Siirry pääsisältöön

Jenni Linturi: Malmi, 1917

"Kansallisteatteri, katukivet, hevosten jätökset. Juna vihelsi. Oiva hyppäsi kyytiin vauhdista. Hän ei ollut ainoa. Mahorkkaa ja eilisen eväsleipiä, miehet puhuivat naisista, naiset lapsista, lapset nälästä. Sade vinkui ikkunoiden takana. Maisemat valuivat yhdeksi ja samaksi, yhdistivät köyhät ja vielä köyhemmät, kylät ja kaupungit."


Jenni Linturi: Malmi, 1917 (Teos 2013)
206 sivua

Jenni Linturin romaanissa Malmi, 1917 lukija paiskataan heti alussa niin tapahtumien keskelle, että hetken hengästyttää. Pitää miettiä, kuka on kuka ja mitä oikein tapahtui. Mutta tapahtumat imaisevat mukaansa niin, ettei liikaa ehdi jäädä miettimään.

Romaanin maailma on epävakaa, kun punaiset ja valkoiset hakevat itsenäistyvän isänmaan paikkaa. Maailma on myös raju ja raaka, mutta silti on tilaa nuorten ihmisten, Ingeborgin, Letun, Oivan ja Anteron, unelmille. Ingeborg haluaa "suur-ihmiseksi", hänen sisarensa Lettu haluaa Oivan ja Oiva haluaa Ingeborgin. Oivan veli Antero taas haluaa taistella oikeiksi näkemiensä asioiden puolesta. Ja kun maailma on jakautunut monessa mielessä kahtia, mahdollisuuksia taistelemiseen kyllä löytyy.

Kuten oikeassakin elämässä, unelmat toteutuvat, jäävät toteutumatta tai muuttuvat. Nuoret kasvavat aikuisiksi maailmassa, jossa joudutaan näkemään monenlaista, jossa "totuuskin oli valhetta". Kaikki koettu saa Oivan pohtimaan, että ehkä elämä onkin leikkiä.

Jenni Linturi luo elävän kuvan vuoden 1917 Malminkylästä, joka on kuin "syyläpaise Helsingin pitäjän muuten virheettömässä ihossa". Hän kirjoittaa kuvallisesti ja jättäen aukkoja, joten lukijalta vaaditaan tarkkuutta. Mutta tarkka lukeminen kyllä kannattaa, niin elävän kuvan romaani lukijansa eteen loihtii.

Jenni Linturin kirjasta on kirjoitettu esimerkiksi Sinisen linnan kirjastossa, Kulttuuripohdinnoissa ja Habaneran havainnoissa.

Tämän kirjan luen mukaan Ihminen sodassa -haasteeseen. Nyt olen lukenut kaksi kirjaa ja ansainnut sotamiehen arvon. Jei! :)

Kommentit

 1. Kivankuuloinen kirja tähän haasteeseen. Minullakin on toinen Ihminen sodassa-kirja menossa, sijoittuu 2. maailmansotaan. Se sota alkaa jo tulla korvista ulos, joten pitää minunkin yrittää bongailla luettavaa jonkun muun sodan tiimoilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linturin kirjaahan ei ole tuolla kirjahaasteen listalla, mutta arvelin, että se teemoiltaan sopii haasteeseen. :) Tuo Westön teos Kangastus 38 miellytti minua myös, mutta yritän jatkossa päästä käsiksi kirjoihin, jotka kytkeytyvät tiiviimmin sotaan. Nyt olen lymyillyt vasta vähän taisteluissa päin. :)

   Poista
 2. Tämä kiinnostaa minua kovasti, kuten myös Linturin esikoinen. Kuulostaa kirjalta, johon kannattaa tarttua, mutta ehkä hieman keskittyneemmin kuin mihin minulla juuri nyt on mahdollisuus. Eli mennee ensi vuoden puolelle.

  Onnea ensimmäisestä sotilasarvosta, siitä on hyvä jatkaa eteenpäin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Tälle kirjalle tosiaan kannattaa varata aikaa. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä ajatuksia kirja sinussa herättää. Ehkä sitten ensi vuoden puolella!

   Poista
 3. Onnea olet voittanut Aarnion Tuulien taikuri kirjan joululahja-arpajaisistani. Laita osoitteesi maimalaak@gmail.com jotta voin postittaa kirjan sinulle. Onnea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tämäpä ihana jouluyllätys - kiitos! :) Laitan sähköpostia hetimiten!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El