Siirry pääsisältöön

Tunnustushaaste, osa 3


Kolmannen kerran pääsen vastailemaan Liebster Award -kysymyksiin. Kiitos tunnustuksesta ja haasteesta, Hande ja Evaria.

Alkuun haasteen säännöt:
    Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
    Laita palkinto (yllä oleva kuva) esille blogiisi.
    Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
    Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
    Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
    Lisää palkinnon säännöt postaukseen.

Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Rikon kylläkin viidettä sääntöä, sillä tunnustushaaste on kiertänyt blogeissa niin paljon, että en enää haasta ketään.

Ensin Handen kysymykset:

1. Minkä ikäisenä ja miten opit lukemaan? Viisivuotiaana ja äidin sanojen mukaan yksin: yhtäkkiä hän huomasi, että osaan lukea.

2. Mikä oli lapsuutesi suosikkikirja? H.C Andersenin satukirja.

3. Käytätkö valmiita lukupäiväkirjoja tai kirjoitatko muistiinpanoja paperille ennen blogitekstin kirjoittamista? Usein merkkailen tarralapuilla sivuja, joskus kirjoitan ajatuksiani muistiin pienille lapuille.

4. Luetko sarjakuvia? Luen, tosin voisin lukea enemmänkin.

5. Jos järjestäisit nyt lukuhaasteen, minkä aiheinen se olisi? Päivänä muutamana ajattelin, että jonkinlainen maanosahaaste olisi kiva, jotta tulisi luettua maantieteellisesti ajateltuna vähän laajemmin kuin nykyään on tullut tehtyä. Sellainen tosin taisi jonkun aikaa sitten ollakin.

6. Onko sinulla kirjallisuudesta poimittuja esikuvia - todellisia tai fiktiivisiä? Anni Polvan Tiina oli lapsuudessa esikuvani, mutta sittemmin esikuvat ovat karisseet. Minulle tuppaa käymään niin, että otan itselleni esikuvia, joiden rinnalle on mahdotonta päästä - ainakin minun.

7. Jos elämästäsi tehtäisiin kirja, mikä sen nimi olisi? Huh, miten vaikea kysymys! Melankolinen erakko voisi olla aika kuvaava.

8. Saat omistukseesi laajan kirjaston, mutta sen valikoima koostuu vain yhdestä genrestä. Minkä valitsisit? Psykologisen romaanin.

9. Jos perustaisit toisen blogin, mitä aihetta se käsittelisi? Joskus haaveilin sisustusblogista, mutta se varmaan kuivuisi kokoon ennen kuin ehtisi kunnolla käynnistyä.

10. Kenet kirjailijan kutsuisit luoksesi kylään, jos saisit mahdollisuuden? Sadie Jonesin, josta on tullut yksi lempikirjailijani.

11. Mitä lukeminen sinulle merkitsee? Elämyksiä ja mahdollisuutta laajentaa maailmankuvaa. Esimerkiksi.

Elokuinen auringonnousu.
Evarian kysymykset tulevat tässä:

1. Mikä on mottosi / elämänohjeesi? Asioilla on tapana järjestyä, jos ei aina hyvin, sitten vähän huonommin.

2. Mitkä ovat oman kirjahyllysi TOP5-kirjat? Tämä valikoima vaihtelee ajan myötä, mutta nyt tulevat mieleen Sofi Oksasen Puhdistus, Laura Lähteenmäen Korkea aika, Tove Janssonin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, John Williamsin Stoner ja Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville.

3. Mikä sarjakuvahahmo kuvaa sinua parhaiten? Varmaan Finnish nightmares -sarjakuvan Matti.


4. Jos saisit aikakoneen käyttöösi, mihin haluaisit matkustaa? 1920-luku on minua kiehtonut pitkään.


5. Lapsuuden lempisatusi? H.C Andersenin Villijoutsenet.


6. Paras paikka lukemiseen? Sohvan nurkka.

7. Jos et harrastaisi lukemista, mitä tekisit kaikella sillä ajalla, jonka nykyään käytät lukemiseen? Voi olla, että katsoisin enemmän televisiota ja/tai elokuvia.

8. Todennäköisin syysi jättää kirja kesken? Huono kieli.


9. Miten lapset ja nuoret saataisiin lukemaan enemmän? Käyttämällä aikaa siihen, että jokainen löytäisi kirjallisuutta, joka innostaa ja houkuttaa äärelleen.

10. Varhaisin kirjoihin tai kirjastoon liittyvä muistosi? Olin alakoulussa, kun laskin kirjat, joita olin palauttamassa kirjastoon. Niitä oli yli neljäkymmentä.

11. Jos sinun elämästäsi kirjoitettaisiin kirja, mikä sen nimeksi tulisi? Haa, nyt pääsin helpolla! Katso Handen kysymys numero 7. :)
Kirjallisuuden ohella myös luonto tarjoaa elämyksiä.
Aikaisempia haastevastauksia löytyy täältä:
Osa 1 ja osa 2.

Kirjojen suhteen on blogissa nyt ollut hiljaista. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten olisi lukenut, vaan sitä, etten ole ehtinyt kirjoittaa luetuista kirjoista. Yritän paneutua lähipäivinä asiaan oikein kunnolla!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…