Siirry pääsisältöön

Joulukuun luetut ja uuden vuoden toivotukset

"Kun menin ulos, näin, että kuutamo valaisi Joenjoen kuin sininen aurinko olisi paistanut kaiken maamme yllä. Maat, jotka vielä hetki sitten olivat punaisen, keltaisen ja sinipunaisen ruskan vallassa, lepäsivät nyt sinisen hohteen alla. Eikä mikään kasvanut, vaan luonto odotti kesää lumipeitteen alla; sitä, että kaamos katoaisi."
(Päivi Alasalmi: Joenjoen laulu, Gummerus 2013)


Joulukuussa tuli marraskuun tapaan luettua paljon. Joulun tunnelmaan sopi mainiosti Charles Dickensin Saiturin joulu, jonka aion ottaa jouluperinteekseni myös tulevina vuosina. Kaunokirjallisuudesta sykähdyttivät myös Päivi Alasalmen Joenjoen laulu, Kjell Westön Kangastus 38 ja Jenni Linturin Malmi, 1917. Vuoden 2013 päätin lukemalla John Irvingin teoksen Kaikki isäni hotellit, ja sen verran vahvasti tarina vei mukanaan, että aion tutustua kirjailijan muihinkin teoksiin.

Tartuin joulukuussa ensimmäiseen haasteeseen, joka on Suketuksen ideoima Ihminen sodassa -lukuhaaste. Siihen olen lukenut jo neljä kirjaa ja ylennyt siten sotamiehestä korpraaliksi. Haaste on todella innostava!

Aivan joulukuun viime päivinä ilmoittauduin mukaan myös Annamin Vive la France! -haasteeseen. Edellisen tapaan tässäkin on kiinnostava kirjalista, johon sisältyy monta sellaista teosta, joihin en ole aiemmin saanut tartuttua. Lisäksi mielessä on ensi kesälle varattu matka Ranskaan, jota ajatellen on mukavaa perehtyä kohdemaan kirjallisuuteenkin. Vielä en ole ehtinyt yhteenkään haasteen kirjaan perehtyä, mutta lukulistaani olen pari kiinnostavaa teosta lisännyt.

Tietokirjallisuutta luin joulukuussa vähänlaisesti, mutta mukaviin teoksiin tuli silläkin saralla tutustuttua. Erityisesti mieleen jäi kirjablogikirja Rivien välissä, johon oli erityisen antoisaa perehtyä tällaisena tuoreena kirjabloggaajana.

Ihana kirjallinen kuukausi on jälleen takana, niin monia elämyksiä olen saanut kokea. Toivottavasti myös alkava vuosi on antoisa niin kirjallisesti kuin muutenkin. Ensi vuosi on muuten Tove Janssonin juhlavuosi, ja Jansson tulee olemaan esillä monin tavoin. Lisätietoa juhlavuodesta löytyy Tove 100 -sivustolta, ja merkkivuosi tulee näkymään myös minun lukemistossani. Esimerkiksi Tuula Karjalaisen teos Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta on kirjahyllyssäni odottamassa lukemista. 

Mutta nyt: oikein onnellista ja kirjallista uutta vuotta 2014!

Kommentit

  1. Ja minulta on Irvingiltä lukematta juuri tuo Kaikki isäni hotellit;)

    Onnea vuodelle 2014, tähtien tuiketta ja tarinoiden taikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, Leena! Ja kiitos Sinulle ajatustenvaihdosta näiden parin viime kuukauden aikana. :)

      Poista
  2. Minäkin hyppäsin mukaan tuohon Vive la France!-haasteeseen. Ranska on aina ollut sydäntäni lähellä. Kesämatka Ranskaan kuulostaa ihanalta (rakastan Pariisia!). :)

    Iloista ja mielenkiintoista tulevaa kirjavuotta 2014! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle!

      Me suuntaamme kesällä Ranskan kaakkoiskulmalle, se on aivan uusi aluevaltaus. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok