Siirry pääsisältöön

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?”

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas
– Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin
Karttakeskus 2024
kansikuva Riikka Ruokolainen
192 sivua

Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa, joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia.

Opaskirja on hyvin käytännöllinen. Vinkkejä on tarjolla oikeastaan kaikesta, mitä kuvitella saattaa: Ylinen esittelee erilaisia retkeilyä helpottavia kulkuneuvoja, taaperovaellusvinkkejä, mahdollisia kantovälineitä ja esimerkkejä pakkauslistoista. Näkökulma on nimenomaan pienten ihmisten kanssa liikkumisessa ja vinkkejä on tarjolla vauvaikäisen kanssa reissaamisesta lähtien. Lapsiperheen retkiopas on oivallinen käsikirja jokaiselle, jota retkeily perheen kanssa hiemankin houkuttaa.

Lasten kanssa eteneminen voi olla mitä tahansa etanan ja vuoristokauriin vauhdin väliltä. Usein vauhdit vaihtelevat nopeasti, ja varsinkin aikana ehtii pyörähtää monta kierrosta kastemadosta sylitakiaiseen, minä itse -vaiheeseen ja karkailevaan vintiöön.

Kirjaa elävöittävät valokuvat Ylisen omilta retkiltä. Kukapa ei innostuisi haaveilemaan aurinkoisesta päiväretkestä, kun näkee kuvan kirjoittajan lapsista kirmaamassa mäntykankaalla? Ja ehkä kiinnostus talviretkeilyäkin kohtaan heräilee hitusen, kun kirjaa virkistää iloinen kuva kirjoittajasta vauvansa kanssa lumisen tuvan lumisella pihalla.

Teos on sisällöltään erittäin hyvin ryhmitelty. Hieman jäin kaipaamaan tarkkuutta kieleen ja ilmaisuun: esimerkiksi telttaesittelyssä tunneliteltasta todetaan, että se on kevyempi kuin kupoliteltta mutta samalla se on ”painavampi”. Painavampi verrattuna mihin? Joka tapauksessa asiat tulevat pääsääntöisesti oikein hyvin selviksi, se on tietysti pääasia.

Erityisen paljon pidin teokseen sisällytetyistä Susanna Ylisen omista retkikertomuksista. Hän on tehnyt lastensa kanssa vaelluksia, joista moni on täysin mielikuvitukseni ulottumattomissa. Tarinointi joka tapauksessa inspiroi, vaikkei ihan samanlaisiin extreme-suorituksiin pyrkisikään – ja on hyvä, että mukana on myös hetkiä, jolloin kaikki ei mene aivan putkeen, siitäkin on tärkeää muistuttaa.

Lapsiperheen retkiopas on, kuten sanottua, oivallinen käsikirja, ja siitä riittää ammennettavaa useammallekin lukukerralla. Ehkä pieni varoituksen sana on paikallaan: Ylisen opas saattaa herättää vastustamattoman retkeilyinnon innostavalla ja kiinnostavalla sisällöltään. 

Kommentit

  1. En kuulu kohderyhmään, mutta on ilahduttavaa huomata, että tällainen opas löytyy lapsiperheille. Ei varmasti ole aina helppoa suunnitella ja toteuttaa varsinkaan pitkiä vaelluksia pienen lapsen/pienten lasten kanssa, joten tällainen opas voi rohkaista luontorakkaita kokeilemaan.

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun esittelit tällaisen vähän erilaisen kirjan. Varmasti on kiinnostava ja myös tarpeellinen kirja, vaikkakaan itselläni ei ole tarvetta tällaiselle tiedolle. Jäin miettimään, miten pitkiä retkiä/vaelluksia kyseinen perhe teki. Päivä/viikonloppu/pitempi? Missä päin Suomea, eli millaisessa maastossa he vaeltavat?

    VastaaPoista
  3. En kuulu kohderyhmään minäkään, mutta selaisin mielelläni tätä kirjaa. Nuo lainaukset jotka laitoit antaa todella herttaisen mielikuvan, mutta kyllä hänenkin lapset varmasti välillä väsyy ja itkee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat