Siirry pääsisältöön

Richard C. Morais: Herkullinen elämä (kirja ja elokuva)

"Jossain keskellä rue Mouffetardin rinnettä seisahduin yllättäen. En ollut aluksi aivan varma, en luottanut aisteihini. Nuuhkin uudestaan kosteaa öistä ilmaa. Voiko olla? Mutta siellä se oli, nuoruuteni aromi, josta ei voinut erehtyä. Se leijui iloisesti pitkin nupukivistä sivukujaa sieraimiini. Machli ka salan, kotimaani, kalacurry, tuoksu aikain takaa."
Richard C. Morais: Herkullinen elämä (WSOY 2012)
Englanninkielinen alkuteos The Hundred-Foot Journey 2008
Suomentanut Marja Helanen
331 sivua
Herkullinen elämä kertoo huippukokista, chef Hassan Hajista, joka on kotoisin Intiasta. Jo hänen lapsuudessaan on vahvasti läsnä ruoka, jota tekemällä isovanhemmat tienaavat elantonsa. Eväslaatikkobisnes laajenee ruokakojuihin, "liikkuviin pikabaareihin", ja isoäiti on pojan esimerkki:
Hienompaa ruokaa ei olekaan kuin hänen paikallisesta helmitäpläkalasta valmistamansa ateria. Hän sirotteli kalalle makeaa chilimasalaa, kietoi kalan banaaninlehteen ja grillasi sen kookosöljytilkassa. Minulle se on, no, intialaisen kulttuurin ja sivistyksen huippu, rehevää siinä missä hienostunuttakin. Kaikki, mitä ikinä olen sittemmin kokannut, vertaantuu tähän mittapuuhun, isoäitini lempikalaan.
Kun myös isovanhempien poika Abbas Haji, Hassanin isä, vihkiytyy ruokamaailmaan ja perustaa oman ravintolan, ovat tienviitat Hassanille valmiit. Mutkia matkaan tuo kuitenkin tragedia, joka ajaa perheen Intiasta Iso-Britannian kautta Ranskaan. Siellä nuoren miehen lahjat huomataan.
"Lahjakkuus, jota ei voi oppia. Siinä ruipelossa intialaispojassa on se jokin mystinen, joka ilmestyy kerran sukupolvessa esiin jossakussa chefissä. Etkö ymmärrä?"
Herkullinen elämä on nimensä mukaisesti herkullinen. Se on ylistys hyvälle ruoalle, se hivelee makuhermoja ja saa lukiessa kuvittelemaan, miltä mahtavat näyttää kaikki ne upeat ateriat, joita tarinassa valmistetaan. Kirjasta tehdyssä elokuvassa ruoka todella pääsee oikeuksiinsa: upeita ruokalajeja ei tarvitse enää kuvitella, sillä ne tuodaan hienolla tavalla katsojan eteen niin, että ne voi melkein haistaa.
Lisukkeiksi valmistin mieluummin minttukuskusta kuin perinteisiä voinuudeleita, sekä kurkku-ranskankermasalaattia, jonka sekaan viskasin kourallisen puolukoita. Ajattelin, että nuo maut olisivat yhdessä tasoittava ja kevyt vastakaiku haudutetun jäniksen raskaalle sinappisuudelle.
Hassan Hajin elämä ei kuitenkaan ole vain herkullista. Tielle osuu vastoinkäymisiä ja menetyksiä, ja elämäntarina muodostuu monenlaisista käänteistä, joista kaikkia ei elokuvassa tuoda esille. Mielestäni on oikein hyvä, että elokuva ei ole täysin uskollinen kirjan tarinalle vaan keskittyy olennaiseen eli kuvaamaan ruokaa, intohimoa ruoanlaittoon, upeita ranskalaismaisemia ja ihmissuhteita. Tarinan kaari pysyy koossa paremmin kuin kirjassa. Helen Mirren on mielestäni muuten aivan mainio Madame Mallory eleitään ja liikkeitään myöten. Hänelle hyvä vastapari on Hassanin isää esittävä Om Puri.

Romaani ei ole kielellisesti mitenkään erityinen ja paikoitellen se sortuu liialliseen sentimentaalisuuteen. Viihdyttäviä lukuhetkiä kirja tarjoaa, mutta suurta muistijälkeä se ei jätä vaan ennemminkin jättää kaipaamaan jotain enemmän.

Tällä kertaa onkin pakko todeta, että elokuva on kirjaa parempi. Herkullinen elämä on elokuvana visuaalinen ja viihdyttävä elämys, jonka parissa parituntinen vierähtää kuin siivillä. Elokuvassa on sopivissa suhteissa huumoria ja koskettavuutta, ja sitä voi suositella lämpimästi katsojalle, joka kaipaa hyvää ajanvietettä.

Kirjan pohjalta tehty elokuva tulee Suomessa ensi-iltaan tämän viikon perjantaina 29.8.

Kirjan ja elokuvaliput sain Nordisk Filmin lahjoittamana. Kiitos!

Herkullinen elämä -romaanista on kirjoitettu myös seuraavissa blogeissa: Annelin lukuvinkit, Kirjanainen, Tarinauttisen hämärän hetket, Lukuneuvoja ja Kirjavinkit. Elokuvasta on kirjoitettu ainakin  blogeissa Ja kaikkea muuta sekä Maukasta minibudjetilla.

Kommentit

  1. Minustakin elokuva oli selkeästi kirjaa parempi, mutta kirjoittaja oli tainnutkin tähdätä elokuvan tekoon ja alkuperäistä teosta kirjoittaessaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanko totta? Elokuva oli tosiaan mukava elämys, sopi mainiosti flunssan takia hieman alavireiseen sunnuntaihin. :)

      Poista
  2. Tähän leffaan ei kannata mennä tyhjin vatsoin, ruokien katselu voi tuntua muuten kärsimykseltä. Onneksi olin tankannut hyvin ennen leffaa. :) Minustakin leffa pysyi kasassa paremmin ja oli yhtenäisempi kokonaisuus. Kirjan alkupuoliskosta pidin paljon mutta loppua kohden romaani vaisuuntui. Leffa vei siis minustakin pisteet kotiin kirjaan verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta: nälkä iskee, jos ei ole syönyt ennen elokuvaa. Ruokia kuvataan niin ihanassa, että ruokahalu meinaa herätä, vaikka vatsa olisi täynnä. :)
      Olen samaa mieltä, että kirjan alku toimi vielä hyvin. Ehkä tiivistäminen olisi tehnyt hyvää.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...