Siirry pääsisältöön

Sari Pullinen: Kohta kaikki alkaa

"Olin kauan väärässä paikassa kaikkialla muualla paitsi sinun vierelläsi. Olit minulle se kohta, jossa aika muuttui paikaksi."
Sari Pullinen: Kohta kaikki alkaa
(Gummerus 2014)
288 sivua
Kohta kaikki alkaa -romaanin minäkertoja Kirsi on elänyt vuosia salasuhteessa naimisissa olevan miehen kanssa. Oma avioliitto Nallen kanssa on ajautunut karille, ja Kirsi on jäänyt odottamaan, että saisi rakastamansa miehen kokonaan omakseen. Kun hän saa huomata odottaneensa ja luottaneensa turhaan, hän ajaa merenrantakaupunkiin etsimään eheytymistä ja toipumaan. Kämmenen haava on kuin rikkoutunut sydän.
Siteen alla sykähtelee. Ehkä pitelenkin sydäntäni kämmenellä. Oliko jollakulla sellainen runo? Pidän sydäntä kämmenellä, se on arka, se on täytynyt piilottaa.
Kirjan kauniita ilmauksia oli
merkittävä muistiin tarralapuin.
Villa Maariassa Kirsi pohtii niin omaa elämäänsä kuin osaansa sukunsa ketjussa. Keski-iässä hän on yllättäen joutunut tilanteeseen, jossa tulevaisuus on suuri kysymysmerkki ja jossa on pakko kohdata itsensä tietääkseen, mihin suunnata.
Minun on pysyttävä liikkeessä. Ehkä olen jonakin päivänä kävellyt tästä hetkestä pois, ja kun käännyn katsomaan taakseni, näen, kuinka pitkälle olen jo päässyt, kuinka kauas olen tullut, ja kuinka kaukana olen, eikä mikään enää satuta.
Takaumien ja pohdintojen myötä lukijallekin vähitellen selviää, mitä on tapahtunut. Kirjaan rakentuu hyvin jännitettä, ja lukijana haluaa tietää, mistä Kirsi oikein on tulossa. Ja vaikka matka merenrantakaupunkiin on toipumismatka, ei kirja ole vain surullinen vaan siitä on löydettävissä kaunista lohdullisuutta.

Kohta kaikki alkaa -teoksessa puhutaan monenlaisista rakkauksista. Millainen on Kirsin äidin ja isän avioliitto? Millainen oli Kirsin oma, kariutunut avioliitto? Millaista on rakkaus, joka ei saa tulla ilmi?
Nyt haluan paljastaa kaiken, puhua jokaiselle, joka jaksaa kuunnella. Olen väsynyt salailuun, siihen, että olen joka suuntaan vain puolikas.
Kirjan viipyilevässä tunnelmassa on jotain samaa kuin Katja Kaukosen hienossa Kohinassa. Kuitenkin asetelma on monella tapaa erilainen: esimerkiksi Kirsi ei ole niin yksin kuin Kohinan Alvar, eikä hän sure lapsuuttaan vaan menetettyä rakkauttaan. Kohinasta pitäneelle tätä romaania voi hyvin suositella, sillä minä näen kirjat toistensa kauniina sukulaisina.

Kohta kaikki alkaa on kuin lempeä kesäilta, kun ei vielä ole liian myöhäistä. Lyyrisen kaunis ja kiehtova teos ei anna kiirehtiä vaan pyytää viipymään vierellään. Pullinen kirjoittaa niin kauniisti, niin painavin lausein, että tekstin äärelle on pakko pysähtyä. Tarina huokaa ja saa huokaamaan, ja kirjan viimeisen sivun käännyttyä huomaan olevani pahoillani siitä, että kertomus loppui. Kohta kaikki alkaa on hyvin viimeistelty ja vahva esikoisteos, jonka kirjoittajan toivon tarjoavan tulevaisuudessa lukijoilleen uutta ihasteltavaa.
Minä nyökkään ja jatkan kohti toria, ja vieläkin kauemmas, pitkin katua, joka viettää kohti rantaa. Laitimmaisten talojen ja merenrannan välissä on leveä kaistale maata, jolla ei kai ole muuta tarkoitusta kuin pitää aallot loitolla. Kaupungin reunalla puutalot näyttävät nojaavan toisiinsa kuin hakien turvaa tuulelta, joka pääsee puhaltamaan kaukaa.
Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

 1. Kuulostaa ihan kivalta kirjalta :)

  VastaaPoista
 2. Hmm, pistetäänpä korvan taa :)! Sinä olet kyllä kova lukemaan! Uh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät, jos päädyt kirjan lukemaan. :)
   Nyt on tullut taas luettua paljon. Mutta enpä liikenevänä aikana paljon muuta teekään. :)

   Poista
 3. Eli suosittelet mm. minulle, kun olen Kohina-fani. :) Jospa minäkin tekisin samoin kuin bleue ja laittaisin lukukorvan taakse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen mm. sinulle. :) Toivottavasti pidät, jos kirja luettavaksesi päätyy!

   Poista
 4. Tämä tuntuu kauniilta kirjalta... Kansikuvaa myöten! Minäkin laitan ämän muistiin, kun se tulee minua vastaan, tartun kiinni :)

  Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat kirjan käsiisi ja vieläpä pidät siitä. :)

   Poista
 5. Kaunis kansi, kaunis tarina! Luen heti, jos tai kirja tulee vastaan.

  Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ole hyvä. ♥ Toivottavasti kirja tulee vastaan ja pidät siitä.

   Poista
 6. Luin, kirja tuli vahingossa vastaan. Tykkäsin kielestä ja ilmeisesti samoista kohdista kuin sinä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellinen vahinko! :) Kiva kuulla, että tykkäsit.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok