Siirry pääsisältöön

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

"Patrickin lopetettua sanoimme yhteen ääneen tyhmän mantramme - ELÄMÄ ON PARASTA TÄNÄÄN - ja kokous oli ohi. Augustus Waters työnsi itsensä pystyyn ja tuli luokseni. Hänen liikkeensä olivat yhtä vinoja kuin hänen hymynsä."
John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe (WSOY 2013)
Englanninkielinen alkuteos The Fault in Our Stars 2012
Suomentanut Helene Bützow
340 sivua
John Greenin nuortenromaanin Tähtiin kirjoitettu virhe minäkertoja ja päähenkilö on 16-vuotias Hazel, jolla on kolme vuotta aiemmin diagnosoitu parantumaton kilpirauhassyöpä. Keuhkojen etäpesäkkeiden takia Hazelin jatkuva seuralainen on happilaite, josta tyttö käyttää nimeä Philip.

Hazel käy äitinsä pakottamana vertaistukiryhmässä, jota hän pitää "helvetin masentavana". Mutta sitten eräällä kerralla mukaan tulee Augustus, joka katselee Hazelia ja saa tytön kiinnostumaan itsestään. Augustus on 17-vuotias ja käyttää proteesia, koska luusyöpä vei häneltä jalan.

Lähtökohdat tarinalle ovat siis varsin murheelliset. Päähenkilö on parantumattomasti sairas ja poika, johon hän tutustuu ja ihastuu, on myös joutunut tutuksi vakavan sairauden kanssa. Kirja ei kuitenkaan ole yhtä surua ja murhetta, vaan ote on varsin humoristinen ja iloinen. Hazel elää niin tavallista nuoren ihmisen elämää kuin sairauden varjossa voi elää. Hän saa elämäänsä "syöpäbonuksia", joista yksi on matka Amsterdamiin tapaamaan Hazelin suosikkikirjan Viistoa valoa kirjoittajaa, Peter Van Houtenia.
Joistakin kirjoista tulee kumma lähetyssaarnaajamainen olo, ja tuntuu ettei pirstoutunut maailma eheydy, ennen kuin kaikki ovat lukeneet juuri sen kirjan. Ja sitten on sellaisia kirjoja kuin Viistoa valoa, joista ei vain voi puhua, kirjoja jotka ovat niin harvinaislaatuisia ja erityisiä ja henkilökohtaisia, että niiden kehuminen muille on kuin pettämistä.
Hazelille kirjat ovat tärkeitä, joten teoksesta löytyy varsin paljon viittauksia kaunokirjallisuuteen, samoin elokuviin ja muuhun nykyajan viihdekulttuuriin. Viimeksi mainittuun Peter Van Houten ottaa kärkevästi kantaa, niin kuin kirjassa otetaan kantaa moneen muuhunkin tämän hetken ilmiöön. Tämä kantaaottavuus on mielestäni raikasta ja tervetullutta.

Sairaus on teoksessa välttämättä jatkuvasti läsnä, samoin kuoleman läheisyys. Romaanissa sanotaan tärkeitä asioita niin sairastamisesta kuin kuolemasta, esimerkiksi siitä, miten syövän uhreista rakennetaan tyynen ja päättäväisen taistelijan kuvaa.
Suru ei muuta ihmistä, Hazel. Se paljastaa hänet. 
Tähtiin kirjoitettu virhe on humoristinen mutta samalla melankolinen tarina nuorista, joiden ei pitäisi vielä joutua ajattelemaan kuolemaa. Sujuvasti kirjoitettu kirja koskettaa ja olen varma, että se vetoaa hyvin päähenkilönsä ikäisiin nuoriin.

Hazelin ja Augustuksen tarinasta ovat kirjoittaneet monet, ainakin KristaKatriAnnika K., Nina Mari, Sara, Salla P. ja Norkku. Kannattaa vilkaista myös Antonin postaus Tähtiin kirjoitetusta virheestä sosiaalisena ilmiönä.

Tämä nuortenromaani on juuri nyt erityisen ajankohtainen, sillä kirjasta tehty elokuva tulee ensi-iltaan ylihuomenna, perjantaina 11.7. Elokuvasta ovat ehtineet jo kirjoittamaan esimerkiksi Pihi nainen ja Linnea. Ja koska kirjasta on tehty myös elokuva, ruksaan kirjabingosta kohdan Kirja ja elokuva. Toinen bingo!


Kirja ja elokuvaliput saatu SF Film Finlandilta Blogatin kautta - kiitos!

Kommentit

  1. Tämä oli todella symppis rakkauskirja ja nuorten kirja, vaikka sisälsi vakavan ja syvemmän tarinan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Symppis on hyvä määritelmä tälle kirjalle. :)

      Poista
  2. Tämä on kyllä mainio kirja. :) Varsin virkistävä sekä rakkauskertomuksena, nuortenkirjana että syöpäkuvauksena, tykkään minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tosiaan on monta virkistävää elementtiä, kirjailija ei ole tyytynyt helppoihin tai kliseisiin ratkaisuihin.

      Poista
  3. Tämä yllätti moninkertaisesti. Erityisesti nuorten välinen dialogi oli mainion herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja onnistui todella yllättämään. Dialogissa oli hyvää huumoria, josta pidin kovasti.

      Poista
  4. Oi, tästä on puhuttu paljon hyvää... Mukava oli lukea myös sinun erinomainen juttusi kirjasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Toivottavasti sinäkin pidät kirjasta, jos siihen päätät tarttua.

      Poista
  5. Tykkäsin tästä kirjasta todella paljon. Loppu ei ole ollenkaan se kliseinen mitä koko kirjan ajan pedataan (ja jota muiden tällaisten nyyhkytarinoiden perusteella osaa jo ennakkoo vähän odottaa). En muista ihan heti, koska olisin itkenyt nuortenkirjan vuoksi yhtä paljon kuin tätä lukiessani. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppu oli hyvä juuri siksi, että se ei vastannut odotuksia. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii