Siirry pääsisältöön

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

"--eräässä yhteenvedossa sanotaan, että hän oli lyhytkasvuinen, että hänellä oli kultahampaat ja että hän ontui oikeaa jalkaansa. Toisessa väitetään, että hän oli valtavan kookas, että hänellä oli hampaissaan platinakruunut ja että hän ontui vasenta jalkaansa. Kolmannessa todetaan lakonisesti, ettei hänellä ollut mitään erityistuntomerkkejä. On pakko tunnustaa, ettei yksikään näistä yhteenvedoista kelpaa mihinkään."
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
(WSOY Loisto 2007)
Venäjänkielinen alkuteos Мастер и Маргарита 1928-1940
Suomentanut Ulla-Liisa Heino,
suomennoksen tarkistanut Vappu Orlov
478 sivua

Saatana saapuu Moskovaan -romaani on heti alkuasetelmaltaan kiinnostusta herättävä: kirjallisuuslehden toimittaja, kirjailijaliiton hallituksen puheenjohtaja Berlioz ja runoilija Bezdomnyi, oikealta nimeltään Ivan Nikolajevitš, tapaavat Moskovassa Patriarkan lampien luona erikoisen miehen. Hän puhuu hyvin venäjää mutta on silti ulkomaalaisen oloinen. Hän ennustaa kauhean tragedian, joka myöhemmin käy todeksi. Omituiset tapahtumat seuraavat toisiaan, ja lopulta selviää, että itse paholainen on asettunut Moskovaan ja esiintyy taikurina nimeltä Woland. Hänen mukanaan siirrytään välillä parintuhannen vuoden taakse aikaan, jolloin Pontius Pilatus ja Jeesus tapaavat Jerusalemissa. Lisäksi kirjaan nivoutuu Mestariksi kutsutun kirjailijan ja hänen rakastettunsa Margaritan tarina. Mestari kirjoittaa tarinaa Pontius Pilatuksesta ja Jeesuksesta.

Tästä kaikesta muodostuu värikäs, monimuotoinen ja polveileva seikkailu, joka vie niin Moskovaan kuin aikojen taakse Jerusalemiin. On pimeyttä, alastomia naisia, lentäviä ihmisiä, ihmisten tavoin puhuva ja toimiva kissa, taivaasta (tai katosta) satavaa rahaa, ja niin edelleen. Tarina on sellainen runsaudensarvi, että sen parissa hengästyy, hämmentyy ja jopa tyrmistyy.
- Niinpä tällä kaamealla tyypillä - hän valehtelee sanoessaan olevansa neuvonantaja - on hallussaan epätavallisia voimia! Esimerkiksi jos häntä alkaa ajaa takaa, häntä on mahdoton tavoittaa. Ja sitten hänellä on vielä seurassaan omalaatuinen pari: sellainen pitkä mies, jolla on rikkinäiset silmälasit, ja lisäksi uskomattoman suuri kissa, joka matkustaa omin neuvoin raitiovaunussa, puhui Ivan kenenkään keskeyttämättä, yhä kiihkeämmin ja vakuuttavammin. - Sitä paitsi hän oli henkilökohtaisesti ollut Pontius Pilatiuksen parvekkeella, siitä ei ole epäilystäkään.
Romaania on yleisesti luettu satiirina, ja kyllä siitä neuvostoyhteiskunnan kritiikkiä on helppo löytää. Lisäksi kirja sai minut pohtimaan taas kerran totuutta. Kirjan ihmiset kohtaavat käsittämättömiä asioita, joiden selittäminen on lopulta mahdotonta, ellei halua tulla leimatuksi mielisairaaksi ja päätyä sairaalaan - joillekin niin käykin. Omituisia asioita kuitenkin kerrotaan, ja kertomukset kasvavat matkan varrella huhuiksi, joiden todenperäisyyttä ei kukaan enää pysty selvittämään.

Vaikka Saatana saapuu Moskovaan on alun perin julkaistu 1920-40-luvuilla, on se uskomattoman nykyaikainen. Teoksessa sekoitetaan hienolla tavalla fantasiaa ja realismia, nykyaikana romaanin voi määritellä maagisen realismin edustajaksi. Tarina etenee iloitellen ja vauhdilla, ja lukijana huomasin viihtyväni kaikkien kummallisuuksien seurassa. Täytyy silti myöntää, että kirja jättää jälkeensä myös hieman hämmentyneen olon: ymmärsinköhän lopulta lähellekään, mistä romaanissa on kysymys? Ehkäpä romaani pitäisikin lukea toistamiseen tai vielä kolmanteenkin kertaan, jotta voisi kokea ymmärtäneensä. Saatanpa kirjan pariin vielä palatakin!

Tätä klassikkoa on luettu muun muassa seuraavissa blogeissa: Jokken kirjanurkkaLuettua elämää, 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Sallan lukupäiväkirja, Morren maailma ja Kirjavinkit.
Kirja on pitkään odottanut hyllyssäni lukuvuoroaan, joten tämän luettuani saatan taas Oma kirjahylly -projektiani yhden askeleen eteenpäin.

Kommentit

 1. Minulla on tämä klassikko vielä lukematta. Hypistelin jo kirjastossa äänikirjaversiota, mutta mietin, että mahtaako tämä olla liian 'vaativa' äänikirjana kuunneltavaksi. Kuuntelen niitä nimittäin autoillessa, jolloin keskittyminen ei aina aivan täydellistä ole. Oikein hyvältä tämä kyllä vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä sen verran paljon tapahtuu, että kuunneltuna voi olla vaikea pysyä tapahtumien perässä. Mutta joku kokeneempi kuuntelija voisi olla minua parempi arvioimaan. :)

   Poista
 2. Tätä on suositeltu minulle monta kertaa. Mietin, että kirja sopisi varmaan hyvin pääsiäislukemiseksi? Ehkä jo ensi vuonna. (Näin tuumin varmaan joka vuosi, mutta... :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sopisi varmaan hyvin sellaiseen ajankohtaan, kun on aikaa keskittyä lukemiseen. Henkilögalleria on aika laaja, ja jos lukemiseen tulee pidempiä taukoja, on vaikea palauttaa mieleen yksityiskohtia. Ja kun venäläiseen tapaan ihmisellä saattaa olla monta nimeä, olin välillä aika pihalla. :)

   Poista
 3. Mieheni lukee tätä ja aion sen jossain vaiheessa napata häneltä, koska hän lukee kolmea kirjaa mm. Idioottia, eikä saa yhtään kirjaa luettua. Murr

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Onneksi kirjaa odotellessa ehtii lukea muita hyviä kirjoja, kun niitä onneksi riittää. :)

   Poista
 4. Saatana saapuu Moskovaan on yksi lempikirjoistani, ehkä jopa se the One and Only. Olen lukenut kahdesti, enkä varmasti vielä ole ymmärtänyt läheskään kaikkea. Mutta toisaalta sekin on osa kirjan hienoutta, pureskeltavaa ja tasoja riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet tasot ovat varmasti tämän teoksen vahvuus. Viihdyin, vaikka hämmennyin, ja nyt tosiaan tuntuu siltä, että kirjan pariin voisi palata vielä uudelleen. Toisella lukukerralla varmasti huomaisi paljon lisää, monet tasot avautuisivat enemmän.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El