Siirry pääsisältöön

Catherine ja Laurence Anholt: Ystävät ympäri maailman

"Tapasin pojan, jonka nimi on Muhammad. Muhammad leikkii kadulla kavereittensa kanssa."
Catherine ja Laurence Anholt: Ystävät ympäri maailman
(Kustannus-Mäkelä 2014)
Englanninkielinen alkuteos One World Together 2013
Suomentanut Raija Rintamäki
24 sivua
Lastenkirja Ystävät ympäri maailman on viehättävä suvaitsevaisuuden ylistys. Tarina kertoo nimeämättömästä minäkertojasta, joka kiertää ympäri maailmaa. Hänet on kuvattu piirroksissa niin, että hän voisi olla ihan yhtä hyvin tyttö kuin poika.

Kirjan kuvitus on värikästä ja selkeää.
Päähenkilö haluaa uuden ystävän ja kiertää maailmaa. Matkallaan hän tapaa monenlaisia lapsia: Brasiliassa on Paulo, joka rakastaa jalkapalloa, Venäjällä on Galina, jonka äiti odottaa vauvaa, ja Japanissa on Yuki, jonka mielestä lastenpäivä on vuoden kivoin päivä.

Tarinan rakenne on toisteinen. Jokaisella aukeamalla matkaaja tapaa uuden lapsen, josta kerrotaan muutamia yksityiskohtia. Aukeaman päätteeksi todetaan, että kustakin lapsesta tulisi mainio ystävä. Kirjan lopussa lukija kohtaa mukavan yllätyksen, joka tähdentää kirjan sanomaa.

Ystävät ympäri maailman on visuaalisesti miellyttävä ja tarinaltaan ihastuttava kirja. Kirjasta tulee mieleen vanha lastenlaulu Matkustan ympäri maailmaa, joka sopisikin mainiosti leikittäväksi ja laulettavaksi kirjan lukemisen ohessa. Uskon, että Ystävät ympäri maailman vetoaa oikein hyvin leikki-ikäisiin lapsiin. Sen sanoma on tärkeä, joten sen soisi päätyvän mahdollisimman monen pienen lukijan käsiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…