Siirry pääsisältöön

Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön

"Jokin ajoi häntä. Se istui rinnan päällä ja hievahti vain hieman, kun hän liikkui. Lakanat kahisivat, Niityn lakanat ja hänen omansa, Tampereelta tuodut. Niiden päärmeissä kuulsivat hänen nimikirjaimensa ja vaivalla tehdyt pitsit."
Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön
(WSOY 2014)
269 sivua
Laura Lähteenmäen romaanin Ikkunat yöhön päähenkilöt ovat naisia. Tarinaa kerrotaan pääasiassa Elsin, Hannan, Astan ja Teresan näkökulmista, ja miehet saavat tyytyä sivurooleihin. Miehistä oman näkökulmansa saa kuuluviin vain Jukka, jolla on tärkeä tehtävä tapahtumien kulussa.

Elsi on sodanjälkeisessä ajassa Niityn nuori emäntä. Tiuhaan tahtiin syntyneitä lapsia on kolme, eikä Elsi saa nukuttua öisin. Valo ja värit ovat kadonneet, on vain joku hatara muisto onnellisuudesta, jota joskus tunsi.
Hän olisi halunnut raapia valon esiin mutta ei tiennyt minne olisi iskenyt kyntensä.
Nykyajassa Hanna tulee poikansa Niklaksen kanssa Niittyyn, äitinsä kotitaloon, viikonloppuisin ja lomilla. Siellä hän pääsee irti työasioista ja kodin ongelmista. Niittyä hallinnoi kuitenkin äidin sisko Asta, joka ei pidä Hannasta tai tämän pojasta. Itse asiassa hän ei tunnu pitävän kenestäkään, ellei hänen omaa poikaansa Roopea lasketa.
Pari kesää sitten Hanna kysyi, voisiko aidasta kaataa pari puuta, koska ne voisivat kaatua auton tai pojan päälle. Että hän nauroi likalle! Miksi hän välittäisi Hannan hienoista autoista tai nulikasta, kun ei ollut välittänyt Hannasta ja Riikastakaan? Ja tuskin yksikään kuusi ehtisi kaatua pojan päälle, silloin harvoin kun likka toi paskahousunsa tänne.
Riikka on Hannan lapseton sisar, runoilija, joka ei tunnu oikein löytävän paikkaansa ihmisten joukosta. Hän kärsii luomisen tuskasta, hän vihaa ja kokee huonommuutta suhteessa muihin ja kirjoittaa päällekäyvää runoutta.

Teresa on naisjoukosta ainoa, joka ei ole sukua. Hän on sidoksissa Niittyyn poikaystävänsä Roopen kautta, ja ensimmäisellä vierailullaan sukutilalle hän aistii, että talossa on jotain outoa.
Talossa oli huono henki. Se ei ollut vain alakuloinen ja viileä vaan myös vihamielinen.
Niitystä muodostuu paikka, johon kaikki nivoutuu. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat kietoutuvat puhumattomuuteen ja vihaan, mistä seuraa kuin kirous, jota ei onnistuta purkamaan. Tekemisistä ja tekemättä jättämisistä muodostuu tragedioita ja kipua, ja menneisyys tuntuu olevan lähes kaikkien kohdalla enemmän läsnä kuin nykyisyys.

Romaanissa ihmisten pimeät puolet nousevat voimalla esille. Niityn synkkyys on ihmisten valottomuutta, ja kokonaisuudesta muodostuu vaikuttava sukutarina. Esimerkiksi Elsin masennusta Laura Lähteenmäki kuvaa hyvin vahvasti.
Hän halusi heittää vauvan luotaan, antaa sen kieriä sängystä ja kopsahtaa lattialle. Hän vihasi sitä, ja silti hänen piti järjestää sille juhlat.
Olen muutamaan kertaan aiemmin todennut, että en ole vaihtuvien aikatasojen ja näkökulmien varaukseton ystävä. Alkuun minun olikin tätä kirjaa lukiessa vaikea pysyä perillä, kuka on kuka ja miten sidoksissa kehenkin. Mietin jopa jonkinlaisen henkilökartan tekemistä, sillä koin rasittavana sen, että näkökulman vaihduttua jouduin palauttamaan mieleen, missä mennään. Mutta kun henkilögalleriaan pääsi sisälle, tarina kyllä pysyi koossa, tosin aivan kaikkia näkökulmia ei mielestäni välttämättä olisi tarvittu. Imua kertomukseen löytyi heti prologista lähtien, ja ajoittain minun oli vaikea laskea kirjaa käsistäni. Ikkunat yöhön on vaikuttava ja psykologisesti vakuuttava romaani, joka kannattaa lukea.

Ikkunat yöhön -romaanista on kirjoitettu paljon, ainakin seuraavissa blogeissa: Sinisen linnan kirjasto, Kirjasähkökäyrä,  LukuisaKirjainten virrassa, Mari A:n kirjablogiKulttuuri kukoistaaJärjellä ja tunteellaKirjabrunssi, Eniten minua kiinnostaa tie ja Kirjava kammari.

Minulla on sattumalta kaksi kappaletta tätä romaania. Siksi asetan tuon lukemattoman kappaleen nyt arvottavaksi. Osallistuminen on helppoa: Mukaan pääset kommentoimalla tätä postausta. Toisen arvan saat olemalla lukijani tai kirjautumalla sellaiseksi. Arvontaan ehtii osallistua vielä vappuna 1.5., tulokset julkistan 2.5.

Kommentit

  1. Tämä oli minulla jo kerran lainassa kirjastosta, mutta en ehtinyt edes aloittaa kirjaa kuukaudessa, koska oli niin paljon muutakin luettavaa. Kirja kiinnostaa silti edelleen, joten osallistun kahdella arvalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, olet kahdella arvalla arvonnassa mukana. :)

      Poista
  2. Kiinnostaa, kahdella arvalla siis mukaan. :)

    VastaaPoista
  3. Mulla on tämä kirjastossa varauksessa, tällä hetkellä olen about sijalla 80. Joten yritän onneani tätä kautta.

    On muuten vaikka kuinka mones kerta Jonna, kun kirjoitat kirjasta, jota minä vasta odottelen saavani käsiini ja sen vuoksi en voi valitettavasti kovin tarkasti lukea, mitä olet kirjoittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen huomannut, että kirjavalikoimamme on aika samantyyppinen. :)

      Olet yhdellä arvalla mukana arvonnassa!

      Poista
  4. Oih, tämä kuulostaa kyllä kiinnostavalta. Itse olen aikatasojen ja näkökulmavaihteluiden ylin ystävä. Osallistun kahdella arvalla. :)

    VastaaPoista
  5. Kirja oli todella mielenkiintoinen sukuselvitys. Luin kirjaston kirjan, joten voisin ottaa kirjan, sillä sen voi lukea myöhemmin uudestaan.
    Kahdella mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä todella on kirja, jonka pariin voisi palata uudelleen. Olet kahdella arvalla mukana.

      Poista
  6. Vaikuttaa todella kiinnostavalta ja koukuttavalta. Mukana arvonnassa kahdella arvalla.

    VastaaPoista
  7. Tykkään lukea sukupolviromaaneja, eikös tämä mitä suurimmin ole sellainen...
    Mukana yhdellä arvalla siis.
    flight(at)luukku(piste)com

    VastaaPoista
  8. Kahdella arvalla mukaan. Kuulostaa lukemisen arvoiselta :)

    VastaaPoista
  9. Vaikuttaapas mielenkiintoiselta kirjalta, sellaiselta josta voisin tykätä. Osallistun kahdella arvalla kiitos! :)

    VastaaPoista
  10. Voisin mieluusti lukea tuon. Osallistun kahdella kiitos! :)

    terveys1 (at) wippies.fi

    VastaaPoista
  11. Hyvät kirjat kiinnostaa aina! Mukana arvalla
    nellakos(at)gmail.com
    -Nellukka

    VastaaPoista
  12. Mukana arvonnassa yhdellä arvalla
    kristapasm(AT)gmail.com

    VastaaPoista
  13. Kirjahyllyssä on aina tilaa vielä yhdelle kirjalle ;) Osallistun arvontaan kahdella arvalla, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että tilaa löytyy. :) Olet mukana kahdella arvalla.

      Poista
  14. Mukaan yhdellä arvalla, kuulostaa mielenkiintoiselle!
    ninuska76@luukku.com

    VastaaPoista
  15. Kahdella arvalla mukaan! Kiinnostaisi todella kovasti :)
    ilokseni@gmail.com

    VastaaPoista
  16. Kahdella arpasella mukana :-) Olisi kiva saada kesälomalle lukemista!

    jelena.nieminen@hotmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä, onko onni jälleen sinulle suosiollinen. :) Olet kahdella arvalla mukana!

      Poista
  17. Yhdellä arvalla mukana
    joszu94(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  18. Yhdellä kokeillaan onnea :) lumikki1@luukku.com

    VastaaPoista
  19. Kiinnostavalta kirjalta vaikuttaa! Siispä kahdella arvalla minäkin mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että myös toista kummitusta kirja kiinnostaa. :) Olet kahdella arvalla mukana!

      Poista
  20. Kiinostavalta vaikuttaa kokeilen yhdellä arvalla.

    mariestrange(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  21. Kirjauduin lukijaksesi, joten kahdella mukaan :)

    millanen2@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Mielenkiintoinen kirja, olen arvalla mieluusti mukana minäkin vielä...
    teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o