjaa lukijalle, joka ei vielä ole keksinyt syytä lähteä liikkeelle.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

 1. Samaa mieltä, liikunnasta on runsaasti hyötyä. Sitten siitä voi olla myös fyysisiä haittoja. Kultainen keskitie on parasta liikunnassa. 8 tunnin istunnot pelkästään tuolilla ovat pahasta koko keholle. Siksi yritän matkustaa yleensä junalla, koska junassa pääsee liikkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kultainen keskitie on tässä - kuten monessa muussakin asiassa - paikallaan. Juuri hiljattain luin, että kun liikunnan määrä ylittää tietyn rajan (en tietenkään muista, minkä), suotuisia vaikutuksia ei enää kerry vaan liikunta kuluttaa enemmän kuin antaa.

   Eilen istuin autossa tuntikausia ja sen kyllä huomasi olossa. Junamatkustamista suosin minäkin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on