Siirry pääsisältöön

Paula Hawkins: Tummiin vesiin

"Askel kerrallaan, kunnes hän tuli metsikön laitaan, askel kerrallaan pois polulta, hieman kompastellen joenpenkkaa alas ja sitten, askel kerrallaan, veden varaan."
Paula Hawkins: Tummiin vesiin
(Otava 2017)
Alkuteos Into the Water 2017
Suomentanut Antti Autio
415 sivua


Paula Hawkinsin Tummiin vesiin -trillerin olennaisessa osassa on Beckfordin joki, erityisesti sen tietty mutka, jota on alettu kutsua Hukkuneiden mutkaksi paikassa menehtyneiden useiden naisten vuoksi.
Paikka on idyllisen kaunis. Sinne johtaa tammien varjostama polku, läheisillä kukkuloilla kasvaa plataaneja ja pyökkejä, ja etelänpuoleinen törmä laskeutuu vesirajaan hiekkapeitteisenä. Joenmutkaan voi mennä melomaan tai viettämään aurinkoista eväsretkipäivää lastensa kanssa. Kaikki vaikuttaa täydelliseltä.
Kaikki ei kuitenkaan ole täydellistä, päinvastoin. Aikojen saatossa Hukkuneiden mutkassa ovat henkensä heittäneet lukuisat naiset, jotka tiedetään nimeltä, ja heidän lisäkseen vielä monet muut. Viimeisimpänä joesta nostetaan kuolleen Nel Abbottin ruumis; häntä ennen joen mustiin syvyyksiin on vajonnut teini-ikäinen Katie Whittaker.

Beckfordin kylä kätkee sisäänsä salaisuuksia, jotka paljastuvat vähä vähältä. Suurimpia salaisuuksia on se, että kaikkien naisten kuolema ei suinkaan ole seurausta omasta valinnasta, vaan monen naisen kuolemaa edesauttaa joku toinen. Mutta kuka? Monella kylässä tuntuisi olleen motiivi murhata Nel Abbott, joka eläessään jakoi mielipiteitä - eikä vähiten kirjaprojektillaan, johon liittyen hän tutki Hukkuneiden mutkan naiskohtaloita. Nel Abbott myös tiesi jotain, mitä ei haluttu kirkkaaseen päivänvaloon.

Paitsi että Tummiin vesiin on tarina rikosten selvittelystä, on se myös tarina melko tiiviistä kyläyhteisöstä, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja monet kantavat kaunaa, kuka mistäkin syystä. Moni myös tekee - usein tahtomattaan - tiliä menneisyytensä kanssa, kun varjot eivät jätä rauhaan vaan tunkeutuvat väkisin esille tarkastelua odottamaan.

Henkilögalleria on varsin laaja, ja ääneen pääsevät monet: sisarensa menettänyt Jules, äitinsä menettänyt Lena, vuosia aiemmin myös äitinsä menettänyt Sean, tulenarkaa salaisuutta kantava Mark, rikostutkija Erin... Hahmoja riittää, mutta he erottuvat toisistaan niin, että henkilökavalkadi ei käy uuvuttavaksi selvittelyksi, kuka kukin on.

Tummiin vesiin on tunnelmaltaan synkkä ja saa aika ajoin aikaan jännitystä. Ihmisten rikkinäisyys ja jopa tietynlainen mustuus on kuvattu kiinnostavasti. Pidin siitä, miten kaikkea ei kiedottu lopussa nätisti pakettiin, vaan muutamia asioita rohjettiin jättää auki. Loppupuolta olisi voinut hieman tiivistää, mutta viihdyttävää jännityslukemista etsivälle uskallan Hawkinsin teosta kyllä suositella.

Kirjavinkit, Rakkaudesta kirjoihin, Kirsin Book Club ja Kirjasähkökäyrä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?