Siirry pääsisältöön

Jenni Linturi: Malmi, 1917

"Kansallisteatteri, katukivet, hevosten jätökset. Juna vihelsi. Oiva hyppäsi kyytiin vauhdista. Hän ei ollut ainoa. Mahorkkaa ja eilisen eväsleipiä, miehet puhuivat naisista, naiset lapsista, lapset nälästä. Sade vinkui ikkunoiden takana. Maisemat valuivat yhdeksi ja samaksi, yhdistivät köyhät ja vielä köyhemmät, kylät ja kaupungit."


Jenni Linturi: Malmi, 1917 (Teos 2013)
206 sivua

Jenni Linturin romaanissa Malmi, 1917 lukija paiskataan heti alussa niin tapahtumien keskelle, että hetken hengästyttää. Pitää miettiä, kuka on kuka ja mitä oikein tapahtui. Mutta tapahtumat imaisevat mukaansa niin, ettei liikaa ehdi jäädä miettimään.

Romaanin maailma on epävakaa, kun punaiset ja valkoiset hakevat itsenäistyvän isänmaan paikkaa. Maailma on myös raju ja raaka, mutta silti on tilaa nuorten ihmisten, Ingeborgin, Letun, Oivan ja Anteron, unelmille. Ingeborg haluaa "suur-ihmiseksi", hänen sisarensa Lettu haluaa Oivan ja Oiva haluaa Ingeborgin. Oivan veli Antero taas haluaa taistella oikeiksi näkemiensä asioiden puolesta. Ja kun maailma on jakautunut monessa mielessä kahtia, mahdollisuuksia taistelemiseen kyllä löytyy.

Kuten oikeassakin elämässä, unelmat toteutuvat, jäävät toteutumatta tai muuttuvat. Nuoret kasvavat aikuisiksi maailmassa, jossa joudutaan näkemään monenlaista, jossa "totuuskin oli valhetta". Kaikki koettu saa Oivan pohtimaan, että ehkä elämä onkin leikkiä.

Jenni Linturi luo elävän kuvan vuoden 1917 Malminkylästä, joka on kuin "syyläpaise Helsingin pitäjän muuten virheettömässä ihossa". Hän kirjoittaa kuvallisesti ja jättäen aukkoja, joten lukijalta vaaditaan tarkkuutta. Mutta tarkka lukeminen kyllä kannattaa, niin elävän kuvan romaani lukijansa eteen loihtii.

Jenni Linturin kirjasta on kirjoitettu esimerkiksi Sinisen linnan kirjastossa, Kulttuuripohdinnoissa ja Habaneran havainnoissa.

Tämän kirjan luen mukaan Ihminen sodassa -haasteeseen. Nyt olen lukenut kaksi kirjaa ja ansainnut sotamiehen arvon. Jei! :)

Kommentit

 1. Kivankuuloinen kirja tähän haasteeseen. Minullakin on toinen Ihminen sodassa-kirja menossa, sijoittuu 2. maailmansotaan. Se sota alkaa jo tulla korvista ulos, joten pitää minunkin yrittää bongailla luettavaa jonkun muun sodan tiimoilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linturin kirjaahan ei ole tuolla kirjahaasteen listalla, mutta arvelin, että se teemoiltaan sopii haasteeseen. :) Tuo Westön teos Kangastus 38 miellytti minua myös, mutta yritän jatkossa päästä käsiksi kirjoihin, jotka kytkeytyvät tiiviimmin sotaan. Nyt olen lymyillyt vasta vähän taisteluissa päin. :)

   Poista
 2. Tämä kiinnostaa minua kovasti, kuten myös Linturin esikoinen. Kuulostaa kirjalta, johon kannattaa tarttua, mutta ehkä hieman keskittyneemmin kuin mihin minulla juuri nyt on mahdollisuus. Eli mennee ensi vuoden puolelle.

  Onnea ensimmäisestä sotilasarvosta, siitä on hyvä jatkaa eteenpäin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Tälle kirjalle tosiaan kannattaa varata aikaa. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä ajatuksia kirja sinussa herättää. Ehkä sitten ensi vuoden puolella!

   Poista
 3. Onnea olet voittanut Aarnion Tuulien taikuri kirjan joululahja-arpajaisistani. Laita osoitteesi maimalaak@gmail.com jotta voin postittaa kirjan sinulle. Onnea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tämäpä ihana jouluyllätys - kiitos! :) Laitan sähköpostia hetimiten!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min
Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen. Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää.
Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jäänyt kaksin tyttär…