Siirry pääsisältöön

Jukka Behm: Lahjoja norsujumalalle

"Oli kulunut pitkä aika siitä, kun Adhikara oli tuonut viimeksi töitä kotiinsa ja vuoteeseensa. Niillä oli taipumus häiritä yöunia. Kaikki työhön liittyvä olisi pitänyt osata jättää toimistoon, mutta aina työasiat eivät pysyneet siellä. Joskus ne onnistuivat seuraamaan työntekijää koko kotimatkan ajan, vaikka työpaikalta olisi poistunut eri reittiä kuin tavallisesti ja tehnyt ovelan harhautuksen, poikennut kahvilan kautta ja yrittäyt eksyttää epämieluisat tuomiset."
Jukka Behm: Lahjoja norsujumalalle (Tammi 2013)
219 sivua
Jukka Behm on minulle aivan uusi tuttavuus. Alun perin kiinnostuin kirjasta luettuani Marin hyväntuulisen arvion teoksesta, ja kun huomasin kirjan kirjaston viikkolainahyllyssä, nappasin sen mukaani. Ja olipa mukavaa, että nappasin - tuntui hyvältä siirtyä Suomen pakkasista hetkeksi Intian lämpöön.

Lahjoja norsujumalalle on hyvän mielen salapoliisiromaani, jonka päähenkilö on insinööri Adhikara Patil. Hän palaa Lontoosta vaimonsa Mahajadeemin kanssa kotimaahansa Intiaan ja perustaa polkupyöräkorjaamon. Hänen periaatteensa on: "Ennemmin vesi loppuu Mutha-joesta kuin keinot pyöräkorjaajalta." Korjaustoimien ohessa viisaana miehenä tunnettu Adhikara ratkoo asiakkaiden ongelmia. Asetelma on hyvin samankaltainen kuin Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe tutkii -kirjasarjassa. Tunnelmakin on hyvin samankaltainen: elämä on leppoisaa ja ongelmat kenties kummallisia mutta eivät mitenkään valtavan suuria tai raakoja.

Jännitysromaani aloittaa sarjan, joka sijoittuu Intian Puneen. Avausosassa herra Patil saa kaksi asiakasta. Ganaka Kanderan ongelmana on kuollut vaimo, joka lähettää kirjeitä herran uudelle puolisolle. Fateen taas on nuori poika, jonka polkupyörä rikkoutuu. Seurauksena on se, että Fateen ei voi tehdä työtään, ja siten hän ei pysty maksamaan velkaansa, jonka on ottanut voidakseen ostaa pyörän, jonka hän tarvitsee voidakseen tehdä työtä.

Romaanin tunnelma on leppoisa ja kiireetön. Kirja sisältää kosolti ajatuksia ja lausahduksia, joista voisi ottaa oppia elämää varten ja joista osa saa ainakin hymyilemään hiljaa itsekseen:
Jos ei ole mistä valita, valitseminen on helpompaa.
"Onni ei synny, jos kärsimättömyys on kätilönä", panji Kanesha sanoi pojalleen.
Yksin syödessä ateria ei ollut täydellinen. Yksin saattoi syödä hyvin, mutta siitä ei jäänyt muisteltavaa.
Puun alle asettuminen antoi pohdiskelevan vaikutelman, muttei hionut ajatuksia teräviksi. Jääkaappi hurisee, vaikka hyllyt olisivat tyhjiä.
Adhikara ei kuulunut tähän ryhmään. Hänen näkemyksensä mukaan kannatti puhua vähän, sillä siten matkaan lähti myös vähän typeryyksiä. Sellaiset saastuttivat ilmatilaa, jossa oli jo ennestään riittävästi epäpuhtauksia.
"Tyhmä tipahtaa rattailta ja jää tielle makaamaan. Viisas pyytää apua ja nousee uudestaan kyytiin", hän sanoi ja hämmästeli äitinsä terävyyttä.
Romaanin hahmot eivät ole kovin moniulotteisia. Adhikara on mukava, hänen vaimonsa on miellyttävä ja äitinsä normeja rikkova: äitijuo terveydekseen ja savuttaa Adhikaran veljen mukaan enemmän kuin keskikokoinen hiilivoimala. Romaanin henkilöistä on pääsääntöisesti helppo pitää, eivätkä "pahiksetkaan" herätä voimakkaita kielteisiä tunteita.

Lahjoja norsujumalalle on ihastuttavaa välipalaluettavaa, jos kaipaa kevyttä ajanvietettä ja hyvää mieltä. Jään ilolla odottamaan sarjan seuraavaa osaa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok