Siirry pääsisältöön

Pirjo Hassinen: Sauna Paradis

"Hän olisi halunnut kuulustella Lauria, ottaa tämän kasvot käsiensä väliin. Anne ei hakisi Laurin silmistä sitä, mitä sataprosenttisella varmuudella oli tapahtunut - hän hakisi vilpittömyyttä. Hän kysyisi: jos jonkun henki olisi kiinni siitä, mitä muistat, muistatko yhä kaiken juuri noin? Niin hän itse teki, kun jokin muistikuva vaihtoi paikkaa paholaismaisin loikin ja kätkeytyi."
Pirjo Hassinen: Sauna Paradis
(Otava 2014)
253 sivua
Pirjo Hassinen kuuluu niihin kirjailijoihin, joiden teoksia odotan aina innolla. Tällä kertaa Hassinen puhuu romaanissaan muistoista ja muistamisesta, ja teeman ympärille muotoutuu vahvasti kiinnostava ja hyvin otteessaan pitävä tarina.

Romaanin päähenkilö on kirjailija Anne Horni, joka elää avioliitossa Martin kanssa ja kirjoittaa uutta kirjaansa. Hän menee vierailemaan lapsuutensa kotikaupungin kirjastossa, jossa hänen puheilleen saapuu Lauri Kovanen. Laurin isä on kuollut 1960-luvulla epäselvissä olosuhteissa, eikä tapaus jätä Lauria rauhaan vaan hän haluaa saada selville, mitä oikein on tapahtunut. Hän tarvitsee Annea toimimaan muistinaan, sillä itse hän ei koe muistavansa riittävästi, jos ollenkaan. Vastapalvelukseksi hän lupaa kertoa Annelle jotain tärkeää.

Romaani koostuu Annen ja Laurin keskusteluista ja niiden herättämistä muistoista. Romaanin sisäkkäisenä tarinana kulkee kertomus Siljasta ja Sonjasta, Annen työstämän Tuhlaajatyttö-nimisen romaanin henkilöistä.

Keskustellessaan niin Anne kuin Lauri muistavat asioita, joiden olivat luulleet painuneen unohduksiin.  Annella on ollut läheinen ja luottavainen suhde isäänsä, joka piti kotikaupungissa yleistä saunaa nimeltä Sauna Paradis. Saunasta Anne muistaa etäisesti Laurin, jonka isäsuhde taas on ollut varsin vaikea. Laurin isä oli alkoholisti, joka vietiin kesällä saareen parantumaan ongelmastaan.

Samalla, kun Anne sukeltaa menneisyyteen, hän pohtii nykyisyyttään. Elämässä on lapsen kokoinen aukko, ja saman asian kanssa kipuilee Tuhlaajatytön Silja, jonka Sonja-sisar puolestaan on ollut liiankin hedelmällinen. Romaanissaan Anne voi muokata Siljan kohtaloa haluamallaan tavalla, ja samaan tapaan myös omia lapsuuden muistoja voi valikoida, muokata ja värittää. Kirjailijana Anne Horni on muistamisen ammattilainen, mutta kuka lopulta muistaa oikein?

Romaanin yhtenä näyttämönä sauna on mielenkiintoinen. Saunan lauteille asettuessaan ihmiset ovat paljaita, alastomia, ja saunassa paljastuvat monet totuudet. Yllä olevat vaatteet peittävät, ja joskus voi joutua kääntymään saunan ovelta pois, jotta salaisuudet pysyisivät piilossa.

Hassiselle ominaiseen tapaan myös tämä kirja on sujuvasti kirjoitettu. Teoksen tiivis tunnelma pakottaa pysymään tarinan mukana, ja erityisesti lapsen maailmaa kirjailija kuvaa koskettavasti ja vakuuttavasti. Sauna Paradis on voimakas ja tinkimätön romaani.

Pirjo Hassisen romaanista Sauna Paradis ovat kirjoittaneet myös Jaana ja Hannele.
Menneisyys oli pehmeää ja joustavaa ainetta. Siellä tila ei loppuisi koskaan.
Lukuhaasteeseen on myös tämän kirjan myötä lähtenyt lahjoitus.

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Hassisen romaani on mielestäni hyvä - tutun vakuuttavaa työtä.

   Poista
 2. Luin vastikään ja bloggasin juuri. Erikoinen kirja, jätti hämmentyneen olon, ärsyttikin. Mutta oli kiinnostavaa tutustua Hassiseen, en ole aiemmin lukenut hänen kirjojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tutustuit Hassiseen. Riennänpä saman tien lukemaan ajatuksiasi kirjasta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…