Siirry pääsisältöön

Tuire Kaimio: Eläinnäyttelijöitä

"Joka puolella ympärilläni oli uteliaisuuden ja paon välillä häilyviä hevosia, osa uskaltautui koskettamaan, osa vain hengitti syvään välillämme olevaa ilmaa. Hetki tuntui onnelliselta ja rauhalliselta, suurten eläinten keskellä oli turvallinen olo."


Tuire Kaimio: Eläinnäyttelijöitä (WSOY 2005)
Valokuvat Minna Tallberg
69 sivua
Mitä yhteistä on Roosa-porsaalla, Muhun saaren puolivilleillä hevosilla ja koirasusilla? Ne kaikki ovat eläinnäyttelijöiden kouluttaja Tuire Kaimion työtehtävissään tapaamia eläimiä. Kaimio kertoo kohtaamistaan eläimistä ja niiden kouluttamisesta kirjassaan Eläinnäyttelijöitä. Kuvat teokseen on ottanut Minna Tallberg.
Minna Tallbergin ottamat kuvat elävöittävät kertomuksia.

Tuire Kaimio on kohdannut urallaan monenlaisia haasteita: Miten saadaan koirasusien saaliskäyttäytyminen poistumaan, etteivät ne käy juoksevan tytön kimppuun? Kuinka kilit ja karitsat opetetaan hyppäämään autosta ulos sievässä jonossa ja juoksemaan punaista mattoa pitkin talon eteen makaamaan keskellä Helsinkiä? Näitä ja monia muita haasteita Kaimio valottaa kirjassaan.

Teos on mainion seikkaperäinen kokonaisuus, joka tarjoaa eläinten ystävälle kiinnostavaa tietoa siitä, miten eläimiä koulutetaan toimimaan ihmisen toivomalla tavalla. Kaiken taustalla on eläimen ja sen lajikäyttäytymisen tunnistaminen ja kunnioittaminen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…