Siirry pääsisältöön

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

"--eräässä yhteenvedossa sanotaan, että hän oli lyhytkasvuinen, että hänellä oli kultahampaat ja että hän ontui oikeaa jalkaansa. Toisessa väitetään, että hän oli valtavan kookas, että hänellä oli hampaissaan platinakruunut ja että hän ontui vasenta jalkaansa. Kolmannessa todetaan lakonisesti, ettei hänellä ollut mitään erityistuntomerkkejä. On pakko tunnustaa, ettei yksikään näistä yhteenvedoista kelpaa mihinkään."
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
(WSOY Loisto 2007)
Venäjänkielinen alkuteos Мастер и Маргарита 1928-1940
Suomentanut Ulla-Liisa Heino,
suomennoksen tarkistanut Vappu Orlov
478 sivua

Saatana saapuu Moskovaan -romaani on heti alkuasetelmaltaan kiinnostusta herättävä: kirjallisuuslehden toimittaja, kirjailijaliiton hallituksen puheenjohtaja Berlioz ja runoilija Bezdomnyi, oikealta nimeltään Ivan Nikolajevitš, tapaavat Moskovassa Patriarkan lampien luona erikoisen miehen. Hän puhuu hyvin venäjää mutta on silti ulkomaalaisen oloinen. Hän ennustaa kauhean tragedian, joka myöhemmin käy todeksi. Omituiset tapahtumat seuraavat toisiaan, ja lopulta selviää, että itse paholainen on asettunut Moskovaan ja esiintyy taikurina nimeltä Woland. Hänen mukanaan siirrytään välillä parintuhannen vuoden taakse aikaan, jolloin Pontius Pilatus ja Jeesus tapaavat Jerusalemissa. Lisäksi kirjaan nivoutuu Mestariksi kutsutun kirjailijan ja hänen rakastettunsa Margaritan tarina. Mestari kirjoittaa tarinaa Pontius Pilatuksesta ja Jeesuksesta.

Tästä kaikesta muodostuu värikäs, monimuotoinen ja polveileva seikkailu, joka vie niin Moskovaan kuin aikojen taakse Jerusalemiin. On pimeyttä, alastomia naisia, lentäviä ihmisiä, ihmisten tavoin puhuva ja toimiva kissa, taivaasta (tai katosta) satavaa rahaa, ja niin edelleen. Tarina on sellainen runsaudensarvi, että sen parissa hengästyy, hämmentyy ja jopa tyrmistyy.
- Niinpä tällä kaamealla tyypillä - hän valehtelee sanoessaan olevansa neuvonantaja - on hallussaan epätavallisia voimia! Esimerkiksi jos häntä alkaa ajaa takaa, häntä on mahdoton tavoittaa. Ja sitten hänellä on vielä seurassaan omalaatuinen pari: sellainen pitkä mies, jolla on rikkinäiset silmälasit, ja lisäksi uskomattoman suuri kissa, joka matkustaa omin neuvoin raitiovaunussa, puhui Ivan kenenkään keskeyttämättä, yhä kiihkeämmin ja vakuuttavammin. - Sitä paitsi hän oli henkilökohtaisesti ollut Pontius Pilatiuksen parvekkeella, siitä ei ole epäilystäkään.
Romaania on yleisesti luettu satiirina, ja kyllä siitä neuvostoyhteiskunnan kritiikkiä on helppo löytää. Lisäksi kirja sai minut pohtimaan taas kerran totuutta. Kirjan ihmiset kohtaavat käsittämättömiä asioita, joiden selittäminen on lopulta mahdotonta, ellei halua tulla leimatuksi mielisairaaksi ja päätyä sairaalaan - joillekin niin käykin. Omituisia asioita kuitenkin kerrotaan, ja kertomukset kasvavat matkan varrella huhuiksi, joiden todenperäisyyttä ei kukaan enää pysty selvittämään.

Vaikka Saatana saapuu Moskovaan on alun perin julkaistu 1920-40-luvuilla, on se uskomattoman nykyaikainen. Teoksessa sekoitetaan hienolla tavalla fantasiaa ja realismia, nykyaikana romaanin voi määritellä maagisen realismin edustajaksi. Tarina etenee iloitellen ja vauhdilla, ja lukijana huomasin viihtyväni kaikkien kummallisuuksien seurassa. Täytyy silti myöntää, että kirja jättää jälkeensä myös hieman hämmentyneen olon: ymmärsinköhän lopulta lähellekään, mistä romaanissa on kysymys? Ehkäpä romaani pitäisikin lukea toistamiseen tai vielä kolmanteenkin kertaan, jotta voisi kokea ymmärtäneensä. Saatanpa kirjan pariin vielä palatakin!

Tätä klassikkoa on luettu muun muassa seuraavissa blogeissa: Jokken kirjanurkkaLuettua elämää, 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Sallan lukupäiväkirja, Morren maailma ja Kirjavinkit.
Kirja on pitkään odottanut hyllyssäni lukuvuoroaan, joten tämän luettuani saatan taas Oma kirjahylly -projektiani yhden askeleen eteenpäin.

Kommentit

  1. Minulla on tämä klassikko vielä lukematta. Hypistelin jo kirjastossa äänikirjaversiota, mutta mietin, että mahtaako tämä olla liian 'vaativa' äänikirjana kuunneltavaksi. Kuuntelen niitä nimittäin autoillessa, jolloin keskittyminen ei aina aivan täydellistä ole. Oikein hyvältä tämä kyllä vaikuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä sen verran paljon tapahtuu, että kuunneltuna voi olla vaikea pysyä tapahtumien perässä. Mutta joku kokeneempi kuuntelija voisi olla minua parempi arvioimaan. :)

      Poista
  2. Tätä on suositeltu minulle monta kertaa. Mietin, että kirja sopisi varmaan hyvin pääsiäislukemiseksi? Ehkä jo ensi vuonna. (Näin tuumin varmaan joka vuosi, mutta... :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sopisi varmaan hyvin sellaiseen ajankohtaan, kun on aikaa keskittyä lukemiseen. Henkilögalleria on aika laaja, ja jos lukemiseen tulee pidempiä taukoja, on vaikea palauttaa mieleen yksityiskohtia. Ja kun venäläiseen tapaan ihmisellä saattaa olla monta nimeä, olin välillä aika pihalla. :)

      Poista
  3. Mieheni lukee tätä ja aion sen jossain vaiheessa napata häneltä, koska hän lukee kolmea kirjaa mm. Idioottia, eikä saa yhtään kirjaa luettua. Murr

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Onneksi kirjaa odotellessa ehtii lukea muita hyviä kirjoja, kun niitä onneksi riittää. :)

      Poista
  4. Saatana saapuu Moskovaan on yksi lempikirjoistani, ehkä jopa se the One and Only. Olen lukenut kahdesti, enkä varmasti vielä ole ymmärtänyt läheskään kaikkea. Mutta toisaalta sekin on osa kirjan hienoutta, pureskeltavaa ja tasoja riittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet tasot ovat varmasti tämän teoksen vahvuus. Viihdyin, vaikka hämmennyin, ja nyt tosiaan tuntuu siltä, että kirjan pariin voisi palata vielä uudelleen. Toisella lukukerralla varmasti huomaisi paljon lisää, monet tasot avautuisivat enemmän.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok