Siirry pääsisältöön

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

"Patrickin lopetettua sanoimme yhteen ääneen tyhmän mantramme - ELÄMÄ ON PARASTA TÄNÄÄN - ja kokous oli ohi. Augustus Waters työnsi itsensä pystyyn ja tuli luokseni. Hänen liikkeensä olivat yhtä vinoja kuin hänen hymynsä."
John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe (WSOY 2013)
Englanninkielinen alkuteos The Fault in Our Stars 2012
Suomentanut Helene Bützow
340 sivua
John Greenin nuortenromaanin Tähtiin kirjoitettu virhe minäkertoja ja päähenkilö on 16-vuotias Hazel, jolla on kolme vuotta aiemmin diagnosoitu parantumaton kilpirauhassyöpä. Keuhkojen etäpesäkkeiden takia Hazelin jatkuva seuralainen on happilaite, josta tyttö käyttää nimeä Philip.

Hazel käy äitinsä pakottamana vertaistukiryhmässä, jota hän pitää "helvetin masentavana". Mutta sitten eräällä kerralla mukaan tulee Augustus, joka katselee Hazelia ja saa tytön kiinnostumaan itsestään. Augustus on 17-vuotias ja käyttää proteesia, koska luusyöpä vei häneltä jalan.

Lähtökohdat tarinalle ovat siis varsin murheelliset. Päähenkilö on parantumattomasti sairas ja poika, johon hän tutustuu ja ihastuu, on myös joutunut tutuksi vakavan sairauden kanssa. Kirja ei kuitenkaan ole yhtä surua ja murhetta, vaan ote on varsin humoristinen ja iloinen. Hazel elää niin tavallista nuoren ihmisen elämää kuin sairauden varjossa voi elää. Hän saa elämäänsä "syöpäbonuksia", joista yksi on matka Amsterdamiin tapaamaan Hazelin suosikkikirjan Viistoa valoa kirjoittajaa, Peter Van Houtenia.
Joistakin kirjoista tulee kumma lähetyssaarnaajamainen olo, ja tuntuu ettei pirstoutunut maailma eheydy, ennen kuin kaikki ovat lukeneet juuri sen kirjan. Ja sitten on sellaisia kirjoja kuin Viistoa valoa, joista ei vain voi puhua, kirjoja jotka ovat niin harvinaislaatuisia ja erityisiä ja henkilökohtaisia, että niiden kehuminen muille on kuin pettämistä.
Hazelille kirjat ovat tärkeitä, joten teoksesta löytyy varsin paljon viittauksia kaunokirjallisuuteen, samoin elokuviin ja muuhun nykyajan viihdekulttuuriin. Viimeksi mainittuun Peter Van Houten ottaa kärkevästi kantaa, niin kuin kirjassa otetaan kantaa moneen muuhunkin tämän hetken ilmiöön. Tämä kantaaottavuus on mielestäni raikasta ja tervetullutta.

Sairaus on teoksessa välttämättä jatkuvasti läsnä, samoin kuoleman läheisyys. Romaanissa sanotaan tärkeitä asioita niin sairastamisesta kuin kuolemasta, esimerkiksi siitä, miten syövän uhreista rakennetaan tyynen ja päättäväisen taistelijan kuvaa.
Suru ei muuta ihmistä, Hazel. Se paljastaa hänet. 
Tähtiin kirjoitettu virhe on humoristinen mutta samalla melankolinen tarina nuorista, joiden ei pitäisi vielä joutua ajattelemaan kuolemaa. Sujuvasti kirjoitettu kirja koskettaa ja olen varma, että se vetoaa hyvin päähenkilönsä ikäisiin nuoriin.

Hazelin ja Augustuksen tarinasta ovat kirjoittaneet monet, ainakin KristaKatriAnnika K., Nina Mari, Sara, Salla P. ja Norkku. Kannattaa vilkaista myös Antonin postaus Tähtiin kirjoitetusta virheestä sosiaalisena ilmiönä.

Tämä nuortenromaani on juuri nyt erityisen ajankohtainen, sillä kirjasta tehty elokuva tulee ensi-iltaan ylihuomenna, perjantaina 11.7. Elokuvasta ovat ehtineet jo kirjoittamaan esimerkiksi Pihi nainen ja Linnea. Ja koska kirjasta on tehty myös elokuva, ruksaan kirjabingosta kohdan Kirja ja elokuva. Toinen bingo!


Kirja ja elokuvaliput saatu SF Film Finlandilta Blogatin kautta - kiitos!

Kommentit

 1. Tämä oli todella symppis rakkauskirja ja nuorten kirja, vaikka sisälsi vakavan ja syvemmän tarinan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Symppis on hyvä määritelmä tälle kirjalle. :)

   Poista
 2. Tämä on kyllä mainio kirja. :) Varsin virkistävä sekä rakkauskertomuksena, nuortenkirjana että syöpäkuvauksena, tykkään minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tosiaan on monta virkistävää elementtiä, kirjailija ei ole tyytynyt helppoihin tai kliseisiin ratkaisuihin.

   Poista
 3. Tämä yllätti moninkertaisesti. Erityisesti nuorten välinen dialogi oli mainion herkullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja onnistui todella yllättämään. Dialogissa oli hyvää huumoria, josta pidin kovasti.

   Poista
 4. Oi, tästä on puhuttu paljon hyvää... Mukava oli lukea myös sinun erinomainen juttusi kirjasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivottavasti sinäkin pidät kirjasta, jos siihen päätät tarttua.

   Poista
 5. Tykkäsin tästä kirjasta todella paljon. Loppu ei ole ollenkaan se kliseinen mitä koko kirjan ajan pedataan (ja jota muiden tällaisten nyyhkytarinoiden perusteella osaa jo ennakkoo vähän odottaa). En muista ihan heti, koska olisin itkenyt nuortenkirjan vuoksi yhtä paljon kuin tätä lukiessani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppu oli hyvä juuri siksi, että se ei vastannut odotuksia. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El