Siirry pääsisältöön

Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori

"Meidän vuorella syntyi pelkkiä poikia ja osa pojista muuttui tytöiksi yhdentoista kieppeillä. Siinä iässä näiden poikien täytyi muuttua rumiksi tytöiksi, joiden taas täytyi välillä piiloutua maahan kaivettuihin koloihin."
Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori
(Like 2014)
Englanninkielinen alkuteos Prayers for the Stolen 2014
Suomentanut Terhi Kuusisto
268 sivua
Jennifer Clementin romaanin minäkertoja on Ladydi, joka asuu pienessä meksikolaiskylässä äitinsä kanssa. Isä on lähtenyt Yhdysvaltoihin ja huhujen mukaan hänellä on siellä uusi perhe.

Väkivallan uhka on läsnä jokapäiväisessä elämässä. Aseet ovat tavallinen näky ja pihalta saattaa löytyä ruumis.
Guerrerossa on takseja, joiden kojelautoihin kiinnitetyissä pahvikylteissä lukee: Ei verisiä ruumiita.
Äidit pelkäävät tyttäriensä tulevan siepatuiksi, ja kun huumekartellin katumaasturi lähestyy kylää, painuvat tytöt piiloon maahan kaivettuihin kuoppiin. Aina jatkuva varuillaanolo ei kuitenkaan riitä, vaan Paula, "Meksikon kaunein tyttö", siepataan. Siepatut eivät yleensä palaa, mutta Paula tulee kovia kokeneena takaisin.
Paula oli kävellyt Linnunradan läpi ja jokainen tähti oli polttanut häneen merkkinsä.
Koulutuksen saaminen on vaikeaa, sillä opettajat vaihtuvat tai jättävät kokonaan saapumatta. Jopa luonto näyttäytyy vihollisena:
Minä olin aina joutunut taistelemaan kasveja vastaan. Puista rapisi tarantelloja. Köynnökset tukahduttivat kaiken. Suuria punamuurahaisia asui juurten alla ja kauneimpienkin kukkien seassa piileksi käärmeitä.
Elinolosuhteet ovat siis kaikin puolin vaikeat, mutta vaihtoehtoja ei suuremmin ole. Miehet lähtevät, monet yrittävät Yhdysvaltoihin ja toiset päätyvät huumekaupan pariin, ja niin lähtevät myös tytöt ja naiset, jos joku mahdollisuus tarjoutuu. Kylä hiljenee.

Ladydille tarjoutuu mahdollisuus lähteä. Mutta mitä voi odottaa köyhistä oloista ponnistava nuori nainen? Onko onnea tarjolla maailmassa, joka on vahvasti miesten?

Kirjasta tekevät vavahduttavan kirjailijan loppusanat, joiden mukaan Ladydin fiktiivinen tarina on saanut innoituksensa todellisuudesta. Syntyminen naiseksi Meksikon köyhälle maaseudulle on kohtalo, jota ei soisi kenellekään. Kohtaloaan ei voi valita, mutta sen, miten ihmisiä kohdellaan, voi valita. Varastettujen rukousten vuoren kaltaiset kirjat ovat tärkeitä herättäjiä, joita tarvitaan, jotta maailma voisi muuttua.

Mari A. kertoo, että kirjailija Jennifer Clement saapuu Suomeen. Susa kehottaa lukemaan kirjan ja Notkopeikko toteaa, että kirjan saatesanat lopussa saivat todellisuuden iskemään. Niin kävi minullekin: järkytyin kirjailijan kertomasta faktasta, että vuosittain 600 000 - 800 000 naista viedään Meksikosta Yhdysvaltoihin, missä he joutuvat mukaan seksikauppaan tai muunlaiseen orjuuteen.

Kommentit

 1. Kuten aiemmin Marin kirjoitukseen kommentoin, niin nuo luvut tuntuvat kamalilta ja uskomattomilta. Kyllä maailma on joissakin asioissa niin kamala paikka. Yritän päästä kuuntelemaan kirjailijaa, kun hän tulee Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrothan sitten tunnelmia, jos pääset kirjailijaa kuuntelemaan.
   On todella kammottavaa, millaisissa oloissa ja peloissa ihmiset joutuvat elämään. Olen toki tiennyt Meksikon rikollisuudesta ja turvattomuudesta, mutta jälleen kerran kävi niin, että kaunokirjallisuus toi kauheudet kunnolla lähelle.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä