Siirry pääsisältöön

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irving: Kaikki isäni hotellit (Tammi 1981)
Alkuteos The Hotel New Hampshire
Suomentanut Kristiina Rikman
491 sivua
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia", Franny selitti minulle vuosia myöhemmin, "ei me olla eriskummallisia. Meistä me ollaan yhtä tavallisia kuin sadepisarat pilvessä." Ja oikeassa hän oli: meistä me oltiin normaaleja ja mukavia kuin lämpimäisleivän tuoksu, me olimme perhe.
Kertomusta sävyttääkin perheen keskinäinen rakkaus ja pyrkimys oikeudenmukaisuuteen. Berryt muodostavat tiimin, joka pysyy yhdessä ja haluaa toisilleen hyvää.

Kirja on varsinainen runsaudensarvi, niin paljon siinä tapahtuu ja niin monia teemoja siinä käsitellään. Teoksen alussa kerrotaan juutalaismies Freudista, joka haluaa palata Eurooppaan kiristyvästä ilmapiiristä huolimatta. Ennen lähtöään hän myy Winslow'lle moottoripyöränsä ja sen kylkiäisenä karhun, joka ei suostu eroamaan kulkupelistä. Winslow hankkii perheelle leipää esiintymällä karhun kanssa, joka ei ole kamalan viisas eikä siis mikään rahasampo. Jo alussa lukijalle siis selviää, että perheenpää ei ole mikään tavanomainen tyyppi: vai kenelle tulisi mieleen ostaa karhu, joka istuu moottoripyörän sivuvaunussa?

Seksuaalisuus on teoksessa vahvasti läsnä. Johnin rakkaus sisartaan kohtaan ei liene puhtaan sisarellista ja Frannyn ensimmäinen kerta ei mene aivan suunnitelmien mukaan. Ikätoverit vaistoavat salaisuudet, joiden ei toivoisi paljastuvan, ja niinpä esimerkiksi Frank joutuu kokemaan nöyryytyksen suuntautumisensa takia. Mutta vaikka tarinassa tapahtuu julmia ja karuja asioita, on Irving maalannut maailmansa niin runsain värein, että yleisilme ei todellakaan ole synkkä vaan esiin pilkahtelee lempeää huumoria.
Frannykin oli saanut harjoitusluvan ja Frank opetti häntä, mutta päätellen siitä majesteettisesta tavasta, jolla auto lipui puitten lomassa kuin limousine, hitaasti kuin ruumisvaunut, ajaja oli Frank - Frank ajoi aina sillä lailla. Jopa silloin kun hän ajoi äitiä supermarketiin hän ajoi kuin olisi kuljettanut kuningattaren ruumisarkkua viimeistä kunnioitustaan osoittavien ihmisjoukkojen halki.
Berryn perheelle tapahtuu hurjia, käsittämättömiä ja absurdeja asioita. Ovatko kaikki tapahtumat uskottavia, se on sivuseikka, sillä Lillyn sanoin "elämä on satua". Harmaan arjen keskellä ajatus on iloisen lohdullinen: voi melkein tuntea satumaisen pölyn leijailevan ympärillä.

Nolottaa tunnustaa, että Kaikki isäni hotellit on ensimmäinen John Irvingin kirjoittama kirja, jonka olen lukenut. Viimeiseksi se ei kuitenkaan jää, se on varmaa. Niin paljon tarinaan ja sen hahmoihin ihastuin.

Romaanin ovat lukeneet myös ainakin Jami, Jokke, Veera ja Satu.

Kommentit

 1. Miten hienoa, että olet tutustunut Irvingiin! Hän on minun kaikkien aikojen suosikkikirjailijani, jonka kirjoihin palaan aina uudelleen ja uudelleen. Tämän Kaikki isäni hotellit olen lukenut ainakin kolmesti. Tarina on osin absurdi, groteski ja ehdottomasti liioitteleva, mutta juuri siksi se onkin niin vaikuttava ja vakuuttava. Irvingin henkilöt eivät koskaan ole yksinkertaisia, eivätkä hänen kirjoittamansa tarinat helppoja.

  Lue ainakin Garpin maailma ja Oman elämänsä sankari! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, täytyypä tehdä lukulistalle taas lisäyksiä! :)

   Poista
 2. Hieno kirjailija joka osaa tehdä normaalista poikkeavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisikin tutustua Irvingiin paremmin. Ainakin Pelastakaa karhut löytyy omasta hyllystä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…