Siirry pääsisältöön

Toni Morrison: Koti

"Isovanhemmista, Salemista ja Lenoresta, ei ollut mihinkään. Kummastakaan ei ollut reissaamaan, saati että heillä olisi ollut haluakaan. Ehkä juuri siksi yksikään venäläisvalmisteinen luoti ei ollut posauttanut hänen omaa nirriään pois, vaikka hänen parhaat kaverinsa olivat kaatuneet siellä jossakin. Ehkä hänen henkensä oli säilytetty Ceen varalle, mikä olikin oikein, koska hän oli iät ajat huolehtinut siskostaan, epäitsekkäästi, mitään hyötyä tai tunnepohjaista etua havittelematta. Frank oli huolehtinut Ceestä jo ennen kuin tämä oppi kävelemään. Tytön ensimmäinen sana oli 'Frank'."
Toni Morrison: Koti (Tammi 2014)
Englanninkielinen alkuteos Home 2012
Suomentanut Seppo Loponen
133 sivua
Toni Morrison saa mahdutettua pieneen sivumäärään suuren tarinan. Koti on romaani, joka sanoo paljon ja jää mieleen.

Frank on Korean sodan veteraani, jota koetut kauhut eivät jätä rauhaan. Itseinho ja muistot seuraavat mukana, kun hän kertoo tarinansa kirjan kertojalle. Kaunisteltu totuuskin on lopulta paljastettava, jotta voisi saavuttaa edes jonkinlaisen rauhan.
Mutta kauhukuvat ilmestyivät aina yöllä, päivänvalossa ne eivät koskaan käyneet päälle.
Kotiseudulleen Frank päätyy palaamaan, kun hän saa tiedon sisarensa Ceen tilasta. Sisar on joutunut lyhyen avioliiton jälkeen rotuhygieniasta kiinnostuneen lääkärin apulaiseksi ja on päätynyt niin huonoon kuntoon, että Frank ja kotikylän naiset tarvitaan avuksi.

Toni Morrison on upea kirjailija. Hän loihtii tiiviissä tarinassaan esiin tapahtumapaikat ja tilanteet niin, että lukijan on helppo kuvitella ne mielessään. Frankin mielenmaisemaa hän kuvaa hyvin todentuntuisesti, ja kaiken kaikkiaan tarinasta muotoutuu pakoton ja luonteva. Frank ei ole sisarensa kanssa saanut syntyä onnellisten tähtien alla, vaan epäoikeudenmukaisuus on ollut heidän elämässään läsnä oikeastaan aina. Kuitenkaan pahuus ei saa kirjasta pääosaa vaan kertomukseen sisältyy lohdullinen ajatus, jonka mukaan ihminen voi löytää lopulta kotinsa, vaikka elämä olisikin kohdellut kaltoin. Kun kovien kokemusten jälkeen saa apua, voi sisäisesti eheytyä kuin uudeksi ihmiseksi.

Vaikka Koti käsittelee suuria teemoja, kuten sotaa, epäoikeudenmukaisuutta ja rakkautta, siitä jää jotenkin levollinen mieli. Olen tavattoman iloinen siitä, että luin tämän kirjan.

Tästä kirjasta ovat pitäneet myös Bleue, Jarkko ja Suketus. Marika puolestaan oli hieman pettynyt kirjaan.

Kodista saan taas yhden suorituksen Ihminen sodassa -haasteeseen.

Kommentit

 1. Morrison on minulla vielä korkkaamatta. Tämän voisin minäkin napata Ihminen sodassa-haasteeseen. Korean sodan kaiut kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kirjaa voin kyllä lämpimästi suositella, jos Morrisoniin haluat tutustua.

   Poista
 2. Olipa kiinnostavaa lukea arviosi ja erityisen kiva kuulla, että tykkäsit – minulla Koti odottaa vielä lukupinossa vuoroaan. Minun kansani, minun rakkaani vei aikanaan ihan jalat alta ja särki sydämen, myös romaanista Rakkaus pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lainasin eilen Sinisimmät silmät kirjastosta, se odottaa pinossa vuoroaan. Toivottavasti pidät Kodista!

   Poista
 3. Hyvin luonnehdittu: "sanoo paljon ja jää mieleen" - sellaisia tuntuvat kaikki Morrisonin romaanit olevan! Minulla on tämä Koti jo kirjastosta lainassa, mutta koska luin Sinisimmät silmät ihan äskettäin, on pakko pitää pieni tauko näiden kahden välissä. Morrisonin teksti on niin väkevää, että sen jälkeen on pakko vetää henkeä vähän aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas on Sinisimmät silmät odottamassa lukuvuoroaan, mutta ensin luen muuta. :)
   Morrison on kyllä upea kirjoittaja!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…