Siirry pääsisältöön

Heli-Maija Heikkinen: Viestikyyhkyupseeri

"Ensimmäinen lennätys, ensimmäinen kerta, kun Frans tunsi merkillisen, pakahduttavan tunteen avatessaan kämmenensä ja laskiessaan linnun lentoon. Siinä hetkessä täyttyi riemusta ja tunsi itsensä hyväntekijäksi, lähes vapahtajaksi. Samanaikaisesti kun kuuli siipien iskut ja näki linnun etääntyvän hetki hetkeltä kauemmas, tiesi, että lintu palaisi. Sillä oli mahdollisuus mennä, mahdollisuus valita, ja kaikista vaihtoehdoista se valitsi oman lakkansa."
Heli-Maija Heikkinen:
Viestikyyhkyupseeri (Minerva 2014)
217 sivua
Heli-Maija Heikkisen esikoisromaanin Viestikyyhkyupseeri päähenkilö on Frans Jokimies, joka työskentelee Suomen puolustusvoimien palveluksessa kyyhkysten kasvattajana ja kouluttajana. Jokimies näkee kyyhkysten suuren merkityksen viestinviejinä sodan keskellä, mutta joillekin muille kyyhkyset edustavat lähinnä mahdollista ateriaa.

Frans on naimisissa Anjan kanssa, joka on lahjakas pianisti ja haluaisi saada oman lapsen mutta kantaa kohdussaan tyhjyyttä. Vuonna 1944 Frans ja Anja lähtevät matkalle, jonka takana on käsky, jota Frans ei voi noudattaa. Seuraavat vuosikymmenet Frans kantaa mukanaan raskasta salaisuutta, jota hän ei voi unohtaa ja jota Anja ei halua kuulla. Ja koko ajan mukana ovat kyyhkyt, jotka symboloivat vapautta yhtä lailla kuin vankeutta, elämäntyötä ja sen arvostusta tai arvostuksen puutetta.
Fransin sydän väpättää niin kuin kyyhkysen ennen lentoon vapauttamista. Odottaa lentoon pääsyä muttei pääse, ei ole koskaan päässyt. Anjan tarvitsee vain laskea sormensa pianon koskettimille, ja hän katoaa kuin kyyhky horisonttiin ja vie ajan mukanaan, on aina vienyt.
Kyyhkyt ovat vahvasti läsnä oleva motiivi tarinassa, joka keskittyy kuvaamaan vuosia 1944 ja 1992 mutta joka kattaa kokonaisen elämän. Frans muistaa lapsuudestaan, miten isä halusi opettaa hänet metsästämään ja miten isänsä toiveet täyttääkseen Frans ampui kyyhkysiä.
- Älä tapa jumalan lintuja, Frans, ei kyyhkysiä, äiti nyyhkytti, pudotti linnun jalkoihinsa ja hautasi kasvonsa esiliinaansa.
Isä jäykistyi ja lähti pyssy olalla takaisin metsään.
Lintujen salaisuus ei jätä Fransia koskaan rauhaan. Hän haluaa ymmärtää, miksi linnut palaavat ja miten ne löytävät tiensä perille. Hän haluaa vaalia oppi-isänsä Oton perintöä ja saada arvostusta viisaille luontokappaleille.

Viestikyyhkyupseeri on kaunis tarina sodasta, rakkaudesta, syyllisyydestä, muistoista - ja kyyhkysistä. Heli-Maija Heikkinen kirjoittaa vahvasti ja vakuuttavasti, ja jälleen käsillä on esikoisteos, jonka voimaa ei voi kuin ihailla.

Tällä kirjalla (tai itse asiassa jo edellisellä lukemallani haastekirjalla) saavutan Ihminen sodassa -haasteessa ylimmän eli kenraalin arvon - koossa on nyt 16 luettua kirjaa. Suomen Pakolaisavun lukuhaasteessa tämäkin kirja on viemässä lukutaitoa pakolaisille.

Kirjan sain kustantajalta - kiitos!

Kommentit

  1. Kaikkia uutuuksia ei millään ehdi lukea. Lue: minä en ehdi. Siispä erinomaisen mukavaa, että niihin voi tutustua täällä blogeissa. Tämäkin oli minulle aivan uusi tuttavuus. Kiitos, kun nostit esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ehdi minäkään ja välillä ihan ahdistun sen vuoksi. Mutta sitten yritän rauhoittua ja muistaa, että kaikkea ei tarvitse ehtiä lukea. :) Mainiota on, että blogeissa voi tutustua moneen kiinnostavaan kirjaan edes pienesti.
      Ole hyvä! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat