Siirry pääsisältöön

Elokuun ja vähän syyskuunkin kirjoista


Elokuussa sain nauttia paitsi ihanista kesäsäistä ja virkistävistä sateista, myös hyvistä kirjoista. Bloggasin yhteensä viidestätoista kirjasta: joukossa oli yksi sarjakuvateos (Cyril Pedrosan upea Kolme varjoa) ja yksi tietokirja (lukupiireistä kiinnostuneen ehdoton must-teos Lukupiirien aika). Romaaneista suosikikseni nousi Sari Pullisen kaunis esikoinen Kohta kaikki alkaa. Sen lisäksi sain lukea muitakin syksyn uutuuksia, ja niitä on lisää luvassa syyskuussa.

Elokuuta ilahdutti Emilien mainio Kirjakuva päivässä -haaste, johon osallistuin lähinnä Instagramissa ja Facebookissa. Olipa hauskaa päästä miettimään omia kuvauskohteita ja samalla katsella, millaisia kuvia someen tunnisteella #kirjakuvapäivässä laitettiin. Elokuussa päättyi myös toinen kuvallinen haaste, Elinan Kesän paras lukuhetki, johon osallistuin tällä kuvalla jo heinäkuussa.

Vaikka en ennustajan lahjoja omaakaan, uskallan väittää, että syyskuusta on tulossa mielenkiintoinen kirjakuukausi. On tulossa lukutaitokampanjaa ja kirjaostoshaastetta, mielenkiintoisia syksyn uutuuskirjoja ja innostavia lukuhetkiä. Minä yritän tässä kuussa jatkaa oman kirjahyllyni lukemista ja saada vielä ainakin yhdet suoritukset Rikoksen jäljillä- ja Vive la France! -haasteisiin, sillä ne ovat molemmat loppusuoralla.

Ihanaa syyskuuta ja suloisen kuulaita syyspäiviä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…