Siirry pääsisältöön

Kesäkuun luetuista muutama sananen


Kesäkuu oli kirjojen määrässä mitattuna kuluneen vuoden hiljaisin kuukausi. Luin yhteensä 12 kirjaa ja yhden artikkelin. Kirjoista neljä oli romaaneja, kaksi dekkaria, kaksi lasten- ja nuortenkirjaa ja kaksi novellikokoelmaa, sarjakuvateoksia ja tietokirjoja oli molempia yksi.

Kirjojen vähäiseen määrään on varmaan useita syitä. Ehkä tärkein on se, että vauva on kasvanut niin, että lukuaikaa hän ei ole äidilleen enää entiseen tapaan sallinut. (Lapsen kasvun ja kehityksen seuraaminen on kuitenkin ollut kovin antoisaa!) Kesän tultua ovat päivät lisäksi täyttyneet niin monenlaisesta puuhasta, että lukeminen on ihan huomaamatta vähentynyt. Kiireiden takia en pystynyt osallistumaan lukumaratoniinkaan, vaikka kovasti olisin halunnut maratonkestävyyttäni päästä ensimmäistä kertaa kokeilemaan. Onneksi mukana kuitenkin oli monia innokkaita lukijoita: koosteen voi lukea kesälukumaratonia emännöineen Annamin blogista.

Kesäkuun kirjojen sykähdyttävimmän lukukokemuksen tarjosi Harold Fryn odottamaton toivioretki. Se oli ennakko-odotuksiani huomattavasti parempi kirja, jota uskallan suositella.

Heinäkuun alussa olen ehtinyt jo blogata parista kirjasta, jotka itse asiassa luin jo kesäkuun puolella. Vieras kartanossa nosti Sarah Watersin niiden kirjailijoiden joukkoon, joiden tuotantoon haluan ehdottomasti tutustua enemmän.
Kesäkuun säät eivät mahdollistaneet montaa lukuhetkeä
terassilla. Toivottavasti heinäkuussa käy paremmin.
Heinäkuussa on luvassa paitsi (toivottavasti) helteitä, myös mökkeilyä ja kauan odotettu matka, jota varten olen jo alkanut miettiä, mitä luettavaa otan mukaan. Suuntaamme Ranskan eteläosiin, ja vinkkejä hyvistä kirjaseuralaisista otan mielelläni vastaan.

Heinäkuussa otan osaa Instagramin puolella kuvahaasteeseen. Kerta on minulle ensimmäinen ja vähän jännittää, kuinka jaksan kuvia ottaa. Hauska haaste joka tapauksessa on kyseessä!
Kuvahaaste näyttää heinäkuussa tältä.
Blogistanian seuraava lukumaraton on muuten 16.7., ja hiljaa itsekseni pohdin, josko voisin siihen jollain tapaa osallistua. Toivottavasti yhteiseen lukurupeamaan innostuu joka tapauksessa mahdollisimman moni kirjaihminen.

Kaunista, rentouttavaa ja heleää heinäkuuta!

Kommentit

 1. Oi, heinäkuu on toiveita täynnä – meilläkin alkaa "oikea" loma miehen loman myötä ja luvassa on sensorttista kotimaanmatkailua, että säiden olisi syytä suosia ;D Teitä hellivät siellä Etelä-Ranskassa ilmat varmasti, mutta mitäköhän osaisin vinkata reissulukemiseksi? Tunnen ranskalaista kirjallisuutta hävettävän huonosti – Anna Gavaldan Kunpa joku odottaisi minua jossakin kolahti, mutta kirjailijan seuraavat eivät – mutta joka tapauksessa ottaisin tuollaiselle matkalle mukaan jotain kesäisen kepeää ja mukaansatempaavaa, vaikkapa jonkun Vera Valan dekkareista (sen uusimman taisit jo lukeakin?)

  Voit tuota Harry Fryn toivioretkeä! Sain sen (muistaakseni) odottamattomana (!) ennakkokappaleena, mutta nyt en kyllä muista, laitoinko sen heti kiertoon vai hautasinko omien kirjapinojeni uumeniin. Luulin, ettei H. F. olisi niinsanotusti "minun kirjani", mutta sinun suosittelusi vakuuttaa.

  Vieras kartabossa on hyytävän ihana kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Maria!
   Tuon Gavaldan teoksen olen lukenut, mutta Ariannan voisin kyllä seurakseni ottaa. Sen verran paljon tuosta kolmososasta pidin, että aiempiin osiin tekee mieli perehtyä myös. Mitään kovin (sisällöltään) raskasta ei tosiaan kannata ehkä mukaan raahata. Luulen, että aikaa ja mahdollisuuksia tiiviiseen keskittymiseen ei juuri tule, mutta pieniä luppohetkiä on kiva käyttää kirjojen parissa.
   Toivotaan, että säät täällä Suomessakin vähitellen paranevat. Ainakin meidän suunnallamme näyttää nyt lupaavalta. :)

   Minä kyllä ihastuin Harold Fryn seuraan. Toivottavasti löydät kirjan ja pidät siitä, jos päädyt sen lukemaan.

   Vieras kartanossa on tosiaan upea kirja! Tänään kirjastosta löytyi Watersin Yövartio, ja se oli tietenkin pakko napata mukaan.

   Poista
 2. Sarah Waters on ollut pitkään minullakin lukulistalla, ja ainakin tuo Vieras kartanossa kuulostaa erittäin hyvältä. Ihanan tunnelmallinen kuva tuo viimeinen kuva. :) Oikein hyvää Ranskan-lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi ainakin tuota Vieras kartanossa -romaania! :)
   Suomen kesäisessä luonnossa on ihanaa tunnelmaa. Kiitos!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…