Siirry pääsisältöön

Pirjo Hassinen: Sauna Paradis

"Hän olisi halunnut kuulustella Lauria, ottaa tämän kasvot käsiensä väliin. Anne ei hakisi Laurin silmistä sitä, mitä sataprosenttisella varmuudella oli tapahtunut - hän hakisi vilpittömyyttä. Hän kysyisi: jos jonkun henki olisi kiinni siitä, mitä muistat, muistatko yhä kaiken juuri noin? Niin hän itse teki, kun jokin muistikuva vaihtoi paikkaa paholaismaisin loikin ja kätkeytyi."
Pirjo Hassinen: Sauna Paradis
(Otava 2014)
253 sivua
Pirjo Hassinen kuuluu niihin kirjailijoihin, joiden teoksia odotan aina innolla. Tällä kertaa Hassinen puhuu romaanissaan muistoista ja muistamisesta, ja teeman ympärille muotoutuu vahvasti kiinnostava ja hyvin otteessaan pitävä tarina.

Romaanin päähenkilö on kirjailija Anne Horni, joka elää avioliitossa Martin kanssa ja kirjoittaa uutta kirjaansa. Hän menee vierailemaan lapsuutensa kotikaupungin kirjastossa, jossa hänen puheilleen saapuu Lauri Kovanen. Laurin isä on kuollut 1960-luvulla epäselvissä olosuhteissa, eikä tapaus jätä Lauria rauhaan vaan hän haluaa saada selville, mitä oikein on tapahtunut. Hän tarvitsee Annea toimimaan muistinaan, sillä itse hän ei koe muistavansa riittävästi, jos ollenkaan. Vastapalvelukseksi hän lupaa kertoa Annelle jotain tärkeää.

Romaani koostuu Annen ja Laurin keskusteluista ja niiden herättämistä muistoista. Romaanin sisäkkäisenä tarinana kulkee kertomus Siljasta ja Sonjasta, Annen työstämän Tuhlaajatyttö-nimisen romaanin henkilöistä.

Keskustellessaan niin Anne kuin Lauri muistavat asioita, joiden olivat luulleet painuneen unohduksiin.  Annella on ollut läheinen ja luottavainen suhde isäänsä, joka piti kotikaupungissa yleistä saunaa nimeltä Sauna Paradis. Saunasta Anne muistaa etäisesti Laurin, jonka isäsuhde taas on ollut varsin vaikea. Laurin isä oli alkoholisti, joka vietiin kesällä saareen parantumaan ongelmastaan.

Samalla, kun Anne sukeltaa menneisyyteen, hän pohtii nykyisyyttään. Elämässä on lapsen kokoinen aukko, ja saman asian kanssa kipuilee Tuhlaajatytön Silja, jonka Sonja-sisar puolestaan on ollut liiankin hedelmällinen. Romaanissaan Anne voi muokata Siljan kohtaloa haluamallaan tavalla, ja samaan tapaan myös omia lapsuuden muistoja voi valikoida, muokata ja värittää. Kirjailijana Anne Horni on muistamisen ammattilainen, mutta kuka lopulta muistaa oikein?

Romaanin yhtenä näyttämönä sauna on mielenkiintoinen. Saunan lauteille asettuessaan ihmiset ovat paljaita, alastomia, ja saunassa paljastuvat monet totuudet. Yllä olevat vaatteet peittävät, ja joskus voi joutua kääntymään saunan ovelta pois, jotta salaisuudet pysyisivät piilossa.

Hassiselle ominaiseen tapaan myös tämä kirja on sujuvasti kirjoitettu. Teoksen tiivis tunnelma pakottaa pysymään tarinan mukana, ja erityisesti lapsen maailmaa kirjailija kuvaa koskettavasti ja vakuuttavasti. Sauna Paradis on voimakas ja tinkimätön romaani.

Pirjo Hassisen romaanista Sauna Paradis ovat kirjoittaneet myös Jaana ja Hannele.
Menneisyys oli pehmeää ja joustavaa ainetta. Siellä tila ei loppuisi koskaan.
Lukuhaasteeseen on myös tämän kirjan myötä lähtenyt lahjoitus.

Kommentit

 1. "Voimakas ja tinkimätön" - kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassisen romaani on mielestäni hyvä - tutun vakuuttavaa työtä.

   Poista
 2. Luin vastikään ja bloggasin juuri. Erikoinen kirja, jätti hämmentyneen olon, ärsyttikin. Mutta oli kiinnostavaa tutustua Hassiseen, en ole aiemmin lukenut hänen kirjojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tutustuit Hassiseen. Riennänpä saman tien lukemaan ajatuksiasi kirjasta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El