Siirry pääsisältöön

Carlos Da Cruz ja Anniina Mikama: Täyttä laukkaa maailman ympäri

"Andalusianhevoset olivat muoti-ilmiö Euroopassa renessanssin ajalta eli 1400-luvulta 1800-luvun lopulle asti. Tällöin perustettiin useita klassisia ratsastuskouluja. Monet taiteilijat, kuten Diego Velázquez, maalasivat aatelisista muotokuvia hevosen selässä."
Carlos Da Cruz ja Anniina Mikama:
Täyttä laukkaa maailman ympäri
(Tammi 2014)
41 sivua
Anniina Mikaman ja Carlos Da Cruzin lasten tietokirjassa matkataan hevostyttö Niinan mukana maailmalle. Matka alkaa koti-Suomesta, missä tutustutaan suomenhevoseen rotuna, ja jatkuu muun muassa Puolan ja Ranskan kautta Afrikan pohjoisosiin ja sieltä Intian, Mongolian ja Japanin kautta Australiaan, Chileen ja Yhdysvaltoihin. Matkan varrella tutustutaan kaikkiaan kahdeksaantoista eri hevosrotuun: joukossa on tuttujen suomenhevosen ja arabianhevosen lisäksi eksoottisempiakin lajitovereita, kuten vaikkapa japanilainen kandachimehevonen.

Kirjan kartta kuvaa matkaa maailmalla.
Kirjan jokaisella aukeamalla esitellään yksi hevosrotu: tietolaatikossa on lueteltu tiivistetysti kullekin rodulle ominainen ulkonäkö, luonne ja sukupuu. Kirja ei kuitenkaan keskity vain uljaisiin kavioeläimiin vaan samalla tuodaan esille myös hevosrotujen kotimaiden erityispiirteitä ja avataan ihmisen ja hevosen välistä suhdetta. Esimerkiksi shirenhevosen kohdalla kerrotaan seuraavaa:
Englannin suojelija Pyhä Yrjö on myös kaikkien maailman hevosten suojelupyhimys. Pyhän Yrjön tunnusmerkki on punainen risti, joka näkyy myös maan lopussa. Pyhä Yrjö eli 200-luvulla, ja kerrotaan, että hän pelasti libyalaisen Silenen kaupungin ja sen prinsessan lohikäärmeeltä.
Kirjan kuvitus on iloisen värikästä.
Lukijaa mukavasti aktivoiva lisä on se, että kirjassa on myös puuhavinkkejä. Esimerkiksi australiankarjahevoseen tutustumisen ohessa voi tehdä itse didgeridoon ja puolalaisesta konikhevosesta lukiessa voi samalla herkutella zapiekankalla eli paistetulla voileivällä.

Täyttä laukkaa maailman ympäri on värikäs ja iloinen aarreaitta hevosista kiinnostuneelle. Kirjassa on paljon asiaa, joten tutkittavaa riittää varmasti monelle lukukerralle. Tätä teosta voi ilolla ja lämpimästi suositella alakouluikäisille hevostytöille ja -pojille.

Kiitos arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Mukavalta vaikuttaa ja tämän tyyppistä hevoskirjaa ei ole ennen vastaan tullutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisinpa ollut innoissani, jos lapsena olisin saanut tällaisen luettavakseni. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…