Siirry pääsisältöön

Toni Morrison: Koti

"Isovanhemmista, Salemista ja Lenoresta, ei ollut mihinkään. Kummastakaan ei ollut reissaamaan, saati että heillä olisi ollut haluakaan. Ehkä juuri siksi yksikään venäläisvalmisteinen luoti ei ollut posauttanut hänen omaa nirriään pois, vaikka hänen parhaat kaverinsa olivat kaatuneet siellä jossakin. Ehkä hänen henkensä oli säilytetty Ceen varalle, mikä olikin oikein, koska hän oli iät ajat huolehtinut siskostaan, epäitsekkäästi, mitään hyötyä tai tunnepohjaista etua havittelematta. Frank oli huolehtinut Ceestä jo ennen kuin tämä oppi kävelemään. Tytön ensimmäinen sana oli 'Frank'."
Toni Morrison: Koti (Tammi 2014)
Englanninkielinen alkuteos Home 2012
Suomentanut Seppo Loponen
133 sivua
Toni Morrison saa mahdutettua pieneen sivumäärään suuren tarinan. Koti on romaani, joka sanoo paljon ja jää mieleen.

Frank on Korean sodan veteraani, jota koetut kauhut eivät jätä rauhaan. Itseinho ja muistot seuraavat mukana, kun hän kertoo tarinansa kirjan kertojalle. Kaunisteltu totuuskin on lopulta paljastettava, jotta voisi saavuttaa edes jonkinlaisen rauhan.
Mutta kauhukuvat ilmestyivät aina yöllä, päivänvalossa ne eivät koskaan käyneet päälle.
Kotiseudulleen Frank päätyy palaamaan, kun hän saa tiedon sisarensa Ceen tilasta. Sisar on joutunut lyhyen avioliiton jälkeen rotuhygieniasta kiinnostuneen lääkärin apulaiseksi ja on päätynyt niin huonoon kuntoon, että Frank ja kotikylän naiset tarvitaan avuksi.

Toni Morrison on upea kirjailija. Hän loihtii tiiviissä tarinassaan esiin tapahtumapaikat ja tilanteet niin, että lukijan on helppo kuvitella ne mielessään. Frankin mielenmaisemaa hän kuvaa hyvin todentuntuisesti, ja kaiken kaikkiaan tarinasta muotoutuu pakoton ja luonteva. Frank ei ole sisarensa kanssa saanut syntyä onnellisten tähtien alla, vaan epäoikeudenmukaisuus on ollut heidän elämässään läsnä oikeastaan aina. Kuitenkaan pahuus ei saa kirjasta pääosaa vaan kertomukseen sisältyy lohdullinen ajatus, jonka mukaan ihminen voi löytää lopulta kotinsa, vaikka elämä olisikin kohdellut kaltoin. Kun kovien kokemusten jälkeen saa apua, voi sisäisesti eheytyä kuin uudeksi ihmiseksi.

Vaikka Koti käsittelee suuria teemoja, kuten sotaa, epäoikeudenmukaisuutta ja rakkautta, siitä jää jotenkin levollinen mieli. Olen tavattoman iloinen siitä, että luin tämän kirjan.

Tästä kirjasta ovat pitäneet myös Bleue, Jarkko ja Suketus. Marika puolestaan oli hieman pettynyt kirjaan.

Kodista saan taas yhden suorituksen Ihminen sodassa -haasteeseen.

Kommentit

 1. Morrison on minulla vielä korkkaamatta. Tämän voisin minäkin napata Ihminen sodassa-haasteeseen. Korean sodan kaiut kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kirjaa voin kyllä lämpimästi suositella, jos Morrisoniin haluat tutustua.

   Poista
 2. Olipa kiinnostavaa lukea arviosi ja erityisen kiva kuulla, että tykkäsit – minulla Koti odottaa vielä lukupinossa vuoroaan. Minun kansani, minun rakkaani vei aikanaan ihan jalat alta ja särki sydämen, myös romaanista Rakkaus pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lainasin eilen Sinisimmät silmät kirjastosta, se odottaa pinossa vuoroaan. Toivottavasti pidät Kodista!

   Poista
 3. Hyvin luonnehdittu: "sanoo paljon ja jää mieleen" - sellaisia tuntuvat kaikki Morrisonin romaanit olevan! Minulla on tämä Koti jo kirjastosta lainassa, mutta koska luin Sinisimmät silmät ihan äskettäin, on pakko pitää pieni tauko näiden kahden välissä. Morrisonin teksti on niin väkevää, että sen jälkeen on pakko vetää henkeä vähän aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas on Sinisimmät silmät odottamassa lukuvuoroaan, mutta ensin luen muuta. :)
   Morrison on kyllä upea kirjoittaja!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El