Siirry pääsisältöön

Sari Pöyliö: Pölynimurikauppias ja muita äitien erehdyksiä

"- Hienoja ihmisiä ja hyviä ystäviä, äiti kähisi krapula-aamuina, jolloin hienot ihmiset ja hyvät ystävät olivat hänen seuranaan juoneet kuukauden eläkkeen." (Novellista Pallo-Hoover)
Sari Pöyliö: Pölynimurikauppias
ja muita äitien erehdyksiä
(Atena 2014)
166 sivua
Sari Pöyliön esikoisteos Pölynimurikauppias ja muita äitien erehdyksiä sisältää kahdeksan novellia, joissa seikkailevat äidit ja tyttäret. Heti ensimmäisessä novellissa Matkalla äidin kanssa perinteinen äidin ja tyttären suhde kääntyy päälaelleen, kun Leeni-tytär on se, joka on tyyni ja vakaa, ja äiti taas kikattaa, irrottelee ja käyttäytyy sopimattomasti. Tuntuu, että Leeni ei pysty ymmärtämään äitinsä käytöstä ja hänen on pakko saada äidille diagnoosi, joka selittäisi omituisuudet. Hieman samantyyppinen äiti esiintyy myös novellissa Pallo-Hoover. Siinä Irene ryhtyy äitinsä omaishoitajaksi, koska kukaan muu ei tehtävään suostu ja koska Irene tarvitsee hyvän tekosyyn olla poissa kotoa.

Novellissa Vahva vanhemmuus Silla joutuu työvoimatoimiston määräyksestä Vahva vanhemmuus -kurssille, jolle hän ei itse halua mutta joka näyttää sivullisen silmissä olevan kovasti tarpeen. Sen verran överiksi menee perheen meno jatkuvasti.
Sillan suunnitelma äidin etsimisestä oli hautautunut lasten syntymiin, lasten isien kanssa riitelemiseen, suurkeittiöllä hikoiluun, kursseihin ja karensseihin.
Hulvattomaksi meno äityy kokoelman kolmannessa novellissa, joka on nimeltään Kellonkissaniitty ja joka nousi suosikikseni. Siinä Taina varastaa äitinsä ruumiin ja päätyy kuolleen äitinsä sekä raskaana olevan sisarensa Päivin kanssa kaahaamaan kohti Pohjanmaata perässään poliisit ja isä, joka on antanut luvan lyödä Tainaa rengasraudalla päähän. Novelliin muodostuu vauhdikas kuvio matkasta, jolla autot vaihtuvat melkein nopeammin kuin maisemat mutta jolla kuitenkin on vakava tarkoitus: vainajan tahdon toteuttaminen.
- Meidän pitää löytää uusi auto.
- Mennään bussilla.
- Matkahuopaan käärityn äidin kanssako? Päivi kysyi. - Emme me voi retuuttaa häntä sylissämme. Ja äidin jättäminen huoltoaseman pihalle tavallaan pilaisi matkan idean.
Matkaa tehdään myös novellissa Side, jossa Miina etsii huvilaa äitinsä ja isoäitinsä kanssa. Huvila löytyy mutta vettä ei tule, ja äiti ja isoäiti keskittyvät mieluummin epäolennaisuuksiin kuin arkisten ongelmien ratkomiseen.

Härän hajun päähenkilö on 45-vuotias Ritva, joka päätyy irrottelemaan äitinsä kuoleman jälkeen, ja Syvyyteen-novellissa äiti muuttaa Saaran luokse, kun taas Saaran tytär Silja lähtee matkalle. Kokoelman päättää Melkein ihminen, jossa Vahva vanhemmuus -novellista tuttu kouluttaja vetää Alkiosta vainajaksi -kurssia, jolle osallistuvat aiemmista novelleista tutut henkilöt. Tämä muista teksteistä erottuva novelli kiteyttää jotenkin kauniisti sen, mistä loppujen lopuksi on äitien ja tyttärien välillä kysymys.

Sari Pöyliö kirjoittaa elävästi ja luontevasti, ja hänen novellinsa tarjoavat ilahduttavia, lämpimiä tarinoita, jotka tarjoavat jotain tuttua naurulla höystettynä. Kertomuksia värittää pieni vinksallaan oleminen ja musta huumori, mikä tekee niistä raikkaita. Tätä novellikokoelmaa voi mieluusti suositella kenelle tahansa, mutta erityisesti äideille ja tyttärille.

Pöyliön esikoista on ehditty lukea paljon. Kirjanurkkauksessa kaivattiin laajempaa näkökulmaa, mutta Kirsin sydämen novellit onnistuivat viemään.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok