Siirry pääsisältöön

Tommi Kovanen, Jenny Rostain: Kuolemanlaakso

"Yhtäkkiä kuului kova pamaus ja maailmani musteni. Tajuntani valtasi hiljaisuus.
Pelikello pysähtyi aikaan 00:11 ja peli vihellettiin poikki.
Minua oli taklattu takaa kuolleesta kulmasta ja makasin jäällä tajuttomana."

Tommi Kovanen, Jenny Rostain:
Kuolemanlaakso
(Bazar 2017)
Äänikirjan lukija Antti Jaakola
Kesto 6h 6min.

Tommi Kovanen on entinen jääkiekkoilija, joka Rauman Lukossa puolustajana pelatessaan sai taklauksen seurauksena aivovamman ja joutui lopettamaan uransa. Mediassakin tilaa saanut tapaus on ehdottomasti kaiken julkisuuden arvoinen, ja enemmänkin. On hyvä, että monia epäreiluja ja absurdeja piirteitä saaneesta tapauksesta puhutaan ja kirjoitetaan. Jos sillä estetään yksikin vastaava vakava loukkaantuminen, on tehty jo paljon hyvää.

Kovin vaikealta tuntuu kirjoittaa kirjasta, joka perustuu traagisiin tositapahtumiin. Myötätuntoni on, ehdottomasti, kovia kokeneen pelaajan puolella. Hänen tarinansa on karmaiseva ja huolestuttava. Silti en voi olla sanomatta, että jonkinlainen moniäänisyys olisi voinut olla kokonaisuudelle eduksi, sillä nyt kirjassa korostuu Kovasen oma kokemus niin, että kaikki muut jäävät varjoihin katsomaan sivusta, kun mies tuhoaa ympäriltään lähes kaiken. Onko todella niin, että kukaan lähellä ei välittänyt eikä puuttunut asioihin ennen kuin oli jo melkein myöhäistä? Olisin mielelläni kuullut, miten lähipiiri koki käänteentekevän onnettomuuden, joka varmasti vaikutti suuresti myös muihin kuin uhriin itseensä. En myöskään voinut olla miettimättä, kuinka pelaaja, joka omienkin sanojensa mukaan muistaa tapahtumia huonosti, voi kuvata kaikkea mennyttä niin tarkasti.

Niin tai näin, Kuolemanlaakso on tärkeä kirja tärkeästä aiheesta. Jääkiekko on Kovasen koko elämä, ja käytännössä se lopulta vie häneltä lähes kaiken. On äärimmäisen murheellista, että lajissa sallitaan edelleen rumia, jopa vammauttavia taklauksia - viimeisimpänä uutisoitiin nuoren suomalaisen NHL-pelaaja Sebastian Ahon loukkaantumisesta taklauksen seurauksena. SM-liigasta ja sen johtoportaan toimijoista Kuolemanlaakso antaa häpeällisen kuvan. Toivottavaa on, että Kovasen tarina herättää ajattelemaan entistä enemmän sitä, että jokaisen pelaajan terveyden on oltava prioriteettien kärjessä - ei pelin näyttävyyden tai väärintekijöiden suojelemisen.

Kommentit

 1. Olen jonkin verran kuullut tästä Kovasen kirjasta ja syntyi nyt tunne, että voisin tämän lukea. Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elegia. Olisikin kiva päästä lukemaan sinun ajatuksiasi tästä.

   Poista
  2. Jonna

   mie luin Tommin ja kirjoitin tuonne: https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/kuolemanlaakso/

   Nostin sen kolmen kärkeen, vuoden 2017 Blogistaniassa.

   Poista
  3. Kiitos linkistä, hikkaj! Käynpä lukemassa ajatuksiasi kirjasta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?