Siirry pääsisältöön

Kesäkuun luetuista muutama sananen


Kesäkuu oli kirjojen määrässä mitattuna kuluneen vuoden hiljaisin kuukausi. Luin yhteensä 12 kirjaa ja yhden artikkelin. Kirjoista neljä oli romaaneja, kaksi dekkaria, kaksi lasten- ja nuortenkirjaa ja kaksi novellikokoelmaa, sarjakuvateoksia ja tietokirjoja oli molempia yksi.

Kirjojen vähäiseen määrään on varmaan useita syitä. Ehkä tärkein on se, että vauva on kasvanut niin, että lukuaikaa hän ei ole äidilleen enää entiseen tapaan sallinut. (Lapsen kasvun ja kehityksen seuraaminen on kuitenkin ollut kovin antoisaa!) Kesän tultua ovat päivät lisäksi täyttyneet niin monenlaisesta puuhasta, että lukeminen on ihan huomaamatta vähentynyt. Kiireiden takia en pystynyt osallistumaan lukumaratoniinkaan, vaikka kovasti olisin halunnut maratonkestävyyttäni päästä ensimmäistä kertaa kokeilemaan. Onneksi mukana kuitenkin oli monia innokkaita lukijoita: koosteen voi lukea kesälukumaratonia emännöineen Annamin blogista.

Kesäkuun kirjojen sykähdyttävimmän lukukokemuksen tarjosi Harold Fryn odottamaton toivioretki. Se oli ennakko-odotuksiani huomattavasti parempi kirja, jota uskallan suositella.

Heinäkuun alussa olen ehtinyt jo blogata parista kirjasta, jotka itse asiassa luin jo kesäkuun puolella. Vieras kartanossa nosti Sarah Watersin niiden kirjailijoiden joukkoon, joiden tuotantoon haluan ehdottomasti tutustua enemmän.
Kesäkuun säät eivät mahdollistaneet montaa lukuhetkeä
terassilla. Toivottavasti heinäkuussa käy paremmin.
Heinäkuussa on luvassa paitsi (toivottavasti) helteitä, myös mökkeilyä ja kauan odotettu matka, jota varten olen jo alkanut miettiä, mitä luettavaa otan mukaan. Suuntaamme Ranskan eteläosiin, ja vinkkejä hyvistä kirjaseuralaisista otan mielelläni vastaan.

Heinäkuussa otan osaa Instagramin puolella kuvahaasteeseen. Kerta on minulle ensimmäinen ja vähän jännittää, kuinka jaksan kuvia ottaa. Hauska haaste joka tapauksessa on kyseessä!
Kuvahaaste näyttää heinäkuussa tältä.
Blogistanian seuraava lukumaraton on muuten 16.7., ja hiljaa itsekseni pohdin, josko voisin siihen jollain tapaa osallistua. Toivottavasti yhteiseen lukurupeamaan innostuu joka tapauksessa mahdollisimman moni kirjaihminen.

Kaunista, rentouttavaa ja heleää heinäkuuta!

Kommentit

  1. Oi, heinäkuu on toiveita täynnä – meilläkin alkaa "oikea" loma miehen loman myötä ja luvassa on sensorttista kotimaanmatkailua, että säiden olisi syytä suosia ;D Teitä hellivät siellä Etelä-Ranskassa ilmat varmasti, mutta mitäköhän osaisin vinkata reissulukemiseksi? Tunnen ranskalaista kirjallisuutta hävettävän huonosti – Anna Gavaldan Kunpa joku odottaisi minua jossakin kolahti, mutta kirjailijan seuraavat eivät – mutta joka tapauksessa ottaisin tuollaiselle matkalle mukaan jotain kesäisen kepeää ja mukaansatempaavaa, vaikkapa jonkun Vera Valan dekkareista (sen uusimman taisit jo lukeakin?)

    Voit tuota Harry Fryn toivioretkeä! Sain sen (muistaakseni) odottamattomana (!) ennakkokappaleena, mutta nyt en kyllä muista, laitoinko sen heti kiertoon vai hautasinko omien kirjapinojeni uumeniin. Luulin, ettei H. F. olisi niinsanotusti "minun kirjani", mutta sinun suosittelusi vakuuttaa.

    Vieras kartabossa on hyytävän ihana kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Maria!
      Tuon Gavaldan teoksen olen lukenut, mutta Ariannan voisin kyllä seurakseni ottaa. Sen verran paljon tuosta kolmososasta pidin, että aiempiin osiin tekee mieli perehtyä myös. Mitään kovin (sisällöltään) raskasta ei tosiaan kannata ehkä mukaan raahata. Luulen, että aikaa ja mahdollisuuksia tiiviiseen keskittymiseen ei juuri tule, mutta pieniä luppohetkiä on kiva käyttää kirjojen parissa.
      Toivotaan, että säät täällä Suomessakin vähitellen paranevat. Ainakin meidän suunnallamme näyttää nyt lupaavalta. :)

      Minä kyllä ihastuin Harold Fryn seuraan. Toivottavasti löydät kirjan ja pidät siitä, jos päädyt sen lukemaan.

      Vieras kartanossa on tosiaan upea kirja! Tänään kirjastosta löytyi Watersin Yövartio, ja se oli tietenkin pakko napata mukaan.

      Poista
  2. Sarah Waters on ollut pitkään minullakin lukulistalla, ja ainakin tuo Vieras kartanossa kuulostaa erittäin hyvältä. Ihanan tunnelmallinen kuva tuo viimeinen kuva. :) Oikein hyvää Ranskan-lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi ainakin tuota Vieras kartanossa -romaania! :)
      Suomen kesäisessä luonnossa on ihanaa tunnelmaa. Kiitos!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii