Siirry pääsisältöön

Andrew Taylor: Kirjat jotka muuttivat maailmaa

"Raamatun vaikutusta on vaikea liioitella. Vanha testamentti muodostaa juutalaisuuden ja juutalaisen identiteetin ytimen; Uusi testamentti on kristinuskon keskeisin teksti sekä yli kahdentuhannen vuoden ajan länsimaiden historian, yhteiskunnan ja kulttuurin pohjana toimineen uskonjärjestelmän perusta."


Andrew Taylor: Kirjat jotka muuttivat maailmaa
(Ajatus Kirjat 2010)
Englanninkielinen alkuteos
Books That Changed The World 2008
Suomentanut Simo Liikanen
341 sivua
Andrew Taylor esittelee teoksessaan viisikymmentä kirjaa, jotka ovat hänen mukaansa muuttaneet maailmaa. Kirjan Johdanto-luvussa hän puolustaa tekemiään valintojalla toteamalla, että monen mielestä esimerkiksi Thomas Moren Utopia kuuluisi teokseen, mutta sitä ei kuitenkaan löydy. Miksi?
Vastauksena on, että jokainen luettelo on subjektiivinen. Nämä kirjat ovat omilla tavoillaan muuttaneet minun maailmaani - mutta uskon, että niiden voidaan osoittaa muuttaneen maailmaa tavalla tai toisella myös miljoonien muiden kohdalla.
Taylor esitteleekin kirjassaan teoksia, jotka eittämättä kuuluvat maailmaa muuttaneiden kirjojen listalle. Esimerkiksi Raamatun (100-luku eKr. - 100-luku jKr.) ja Koraanin (600-luku) vaikutuksia ei voi varmasti kieltää, niin suuresti ne ovat vaikuttaneet kokonaisiin yhteiskuntiin. Mutta miksi kirjaan on otettu mukaan Englannin kielen sanakirja, Tuhannen ja yhden yön tarinoita tai puhelinluettelo?

Kirja rakentuu siten, että jokaisen teoksen kohdalla on kirjan esittely ja perustelu, miksi kirjan ajatellaan muuttaneen maailmaa. Lopussa on elämänkertatietoa kirjailijasta. Englannin kielen sanakirjan (1755) valinta perustellaan sillä, että kirja "tarjosi lähtökohdan laajakantoiselle, monimutkaiselle ja tieteelliselle kielen tutkimukselle". Tuhannen ja yhden yön tarinoiden (1885) tarkoituksena oli aikanaan parantaa eurooppalaisten käsitystä islamin kulttuurista - mutta kävikin päinvastoin. Puhelinluettelo (New Haven District Telephone Company 1878) oli merkittävä innovaatio siksi, koska sen antoi lähes kaikille mahdollisuuden saada yhteyden melkeinpä kehen tahansa.

Kiinnostavimpia lukuja ainakin minun mielestäni ovat ne, joissa esitellään itselle tuttu kirja. Esimerkiksi Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo (1813) on mukana, koska se on ensimmäinen todella nykyaikaisen tuntuinen romaani ja se auttoi koko romaanikirjallisuuden genren nostamista sosiaalisesti hyväksyttyyn kirjallisuuteen. (Maria kirjoittaa blogissaan romaanin uudesta suomennoksesta.) Charles Dickensin Joululaulu (1843) puolestaan antoi mallin joulunvieton perinteille ja Harry Potter ja viisasten kivi (1997) aloitti modernin ajan suurimman kirjankustannussensaation ja muutti kokonaisen sukupolven lukutottumuksia. (Katri on kirjoittanut Harry Potter -kirjasarjan aloitusosasta melko hiljattain.)

Näiden mainitsemieni esimerkkien lisäksi Taylorin teoksessa esitellään 42 muuta kirjaa. Kirjojen ystävälle teos tarjoaa siis monta kiinnostavaa kuvausta maailmaa muuttaneista kirjoista.

Kommentit

 1. Tämä tekee mieli saada itselle. Melkeinpä luulen, että asioin seuraavaksi adlibris-verkkokaupassa.
  Niin, harvoin tulee ajatelleeksi puhelinluettelon merkitystä. Se oli kauan tärkeä viestinnän apuväline, mutta ei ole enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä olisi hyvä omistaa. Minä lainasin kirjan kirjastosta mutta teoksen pariin olisi mukava aina aika ajoin palata.

   Eipä nykyään tule enää puhelinluetteloa selailtua. Sehän on kooltaankin vain murto-osa siitä, mitä joskus oli.

   Poista
 2. Miten mulla nyt tuli sellanen olo, että haluaisin kiistellä tämän Taylorin kanssa hänen valinnoistaan. :) No, raamatun asemaa en kyllä kyseenalaista. Jonna, oliko tässä kuinka monta naisten kirjoittamaa kirjaa mainittu? Austen? George Eliot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo äkkiä tulee mieleen vastaväitteitä. :)
   Ehdin tänään palauttaa kirjan kirjastoon, joten ihan tarkkaa vastausta en pysty kysymykseesi enää antamaan. Mutta kuten arvata saattaa, miesten kirjoittama kirjallisuus jyrää. Naisista mainittiin ainakin Austen, J. K. Rowling ja Simone de Beauvoir.

   Poista
  2. De Beauvoir oli varmaan mukana "Toisen sukupuolen" tähden. Pahaa ironiaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…