Siirry pääsisältöön

Vastauksia kysymyksiin ja haastetta

Annami haastoi minut vastaamaan hänen kysymyksiinsä, ja nyt tartun toimeen:

1. Millainen on suhteesi kauhukirjallisuuteen? Rakastatko pelotella itseäsi kirjojen avulla vai sivuutatko kauhukirjat liian pelottavina?
Kauhukirjallisuus ei kuulu suosikkeihini, mutta eivät ne myöskään pelota. En siis kieltäydy, jos joku kauhukirjaa tarjoaa ja suosittelee, mutta enpä ole aikoihin kauhua lukenut.


2. Mikä kirja on sinulle elämäsi merkittävin?
Tämä on vaikea kysymys: ylipäätään koen vaikeaksi määritellä superlatiivein kirjallisuutta. :) Anni Polvan Tiina voisi olla yksi elämäni merkittävistä kirjoista. Luulen, että lapsena määrittelin paljon itseäni suhteessa Tiinaan.

3. Menetkö kirjastoon aina tarkan kirjalistan kanssa vai harrastatko herätelainaamista?
Kerään iPadille kirjalistaa, joka paisuu huolestuttavasti. Teen myös paljon varauksia, koska muuten en saisi monia haluamiani kirjoja ikinä käsiini. Juuri palautettujen kirjojen hylly sekä viikkolainahylly aiheuttavat herätelainaamisia. Eli vastaus kysymykseen on sekä että.

4. Kehen kirjan henkilöön samaistut eniten?
Yksi tällainen henkilö voisi olla Revolutionary Roadin April Wheeler, joskin olen ehkä enemmän realisti kuin hän. Myös Kotiopettajattaren romaanin Jane Eyren kanssa koen jonkinlaista sukulaisuutta, kuten aiemmassa haastevastauksessani totesin.

5. Jos et bloggaisi kirjoista, mistä bloggaisit? Vai bloggaisitko yhtään mistään?
Joskus suunnittelin sisustusblogia, mutta siihen olen liian laiska. Meillä on harvoin kuvauksellisen siistiä, enkä muutenkaan harrasta sisustusta niin paljoa, että siitä riittäisi blogiin asti.

6. Mikä on rakkain lapsuuden kirjasi?
H.C. Andersenin satukirja, erityisesti satu Villijoutsenet. Sen jaksoin lukea yhä uudelleen.

7. Mitä kirjallisuusgenreä kartat parhaasi mukaan vai oletko täysin kaikkiruokainen lukija?
Kauhun ohella scifi ei kuulu suosikkeihini, mutta kyllä sitäkin tarpeen tullen luen. Varsin kaikkiruokainen taidan siis olla.

8. Mikä on paras kirjan pohjalta tehty elokuva?
Tähän meinasin ensin vastata Pianon, joka on yksi kaikkien aikojen suosikkielokuvani. Sitten tajusin, että taitaakin olla niin päin, että elokuva ilmestyi ensin. Ilmankos se onkin niin hyvä. Harva elokuva on onnistunut, mutta Jane Austen -filmatisoinneista olen kyllä pitänyt. Eli sanotaan nyt vaikka Ylpeys ja ennakkoluulo.

9. Oletko ikinä haaveillut kirjailijuudesta vai onko lukijan rooli ollut aina sinulle omempi?
Olen haaveillut, mutta aika varhain olen herännyt siihen todellisuuteen, että lukeminen taitaa olla enemmän minun juttuni. :)

10. Mikä on suosikkisi lukemistasi klassikkokirjoista?
Minna Canthin Köyhää kansaa kolahti lukiovuosina todella kovasti. Siitä asti olen ihaillut Canthia.

Nyt haluaisin haastaa seuraavat bloggaajat vastaamaan kysymyksiini:


Tiedän, että tällaisia haasteita on viime aikoina sinkoillut blogista toiseen, joten pakko ei tietenkään ole tähän tarttua. :)

Kysymykseni ovat seuraavat:

 1. Mitä kirjallisuus on sinulle opettanut?
 2. Kuka kirjallinen hahmo olisi sinulle mieleinen ystävä?
 3. Ketä taas et haluaisi lähipiiriisi?
 4. Kenen kirjailijan kanssa haluaisit viettää juttutuokion?
 5. Mikä on kirjallinen mottosi?
 6. Mikä on sinulle tärkein kirja, josta olet blogissasi kirjoittanut?
 7. Mikä kirja (melkein) jokaisen pitäisi lukea? Miksi?
 8. Mikä kirja sinulta on viimeksi jäänyt kesken?
 9. Mitä teet, kun et lue?
 10. Minkä kevään 2014 uutuuskirjan odotat erityisesti saavasi käsiisi?

Kommentit

 1. Kiitos haasteesta ja mielenkiintoisista kysymyksistä! Nappaan haasteeseen kiinni jossakin välissä. :)

  Piano on yksi minunkin suosikkini leffojen saralla. Leffan kaunis musiikki alkaa heti soida päässäni kun vain ajattelinkin kyseistä elokuvaa. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitokset haasteesta! Onpas kimurantteja kysymyksiä, palaan haasteen pariin piakkoin. :)

  VastaaPoista
 3. Kivaa, että ehdit vastailla kysymyksiini. :) Minäkin olen lukenut Tiinoja lapsuudessani, sillä äitini piti niistä todella paljon ja hän suositteli niitä minullekin. Minna Canthia taas on pitänyt lukea vaikka kuinka pitkään, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
 4. Pihi nainen ja MarikaOksa, kiva jos ehditte vastaamaan uteluihini. :)

  Annami: kiitos kiinnostavista ja mukavan haastavista kysymyksistä! Tänä vuonnahan tulee kuluneeksi 170 vuotta Minna Canthin syntymästä, joten eikös olisi otollinen aika tutustua hänen tuotantoonsa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuosta kuulinkin ja mietin, että voisin yrittää lukea jotakin Canthia vihdoinkin. Olisin ysillä halunnut tehdä esitelmän hänestä, mutta joku ehti varata hänet ennen minua enkä sitten ole oma-aloitteisesti saanut tutustuttua Minna Canthin tuotantoon.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…