"Hän saarnaa sivistystä ja tietoa vastaan! Hän sanoo, että tietämättömyys on kristitylle hyve!"
|
Ville Ranta: Kyllä eikä ei (WSOY 2013)
261 sivua |
Jos jäi Ville Rannan sarjakuvavihkonen
Ohjeita rakastaville välipalatekeleen oloiseksi, on
Kyllä eikä ei jotain aivan muuta. Se asettuu samaan sarjaan
Kajaanin kanssa: molemmissa kurkotetaan ajassa taaksepäin ja kuvataan todellisia henkilöitä - toki taiteilijan vapaudella.
|
Sarjakuvaromaanissa ei ole tarkkoja kuvaruutuja. |
Tämän sarjakuvaromaanin päähenkilö on pappi ja opettaja Hans Nyman, joka on jäänyt leskeksi. Vaikka hän saarnaa uskonnon ja oikeiden elämäntapojen puolesta, ei hänen oma elämänsäkään ole puhtoista.
Sallan tavoin ihailenkin sitä, miten Ranta kuvaa henkilöitään ristiriitaisina, tavallisen heikkoina ihmisinä.
|
Aukeamien hallitsevat värit vaihtelevat. |
Paula toteaa, että "värein Ranta luo tunnelmia ja maisemia, joita katselee mielellään". On totta, että värit tuovat teokseen lisää nautittavuutta. Kuvat ovat kuin vesivärein
maalattuja ja eri aukeamilla nousevat eri värit pääosaan ja ne vaikuttavat tunnelmaan.
Helsingin Sanomien haastattelun mukaan Ville Ranta rinnastaa teoksessaan perussuomalaiset ja körtit ja kokee, että 1800-luku toimii hienosti peilinä meidän ajallemme. Onkin totta, että sarjakuvaromaanista nousevat esille teemat, jotka ovat läsnä nykyäänkin. Paavo Ruotsalainen saarnaa Hans Nymanin mukaan sivistystä vastaan. Hän myös saa kannattajia. Samaan tapaan kannattajia saavat tänä päivänä tahot, jotka kulkevat vastavirtaan. Toisaalta lehtimiehenäkin toimiva Nyman saa itse karvaasti kokea, miten kielteiset puheet ja kielteinen julkisuus voivat vaikuttaa urakehitykseen. Nykyaikana tällainen on esillä vielä vahvemmin kuin 1800-luvulla, joskin sosiaaliset normit ovat löystyneet.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.