Siirry pääsisältöön

Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva

"Oli yhä vaikeampaa tarpoa eteenpäin, vesi nousi nousemistaan, ja lopulta heidän piti pelastautua pienelle vuorelle, ettei virta veisi heitä mukanaan. Siellä he istuivat ja katselivat, kuinka kohisevat pyörteet tulivat yhä lähemmäksi, ja tunsivat pian vilustuvansa. Joka puolella kellui huonekaluja, taloja ja suuria puita, jotka tulva oli temmannut mukaansa."
Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva
(WSOY 1991)
Ruotsinkielinen alkuteos
Småtrollen och den stora översvämningen 1945
Suomentanut Jaakko Anhava
54 sivua
Muumi ja suuri tuhotulva alkaa elokuisesta, varjoisasta metsästä, jossa Muumipeikko taivaltaa äitinsä kanssa. Muumipappa on hävinnyt johonkin, ja parivaljakko on etsimässä paikkaa, johon rakentaa talo. Talo pitäisi saada valmiiksi ennen talven tuloa, jotta sinne voisi kömpiä lämmittelemään.

Kirjassa on Janssonin nostalginen kuvitus.
Matkallaan Muumimamma ja Muumipeikko tapaavat esimerkiksi Nipsun, hattivatteja ja erään hemulin. Sinitukkainen Tulppaana on seurueen mukana kunnes tapaa punatukkaisen pojan. Vanha herra tarjoaa kulkijoille asuinpaikkaa, marabuherra auttaa etsinnöissä ja suuri tulva muuttaa maailmaa hieman toisenlaiseksi.

Muumit ja suuri tuhotulva on ensimmäinen muumikirja. On yllättävää, että se on julkaistu ensimmäisen kerran suomeksi vasta vuonna 1991. Tarina on suloinen, siinä on lämmintä huumoria ja suurta mielikuvituksen voimaa. Se kertoo, mistä kaikki alkoi, ja siten kirja on ehdottomasti jokaisen muumifanin lukemistoon kuuluva teos.

Tästä kirjasta ovat kirjoittaneet myös ainakin Tiina, Jokke, Anna J., Jassu, MinnaPaula, Elina, Valkoinen Kirahvi ja Villasukka kirjahyllyssä.

Kirjabingossa Muumit ja suuri tuhotulva asettuu ruutuun Lastenkirja.

Kommentit

 1. Aika yllättävää, että kirja on suomennettu vasta noin myöhään. Itse en ole tätä ilmeisesti lukenut, vaikka lähes koko Janssonin tuotannon olen nuorena ahminut. Laitetaan vinkkaus korvan taakse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan yllättävä tuo myöhäinen suomentaminen. Suosittelen kirjaa lämpimästi, tarina on kovin ihastuttava. :)

   Poista
 2. En ole tätä lukenut, mutta jaksan ihastella kantta loputtomiin. Nuo vihreän sävyt ovat upeat, ja kannessa on salaperäisen hämyinen tunnelma. :)

  VastaaPoista
 3. Tästä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen muumikirjani, koska yritän lukea ne järjestyksessä. Tarina oli hyvä, mutta hiukkasen sekava. Nyt mennään Taikurin hatussa ja nyt olen ihan myyty. Tuhotulvan kansi on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivumäärään nähden tässä tosiaan tapahtuu paljon ja mukana on monenlaista kulkijaa. Tunnelma on kuitenkin ihana.

   Poista
 4. On tosiaan hämmästyttävää, että tämä on suomennettu noinkin myöhään! Ihana kirja, jonka haluan ehdottomasti omaan hyllyyn muiden muumiromaanien viereen <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El