Siirry pääsisältöön

Tiina Hietikko-Hautala: Kivikkosaaren kummitus

"Merenkurkkua kutsutaan laivojen hautausmaaksi, sillä tänne on uponnut satoja laivoja ja sukeltajat löytävät yhä uusia hylkyjä. Kivikkosaaren seutu on erityisen vaarallinen. Siksi täällä liikkuivat aikoinaan myös salakuljettajat. Ne kivet siellä Kivikkosaaressa tuntevat monta tarinaa."
Tiina Hietikko-Hautala: Kivikkosaaren kummitus. Seikkailu saaristossa
(Österbottens hantverk rf 2014)
38 sivua
Tiina Hietikko-Hautalan kirjoittama ja Suvi Karin kuvittama lastenkirja Kivikkosaaren kummitus - seikkailu saaristossa kertoo Saagasta ja Veikosta, jotka lähtevät veneretkelle Merenkurkun saaristoon. Päämääränä on Kivikkosaari ja oppaakseen kaksikko saa merikapteeni Visa Heinosen.

Matkallaan Kivikkosaareen lapset kohtaavat luonnon ihmeitä ja kuulevat merikapteenin tarinoita. Niin tarinoihin kuin itse saareen liittyy jotain mystistä.
Kapteenin kuorsaus kuuluu jostain kaukaa ja aurinko porottaa paljaassa maastossa, mutta yhtäkkiä tulee jotenkin viluisa olo.
Saarella on kummitus, joka tarvitsee jotain.

Kivikkosaaren kummitus on viehättävä ja hyväntuulinen kirja, jossa on leppoisa tunnelma. Saaren kummitus riimitettyine puheenparsineen tuo tarinaan hyvää lisämaustetta, joskin suurempaan osaan nousee miljöön kuvaus. Kirja tarjoaakin lukijalle arvokasta tietoa Merenkurkun saaristosta, ja taustalla kimaltelee meren tavoin ajatus luonnon arvokkuudesta.
Suvi Kari on vastannut kirjan kuvituksesta.

Veikon ja Saagan tarinan lomassa on tehtäviä lapsille. Kirjassa neuvotaan esimerkiksi salakuljettajan hajutestin tekeminen tai se, miten lapsi voi tehdä itselleen oman aarrearkun. Tehtävät ovat mielestäni hieno lisä: parhaimmillaan niiden tekeminen tuo tarinan lasten venematkasta entistä lähemmäksi lukijaa. Koska tehtäväosuudet on erotettu omille sivuilleen, voi tarinan lukea halutessaan yhtenäisenä, ilman tehtäviä. Suvi Karin selkeä kuvitus täydentää hyvin niin varsinaista tarinaa kuin tehtäväohjeita.

Kirja sopii hyvin erityisesti lapsiperheille, joissa ollaan kiinnostuneita luonnosta ja yhdessä tekemisestä.

Myös Kirjakaapin avaimen Jonna ja Hemulin kirjahyllyn Henna ovat kirjoittaneet tästä lastenkirjasta.

Kiitos arvostelukappaleesta kustantajalle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…