Siirry pääsisältöön

Haltiakuusen alla. Suomalaisia kirjailijakoteja

"Keskellä Kuopiota kauniissa korttelimuseossa on esillä Minna Canthin kuuluisa salonki, jossa kirjailija loi lähes koko kirjallisen tuotantonsa, johti kauppaliikettään ja suurta perhettään ja seurusteli lukuisten vieraidensa kanssa. Voi sanoa, että Minna Canthin salongissa tehtiin historiaa: siellä käytyjen keskustelujen ja tehtyjen suunnitelmien ansiosta syntyi monta kaunokirjallista teosta, kehitettiin tyttöjen koulutusta, parannettiin naisten ja köyhien asemaa sekä otettiin rohkeasti esille vaikeitakin ongelmia."
Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen:
Haltiakuusen alla. Suomalaisia kirjailijakoteja
(Avain 2013)
272 sivua
Haltiakuusen alla on jo ensisilmäyksellä kaunis kirja. Kirjan nimi on viehättävä ja etukannen kuva, jossa on Aino Kallaksen Tammin talo Hiidenmaalla, on kaunis. Kun kirjan avaa, vaikutelma vain vahvistuu. Runsas kuvitus täydentää kirjan tekstejä hienolla tavalla ja herättää halun päästä näkemään kirjassa kuvattuja paikkoja vaikkapa kesän lomamatkalla.

Kirjaa lukiessani tajusin, kuinka vähän olen suomalaisista kirjailijakodeista tiennyt. En esimerkiksi ollut lainkaan hahmottanut, että suhteellisen lähellä Jyväskylää, Hartolassa, on Itä-Hämeen museo, joka on kirjallisuudesta kiinnostuneen aarreaitta: Museosta löytyy Mika Waltarin huone, ja kesäisin saattaa päästä katsomaan Näsin mökkiä, jonka vinttihuoneessa syntyi Sinuhe egyptiläinen. Myös Maila Talvion työhuone löytyy museosta samanlaisena kuin se oli Talvion elinaikana Helsingissä. Uuno Kailaan muistohuone puolestaan kertoo runoilijan lapsuudesta ja elämästä.

Kirjassa kerrotaan Tove Jansson omasta Klovharu-saaresta.
Näin Tove Janssonin juhlavuonna kirjailija on hyvin ajankohtainen, ja olisikin hienoa päästä näkemään hänen saarensa Pellingissä. Ennen mökin rakentamissa Tove asui Klovharussa teltassa ja viimeisteli kirjaansa Muumipappa ja meri.
Saarella oli kylmää ja märkää, kaikki oli kuihtunutta. Oli autiota, rauhallista ja yksinäistä. Siellä Tove oli vapaa ja onnellinen. 
Kirjan lopussa on vinkkejä erilaisista turistikierroksista. Pirkanmaan kierroksen voi esimerkiksi aloittaa Urjalasta Väinö Linnan ja hänen kirjojensa maisemista. Lisäksi kirjasta löytyvät siinä esiteltyjen museoiden yhteystiedot.

Haltiakuusen alla on viehättävä ja antoisa kirja, jonka äärelle voi asettua aina vain uudelleen. Suomalaisista kirjailijoista kiinnostuneelle kirja tarjoaa paljon.

Olen yrittänyt tehdä kirjaostoksia hyvin harkiten, mutta tämän kirjan aion ehdottomasti hankkia itselleni omaksi. Uskon, että teoksesta on paljon iloa myöhemminkin, ja toivon voivani hyödyntää sitä kesälomamatkojen suunnittelemisen apuna.

Tästä upeasta kirjasta ovat kirjoittaneet myös Maria, Jonna, Jenni ja Leena.

Kommentit

 1. Tämä teos on vastaus kaipaukseen! Miten harvoin saammekaan tietoa kirjailijoidemme elämistä, siitä, mistä he ovat ponnistaneet, mistä luovuutensa ammentaneet. Kirja on myös visuaalisesti hyvin tyylikäs!

  VastaaPoista
 2. Uskaltaisin povata, että tämä teos kannattaa kyllä omaan hyllyynsä hankkia, jos siitä aikoo matkoille ideoita ottaa: en olisi lainkaan yllättynyt, jos tämä ainakin suurimpina sesonkeina olisi kirjastosta tiiviisti lainassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä: tämä on hyvä inspiraation lähde matkan suunnittelemiseen. Lisäksi tämä on sellainen teos, jonka pariin on mukava palata aina uudelleen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…