Siirry pääsisältöön

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?”

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas
– Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin
Karttakeskus 2024
kansikuva Riikka Ruokolainen
192 sivua

Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa, joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia.

Opaskirja on hyvin käytännöllinen. Vinkkejä on tarjolla oikeastaan kaikesta, mitä kuvitella saattaa: Ylinen esittelee erilaisia retkeilyä helpottavia kulkuneuvoja, taaperovaellusvinkkejä, mahdollisia kantovälineitä ja esimerkkejä pakkauslistoista. Näkökulma on nimenomaan pienten ihmisten kanssa liikkumisessa ja vinkkejä on tarjolla vauvaikäisen kanssa reissaamisesta lähtien. Lapsiperheen retkiopas on oivallinen käsikirja jokaiselle, jota retkeily perheen kanssa hiemankin houkuttaa.

Lasten kanssa eteneminen voi olla mitä tahansa etanan ja vuoristokauriin vauhdin väliltä. Usein vauhdit vaihtelevat nopeasti, ja varsinkin aikana ehtii pyörähtää monta kierrosta kastemadosta sylitakiaiseen, minä itse -vaiheeseen ja karkailevaan vintiöön.

Kirjaa elävöittävät valokuvat Ylisen omilta retkiltä. Kukapa ei innostuisi haaveilemaan aurinkoisesta päiväretkestä, kun näkee kuvan kirjoittajan lapsista kirmaamassa mäntykankaalla? Ja ehkä kiinnostus talviretkeilyäkin kohtaan heräilee hitusen, kun kirjaa virkistää iloinen kuva kirjoittajasta vauvansa kanssa lumisen tuvan lumisella pihalla.

Teos on sisällöltään erittäin hyvin ryhmitelty. Hieman jäin kaipaamaan tarkkuutta kieleen ja ilmaisuun: esimerkiksi telttaesittelyssä tunneliteltasta todetaan, että se on kevyempi kuin kupoliteltta mutta samalla se on ”painavampi”. Painavampi verrattuna mihin? Joka tapauksessa asiat tulevat pääsääntöisesti oikein hyvin selviksi, se on tietysti pääasia.

Erityisen paljon pidin teokseen sisällytetyistä Susanna Ylisen omista retkikertomuksista. Hän on tehnyt lastensa kanssa vaelluksia, joista moni on täysin mielikuvitukseni ulottumattomissa. Tarinointi joka tapauksessa inspiroi, vaikkei ihan samanlaisiin extreme-suorituksiin pyrkisikään – ja on hyvä, että mukana on myös hetkiä, jolloin kaikki ei mene aivan putkeen, siitäkin on tärkeää muistuttaa.

Lapsiperheen retkiopas on, kuten sanottua, oivallinen käsikirja, ja siitä riittää ammennettavaa useammallekin lukukerralla. Ehkä pieni varoituksen sana on paikallaan: Ylisen opas saattaa herättää vastustamattoman retkeilyinnon innostavalla ja kiinnostavalla sisällöltään. 

Kommentit

  1. En kuulu kohderyhmään, mutta on ilahduttavaa huomata, että tällainen opas löytyy lapsiperheille. Ei varmasti ole aina helppoa suunnitella ja toteuttaa varsinkaan pitkiä vaelluksia pienen lapsen/pienten lasten kanssa, joten tällainen opas voi rohkaista luontorakkaita kokeilemaan.

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun esittelit tällaisen vähän erilaisen kirjan. Varmasti on kiinnostava ja myös tarpeellinen kirja, vaikkakaan itselläni ei ole tarvetta tällaiselle tiedolle. Jäin miettimään, miten pitkiä retkiä/vaelluksia kyseinen perhe teki. Päivä/viikonloppu/pitempi? Missä päin Suomea, eli millaisessa maastossa he vaeltavat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anneli,

      kirjan kirjoittaja täällä naputtelee. Me olemme tehneet kaikenlaisia retkiä jokaisena vuodenaikoina. Päiväretkiä, yhden yön retkiä, viikon retkiä ja pisimpinä 400 kilometrin vaellus ja 2000 kilometrin ja 3,5 viikon pyöräretki. Olemme retkeilleet yli 20 Suomen kansallispuistossa (ja muissa retkikohteissa), Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Tanskassa, Saksassa, eri puolilla Alppeja (Itävalta, Italia, Slovenia), Kroatiassa, Espanjassa ym. Valaiseeko tämä? :)

      Poista
  3. En kuulu kohderyhmään minäkään, mutta selaisin mielelläni tätä kirjaa. Nuo lainaukset jotka laitoit antaa todella herttaisen mielikuvan, mutta kyllä hänenkin lapset varmasti välillä väsyy ja itkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      joko olet päässyt selaamaan kirjaa? Harmikseni molemmat painokset myivät nopeasti loppuun, joten kirjaa on hankalaa löytää muualta kuin kirjastoista. Me olemme ihan tavallinen perhe, perusäiti ja tavalliset lapset, ja kyllä meilläkin nähdään kaikenlaisia tunteita. Mutta jännä juttu, kun erimielisyyksiä ja riitoja tulee luonnossa paljon vähemmän kuin perusarjessa. Vauvatkin ovat tyytyväisempiä vaelluksilla kantoliinassa kuin kotona. Mutta se taitaa johtua siitä, että luonnossa on helpompaa keskittyä lapsiin, olla läsnä ja pystyy reagoimaan nopeammin lapsen viesteihin. Lapsentahtisuus on meidän onnistuneiden retkien salaisuus <3

      Poista
  4. Hei,
    ja kiitos ihanasta arvostelusta. Olet todella tutustunut kirjaan ja kirjoittanut perusteellisen blogikirjoituksen. Otan mielelläni palautteen vastaan - niin kehut kuin kehityskohteetkin.

    yt. Susanna Ylinen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...