Siirry pääsisältöön

Charles Dickens: Saiturin joulu

"Ääni oli pehmeä ja lempeä. Vaikka henki oli hänen lähellään, ääni tuntui tulevan kaukaa.
- Kuka ja mikä te olette? Scrooge kysyi.
- Olen menneisyyden joulun haamu."
Charles Dickens: Saiturin joulu (Basam Books 2012)
Englanninkielinen alkuteos A Christmas Carol on julkaistu 1843
Suomentanut Tero Valkonen
Kuvittanut Minna Alanko
111 sivua
Charles Dickensin vuonna 1843 julkaistu klassikkotarina Saiturin joulu tunnetaan myös nimillä Joululaulu, Jouluaatto ja Jouluilta. Tarina kertoo Ebenezer Scrooge -nimisestä miehestä, joka on äreä ja itara. Empaattisuus ja hellämielisyys eivät kuulu hänen hyveisiinsä, monet asiat sen sijaan saavat häneltä luonnehdinnan Humpuukia! - niin myös joulu.
Teos on Minna Alangon kuvittama.

Sitten sattuu niin, että Scroogen yhtiökumppani Marley kuolee. Scrooge on Marleyn ainoa surija, mutta eipä hänkään suuremmin sure vaan tekee hautajaispäivänä hyvät kaupat, liikemies kun on.

Marley ei kuitenkaan jätä asiaa sikseen vaan tulee Scroogen luokse vierailulle tuonpuoleisesta. Eikä hän jää ainoaksi erikoiseksi vieraaksi, sillä Scrooge pääsee tutustumaan menneisyyteensä, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen kolmen eri haamun opastamana. Näillä retkillä saituri oppii elämästä jotain tärkeää.

Dickensin tarina sopii paremmin kuin hyvin joulun alla luettavaksi. Kertomuksen pohjalla on ajatus oikeasta joulun hengestä, mutta lisäksi siitä välittyy viesti, että aina on toivoa, aina voi muuttua ja muuttaa asioita parempaan suuntaan. Vaikka tämä sydämellinen ja lempeän humoristinen tarina on 170 vuoden ikäinen, on sillä yhä annettavaa myös nykyihmiselle. Sen pariin voi palata joku joulu, ja jokaisella lukukerralla lukija voi kirjan avulla tavoittaa joulun henkeä. Niin ainakin minulle kävi.

Saiturin joulusta ovat pitäneet myös ainakin Anna J., Katja, Henna, Jenni, Tohveli ja Sanna.

Kommentit

  1. Ostin tämän saman painoksen Helsingin kirjamessuilta tänä syksynä, mutta en ole vielä ehtinyt lukea. Jospa vaikka välipäivinä ehtisin... Ihanaa joulunaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ehdit, kirja sopii niin hyvin juuri tähän ajankohtaan. Hyvää joulua!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min
Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen. Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää.
Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jäänyt kaksin tyttär…