Siirry pääsisältöön

Taavi Soininvaara: Toinen peto

"Hän ei mahtanut mitään sille, että tunsi pahan ympärillään - saman tunteen kuin Algeriassa kohta kuusikymmentä vuotta sitten. Isä Daniel puristi huomaamattaan rinnallaan riippuvan krusifiksin kouraansa, kun ajatukset palasivat hetkeen, jolloin hän oli ymmärtänyt, nähnyt omin silmin, että paha pystyi ruumiillistumaan."
Taavi Soininvaara: Toinen peto
(Otava 2014, julkaistu ensimmäisen kerran 2013)
Miki-laitoksen ensimmäinen painos
733 sivua
Taavi Soininvaaran Toinen peto -dekkarin Miki-versio päätyi luettavakseni, kun satuin voittamaan Kirjasfäärin arvonnan - kiitos vielä kerran, Taika! Olipa mukavaa, kun voitin, sillä muuten tuskin olisin tullut tähän Arto Ratamo -sarjan yhdeksänteen osaan tarttuneeksi. Aiempia osia en ole lukenut, mutta se ei haitannut lainkaan vaan sain kulkea tämän vetävän dekkarin kyydissä hyvillä mielin.

Toinen peto -kirjassa rikoksia ratkoo Supon Arto Ratamo, joka on juuri palannut töihin pitkältä sairauslomalta. Hän joutuu ensi töikseen selvittämään puolalaisfyysikon outoa surmaa, ja samalla ajattelun aihetta antavat niin työpaikalla tapahtuneet henkilöstömuutokset kuin yksityiselämän koukerot.

Pian Ratamo on tiukasti kiinni rikostutkinnassa, joka saa yhä kiemuraisempia piirteitä. Käy ilmi, että eräs John Jarvi on piileskellyt Suomessa vuosia, ja häntä syytetään oman vaimonsa tappamisesta. Tuula Oravisto puolestaan taistelee sekä mielenterveytensä että poikansa tapaamisten puolesta ja joutuu pelkäämään. Vielä kun mukaan kuvioon astelevat toimittaja Essi Kokko, Iranista paennut Neda Navabi ja kirkonmies, maanaja isä Daniel, on tärkeiden henkilöiden galleria melkoisen laaja. Kirjan alun henkilöluettelo auttaa palauttamaan mieleen, kuka on kukin, mutta lopulta en tarvinnut listaa juuri lainkaan: sen verran hyvin Soininvaara teoksensa ihmiset lukijan mieleen piirtää.

Myös rikosten vyyhti on melkoinen. Paitsi että Ratamo joutuu selvittämään henkirikosta, päädytään kirjassa käsittelemään myös ihmiskauppaa, ydinasekysymystä, salaisia vankilentoja, terrorismia ja valtioiden välisiä suhteita. Eikä siinä vielä kaikki, sillä poliisikaan ei selviä tapahtumista aivan puhtain paperein. Suomesta rynnätään Iso-Britannian kautta Turkkiin, mutta pääasiassa tapahtumat sijoittuvat Suomeen.

Vaikka materiaalia kirjassa on paljon, pysyy kokonaisuus kuitenkin hyvin koossa, eikä juonen seuraaminen vaadi suuria ponnistuksia. Enemmän ponnistuksia vaati lopulta se, että kirjan malttoi välillä laskea käsistään tarinan kierrosten kasvaessa. Ehkä vauhtia on välillä hieman liikaakin, jos kriittiseksi heittäytyy: kaikkia käänteitä ei voi kovin uskottavina pitää. Mutta kunnon actionia kaipaavalle lukijalle kirjaa voi oikein hyvin suositella.

Myös Norkku ja Alien ovat tämän dekkarin lukeneet.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El