Siirry pääsisältöön

Ismo Loivamaa (toim.): Miten minusta tuli lukija

"Miten upeaa onkaan aina vain uudestaan löytää lukemisen lumo, eikä sen takia tarvitse nähdä vaivaa. Kirjoja riittää jokaiselle, kenenkään ei tarvitse potea lukunälkää. Kirjoja voi lainata ilmaiseksi kirjastoista, niitä myydään kirjakaupoissa ja marketeissa, kirjoja voi tilata netistä. Kirjoja voi lukea entiseen tapaan paperilta, tai lukulaitteelta, niitä voi kuunnella sängyssä tai autossa. Mikä ihana maailma tämä onkaan kirjoja rakastaville." (Marja-Leena Tiainen)
Ismo Loivamaa (toim.): Miten minusta tuli lukija (Avain 2013)
138 sivua
Ismo Loivamaan toimittamassa teoksessa viisitoista lasten- ja nuortenkirjailija muistelee lapsuutensa tärkeitä kirjoja ja lukemistaan sekä lukemaan oppimistaan. Mukana teoksessa ovat muun muassa Paula Havaste, Timo Parvela ja Sinikka Nopola.

Kirjailijoiden muistelmat avaavat ihanalla tavalla tien myös omiin muistoihin. Moni listaa tärkeiksi kirjoikseen esimerkiksi Viisikot, Anni Swanin kirjat, Peppi Pitkätossun… Toisaalta jälkimmäinen kirja saa myös mainintoja kirjana, josta ei pidetty. On yllättävää, miten kirjoittajat lähes iästä riippumatta jakavat lopulta samaa kokemusmaailmaa. Perinteisten klassikoiden lisäksi kirjassa tuodaan esille myös ainakin minulle uusia tuttavuuksia, joihin olisi mukava joskus perehtyä. Siten teos paitsi palauttaa mieleen lapsuuden suosikkeja, myös antaa vinkkejä kirjoista, joihin voisi tutustua.
Teoksessa esitellään myös kuvin kirjailijoiden kirjamuistoja.

Erityisesti Terhi Rannelan kirjoituksesta bongasin monta kirjaa, jotka muistan lapsuudestani ja nuoruudestani. Esimerkiksi Zana Muhsenin omaelämäkerrallinen kirja Myyty herätti vuosia sitten valtavasti ajatuksia. Samasta teoksesta Rannela piti esitelmän lukiossa. Myös Nancy (Deborah Spungen) ja Huumeasema Zoo (Christiane F.) palautuivat mieleeni Rannelan tekstistä. Ja entäs Merja Jalon Nummelan ponitalli -sarja, joka nyt näyttää kuluvan tyttäreni käsissä samaan tapaan kuin minulla aikanaan!

Kirjan myötä mieleeni palautui myös se, miten joskus ajattelin samaan tapaan kuin Maria Vuorio kertoo ajatelleensa:
"Olin kuitenkin päättänyt olla aina sitkeä kirjojen kanssa ja lukea ne loppuun. Olin nimittäin huomannut, että joskus alkuosaltaan tylsä kirja tempasikin jossain vaiheessa mukaansa. Se oli kuin 'mäelle kiipeämistä'. Ajan myötä tajusin, että jotkut kirjat vain ovat huonoja, eikä niitä siksi kannata lukea."
Saman oivalluksen minäkin joskus lopulta tein. Maailmassa on niin paljon hyviä kirjoja, että huonoihin ei kannata tuhlata aikaa!

Miten minusta tuli lukija on helppolukuinen teos. Kirjailijoiden muistot ovat muutaman sivun mittaisia ja niissä avataan mukavan leppoisalla tavalla muun muassa sitä, millaisia ovia lukutaito avasi. Aina kaikki ovet eivät olleet pelkästään miellyttäviä vaan olisivat saaneet jäädä avaamatta, mutta oven takaa saattoi löytyi myös erityinen asema verrattuna tovereihin, jotka eivät vielä osanneet lukea.

Kirjaa voi suositella kenelle tahansa, joka haluaa kurkistaa tunnettujen kirjailijoiden lukumuistojen ohella ehkä myös omaan menneisyyteensä. Kirjaan ovat tutustuneet ainakin Rouva Huu, Maria ja Sara.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...