Siirry pääsisältöön

Haltiakuusen alla. Suomalaisia kirjailijakoteja

"Keskellä Kuopiota kauniissa korttelimuseossa on esillä Minna Canthin kuuluisa salonki, jossa kirjailija loi lähes koko kirjallisen tuotantonsa, johti kauppaliikettään ja suurta perhettään ja seurusteli lukuisten vieraidensa kanssa. Voi sanoa, että Minna Canthin salongissa tehtiin historiaa: siellä käytyjen keskustelujen ja tehtyjen suunnitelmien ansiosta syntyi monta kaunokirjallista teosta, kehitettiin tyttöjen koulutusta, parannettiin naisten ja köyhien asemaa sekä otettiin rohkeasti esille vaikeitakin ongelmia."
Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen:
Haltiakuusen alla. Suomalaisia kirjailijakoteja
(Avain 2013)
272 sivua
Haltiakuusen alla on jo ensisilmäyksellä kaunis kirja. Kirjan nimi on viehättävä ja etukannen kuva, jossa on Aino Kallaksen Tammin talo Hiidenmaalla, on kaunis. Kun kirjan avaa, vaikutelma vain vahvistuu. Runsas kuvitus täydentää kirjan tekstejä hienolla tavalla ja herättää halun päästä näkemään kirjassa kuvattuja paikkoja vaikkapa kesän lomamatkalla.

Kirjaa lukiessani tajusin, kuinka vähän olen suomalaisista kirjailijakodeista tiennyt. En esimerkiksi ollut lainkaan hahmottanut, että suhteellisen lähellä Jyväskylää, Hartolassa, on Itä-Hämeen museo, joka on kirjallisuudesta kiinnostuneen aarreaitta: Museosta löytyy Mika Waltarin huone, ja kesäisin saattaa päästä katsomaan Näsin mökkiä, jonka vinttihuoneessa syntyi Sinuhe egyptiläinen. Myös Maila Talvion työhuone löytyy museosta samanlaisena kuin se oli Talvion elinaikana Helsingissä. Uuno Kailaan muistohuone puolestaan kertoo runoilijan lapsuudesta ja elämästä.

Kirjassa kerrotaan Tove Jansson omasta Klovharu-saaresta.
Näin Tove Janssonin juhlavuonna kirjailija on hyvin ajankohtainen, ja olisikin hienoa päästä näkemään hänen saarensa Pellingissä. Ennen mökin rakentamissa Tove asui Klovharussa teltassa ja viimeisteli kirjaansa Muumipappa ja meri.
Saarella oli kylmää ja märkää, kaikki oli kuihtunutta. Oli autiota, rauhallista ja yksinäistä. Siellä Tove oli vapaa ja onnellinen. 
Kirjan lopussa on vinkkejä erilaisista turistikierroksista. Pirkanmaan kierroksen voi esimerkiksi aloittaa Urjalasta Väinö Linnan ja hänen kirjojensa maisemista. Lisäksi kirjasta löytyvät siinä esiteltyjen museoiden yhteystiedot.

Haltiakuusen alla on viehättävä ja antoisa kirja, jonka äärelle voi asettua aina vain uudelleen. Suomalaisista kirjailijoista kiinnostuneelle kirja tarjoaa paljon.

Olen yrittänyt tehdä kirjaostoksia hyvin harkiten, mutta tämän kirjan aion ehdottomasti hankkia itselleni omaksi. Uskon, että teoksesta on paljon iloa myöhemminkin, ja toivon voivani hyödyntää sitä kesälomamatkojen suunnittelemisen apuna.

Tästä upeasta kirjasta ovat kirjoittaneet myös Maria, Jonna, Jenni ja Leena.

Kommentit

 1. Tämä teos on vastaus kaipaukseen! Miten harvoin saammekaan tietoa kirjailijoidemme elämistä, siitä, mistä he ovat ponnistaneet, mistä luovuutensa ammentaneet. Kirja on myös visuaalisesti hyvin tyylikäs!

  VastaaPoista
 2. Uskaltaisin povata, että tämä teos kannattaa kyllä omaan hyllyynsä hankkia, jos siitä aikoo matkoille ideoita ottaa: en olisi lainkaan yllättynyt, jos tämä ainakin suurimpina sesonkeina olisi kirjastosta tiiviisti lainassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä: tämä on hyvä inspiraation lähde matkan suunnittelemiseen. Lisäksi tämä on sellainen teos, jonka pariin on mukava palata aina uudelleen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum