Siirry pääsisältöön

Leena Krohn: Tainaron (+ ilmaista luettavaa)

"Ei Tainaron ole paikka, niin kuin ehkä luulet. Se on tapahtuma, jota kukaan ei mittaa."
Leena Krohn: Tainaron
(Teos 1985)
121 sivua (e-kirja)
Leena Krohnin Tainaron on niitä kirjoja, jotka ovat pitkään roikkuneet lukulistallani. Kun Elisa Kirjan kampanjassa oli mahdollisuus valita ilmaiseksi luettavaa fantasia-/scifi-valikoimasta, päädyin Tainaroniin. Tämän saman kampanjan myötä myös blogini lukijat voivat käydä ilmaiseksi lataamassa itselleen luettavaksi Shimo Suntilan kirjan Sata kummaa kertomusta täältä. Kirjan saa ladattua maksutta antamalla maksuvaiheessa koodin KUMMAAETU. Kannattaa toimia pian, sillä etu on voimassa 12.10. saakka!

Mutta sitten tähän Krohnin läpimurtoteokseen. Kirja muodostuu kirjeistä, joita teoksen kokija kirjoittaa jollekin, jolta hän ei koskaan kuitenkaan saa vastausta. Kirjoittaja on muuttanut Tainaroniin syistä, joita hän ei itsekään enää muista. Uudessa kaupungissa hän kokee olevansa muukalainen, ulkopuolinen, joka koko ajan näkee jotain uutta, hämmästelemisen ja ihmettelemisen arvoista.
En usko, että missään olen nähnyt samalla kertaa niin monta aikakautta ja niin monta jumalaa kuin Tainaronissa. Mistä muualta kuin Tainaronista silmä tavoittaa yhdellä katseen kantamalla katedraalien katoavat huiput, minareettien kupolien sulan kullan ja doorilaisen temppelin puhtaat kapiteelit? Täällä ne kohoavat rinnakkain ja silti vertautumatta, yksin jokainen.
Tainaron on erikoinen, kummallinen paikka. Siellä elävät olennot ovat hyönteisiä, joukossa hyvin tavallisia ja hyvin erikoisia ja kaikkea siltä väliltä. He asuvat erikoisella tavalla, monet kantavat yksiötään mukanaan kaikkialle. Tainaronia tuntuu leimaavan erityisesti jatkuva muutos, joka ulottuu itse kaupungin lisäksi myös sen asukkaisiin ja jota kirjeiden kirjoittajan on vaikea ymmärtää. Muutos ja muuttuminen onkin teoksen merkittävä teema. Kysymys, jota itse jäin kirjaa lukiessani pohtimaan, koskee toisen tuntemista ja määrittelemistä.
Sillä olihan nyt selvää, että vaikka olin elänyt hänen rinnallaan alusta loppuun en ainoastaan yhden elämän vaan kaksi tai kolme, en vielä sittenkään olisi oppinut tuntemaan häntä. Hänen ääriviivansa, jotka itse kerran olin piirtänyt hänen ympärilleen, jotta voisin näyttää ja nimetä hänet, olivat nyt haihtuneet.
Tainaron on hämmentävä ja kaunis kirja. Hiljattain luin teoksen Kissani Jugoslavia, jonka kohdalla jouduin toteamaan, että en voi sanoa kaikkea ymmärtäneeni - tämän kirjan kohdalla käy samoin. Mutta teoksen kaunis kieli ja alakuloinen tunnelma vetosivat minuun niin, että kirja asettuu tärkeiden lukemieni tarinoiden joukkoon ja myös joukkoon niitä kirjoja, joiden äärelle voin jonain päivänä palata. Varmasti pitäisikin, sillä luulen että tämän kirjan kohdalla ymmärtää jokaisella lukukerralla hieman lisää.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi Zephyr, Sara, Morre, Niina ja Linnea.

Kommentit

 1. Hämmentävä ja kaunis tämä ehdottomasti on! Hauska vertaus Kissani Jugoslaviaan, jossa siinäkin on paljon sellaista jota ei ainakaan heti hahmota, mutta Tainaron on toki sitä(kin) parempi. Minäkin uskon, että Tainaron kestää monta lukukertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vaikea olla vertaamatta, kun juuri luin Kissani Jugoslavian ja sen(kin) kohdalla jouduin hämmennyksen valtaan. :) Mutta on totta, että Tainaron on erityisen hyvä kirja ja varmasti kestää useita lukukertoja - tai suorastaan vaatii!

   Poista
 2. Luin Tainaronin joskus hyvin nuorena ja olin häikäistynyt. Mitenköhän kävisi, jos ottaisi uusiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häikäistyisitköhän lisää? Minusta tuntuu, että kirja avautuisi vielä paremmin, jos sen lukisi uudelleen.

   Poista
 3. Tainaron on minulle todella rakas kirja. Upeaa, että meillä Suomessa on kirjoitettu juuri tämä kirja. Mukavaa, että pidit siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, että tämä kirja on piileskellyt minulta niin kauan. Luulen, että kirjan arvo vain kasvaa ajatuksissa, kun sen lukemisesta on kulunut hieman aikaa.

   Poista
 4. Tainaronissa on taikaa, niin kuin Krohnissakin... Pitäisi vilkaista tuota Elisan e-kirjatarjontaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin todella on, taikaa Tainaronissa. E-kirjat ovat osoittautuneet hyväksi tässä elämänvaiheessa, kun en voi illalla pitää makuuhuoneessa valoja, koska vauva nukkuu samassa tilassa. E-kirjaa voin kuitenkin lukea. :)

   Poista
 5. Minulla odottelee tämä kirjapinosa, ehtisinköhän sukeltaa Tainaronin maailmaan jo ensi viikolla. Kuulostaa kyllä hienolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit kirjaan tarttumaan ja toivottavasti pidät. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…