Siirry pääsisältöön

Pirjo Hassinen: Sauna Paradis

"Hän olisi halunnut kuulustella Lauria, ottaa tämän kasvot käsiensä väliin. Anne ei hakisi Laurin silmistä sitä, mitä sataprosenttisella varmuudella oli tapahtunut - hän hakisi vilpittömyyttä. Hän kysyisi: jos jonkun henki olisi kiinni siitä, mitä muistat, muistatko yhä kaiken juuri noin? Niin hän itse teki, kun jokin muistikuva vaihtoi paikkaa paholaismaisin loikin ja kätkeytyi."
Pirjo Hassinen: Sauna Paradis
(Otava 2014)
253 sivua
Pirjo Hassinen kuuluu niihin kirjailijoihin, joiden teoksia odotan aina innolla. Tällä kertaa Hassinen puhuu romaanissaan muistoista ja muistamisesta, ja teeman ympärille muotoutuu vahvasti kiinnostava ja hyvin otteessaan pitävä tarina.

Romaanin päähenkilö on kirjailija Anne Horni, joka elää avioliitossa Martin kanssa ja kirjoittaa uutta kirjaansa. Hän menee vierailemaan lapsuutensa kotikaupungin kirjastossa, jossa hänen puheilleen saapuu Lauri Kovanen. Laurin isä on kuollut 1960-luvulla epäselvissä olosuhteissa, eikä tapaus jätä Lauria rauhaan vaan hän haluaa saada selville, mitä oikein on tapahtunut. Hän tarvitsee Annea toimimaan muistinaan, sillä itse hän ei koe muistavansa riittävästi, jos ollenkaan. Vastapalvelukseksi hän lupaa kertoa Annelle jotain tärkeää.

Romaani koostuu Annen ja Laurin keskusteluista ja niiden herättämistä muistoista. Romaanin sisäkkäisenä tarinana kulkee kertomus Siljasta ja Sonjasta, Annen työstämän Tuhlaajatyttö-nimisen romaanin henkilöistä.

Keskustellessaan niin Anne kuin Lauri muistavat asioita, joiden olivat luulleet painuneen unohduksiin.  Annella on ollut läheinen ja luottavainen suhde isäänsä, joka piti kotikaupungissa yleistä saunaa nimeltä Sauna Paradis. Saunasta Anne muistaa etäisesti Laurin, jonka isäsuhde taas on ollut varsin vaikea. Laurin isä oli alkoholisti, joka vietiin kesällä saareen parantumaan ongelmastaan.

Samalla, kun Anne sukeltaa menneisyyteen, hän pohtii nykyisyyttään. Elämässä on lapsen kokoinen aukko, ja saman asian kanssa kipuilee Tuhlaajatytön Silja, jonka Sonja-sisar puolestaan on ollut liiankin hedelmällinen. Romaanissaan Anne voi muokata Siljan kohtaloa haluamallaan tavalla, ja samaan tapaan myös omia lapsuuden muistoja voi valikoida, muokata ja värittää. Kirjailijana Anne Horni on muistamisen ammattilainen, mutta kuka lopulta muistaa oikein?

Romaanin yhtenä näyttämönä sauna on mielenkiintoinen. Saunan lauteille asettuessaan ihmiset ovat paljaita, alastomia, ja saunassa paljastuvat monet totuudet. Yllä olevat vaatteet peittävät, ja joskus voi joutua kääntymään saunan ovelta pois, jotta salaisuudet pysyisivät piilossa.

Hassiselle ominaiseen tapaan myös tämä kirja on sujuvasti kirjoitettu. Teoksen tiivis tunnelma pakottaa pysymään tarinan mukana, ja erityisesti lapsen maailmaa kirjailija kuvaa koskettavasti ja vakuuttavasti. Sauna Paradis on voimakas ja tinkimätön romaani.

Pirjo Hassisen romaanista Sauna Paradis ovat kirjoittaneet myös Jaana ja Hannele.
Menneisyys oli pehmeää ja joustavaa ainetta. Siellä tila ei loppuisi koskaan.
Lukuhaasteeseen on myös tämän kirjan myötä lähtenyt lahjoitus.

Kommentit

 1. "Voimakas ja tinkimätön" - kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassisen romaani on mielestäni hyvä - tutun vakuuttavaa työtä.

   Poista
 2. Luin vastikään ja bloggasin juuri. Erikoinen kirja, jätti hämmentyneen olon, ärsyttikin. Mutta oli kiinnostavaa tutustua Hassiseen, en ole aiemmin lukenut hänen kirjojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tutustuit Hassiseen. Riennänpä saman tien lukemaan ajatuksiasi kirjasta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok