Siirry pääsisältöön

Minna Canth: Hanna


"Mutta heillä onnellisilla ei ollutkaan semmoista suurta salaista surua kuin Hannalla, semmoista, jota ei kukaan saanut aavistaakaan. Ei kukaan, ei edes paras ystävä, ei Olga, ei Betty eikä yksikään. Sillä se koski isää ja äitiä; heidän väliään, heidän onnetonta, särkynyttä väliään. Karvas ahdistus nousi Hannan kurkkuun; muiden huomaamatta pyyhki hän pari täyteläistä kyyneltä silmistään."

Minna Canth: Hanna (1886)
119 sivua (e-kirja)
Kansikuva Elisa Kirjalta
Kiinnostuin Minna Canthin teoksesta Hanna luettuani Minna Maijalan tuoreen tietokirjan Canthista. Siinä viitattiin tähän pienoisromaaniin ja mainittiin, että Canth piti romaania tärkeänä kirjallisuudenlajina. Kun Hanna oli helposti saatavilla Elisa Kirjan valikoimasta ja vieläpä maksutta, oli hyvä tarttua tuumasta toimeen.

Tarinan nimihenkilö on Hanna, nuori kuopiolaistyttö, joka joutuu kotonaan katsomaan, miten isä saapuu yöllä humalassa ja miten äiti kärsii. Jussi-veljeä eivät opinnot kiinnosta, kun taas Hannalle koulunkäynti on tärkeää. Hän vaikuttaa masennukseen taipuvaiselta ja miettiväiseltä nuorelta, joka saattaa kokea ulkopuolisuutta suhteessa ikätovereidensa tekemisiin ja menoihin. Hän luottaa vakaasti Jumalaan ja uskoo, että rukoileminen auttaa.

Kesänvietto Jynkässä auttaa Hannaa unohtamaan kodin murheet, ja ikäistensä tavoin hänkin viehättyy poikien seurasta. Sittemmin hän tapaakin miehen, jonka kanssa puhutaan jo kihlauksesta. Toiveet naimisiin menemisestä kuitenkin kariutuvat, ja samalla kariutuu Hannan lapsenomainen usko. Hän kyseenalaistaa luottamuksensa Jumalaan ja katkeroituu, käy hiljaiseksi ja harvapuheiseksi.

Kertomuksessa tuodaan esille monia aikanaan kohua herättäneitä asioita. Puhutaan niin uskosta, luonnontieteistä, realismista kuin naisasiasta. Samalla Hanna on päähenkilönsä kasvutarina, kun nuori nainen kasvaa, muuttuu ja päätyy lopulta hylkäämään vaalimansa ihanteet.

Olen kokenut monet Canthin tuotantoon kuuluvat teokset tarinoina, joilla on paljon sanottavaa myös nykyajan ihmisestä ja nykyajan ihmiselle. Hanna ei mielestäni kuulu tähän joukkoon, sillä se on hyvin vahvasti sidoksissa omaan aikaansa. On vaikea kuvitella nykyajan nuorta naista, joka suhtautuu elämään ja miehiin Hannan tavoin: on huolissaan maineestaan ja sitoutuu mieheen, jolta saa kirjeen silloin, toisen tällöin. Teos ei silti ole missään tapauksessa huono, sillä siinä kuvataan eläytyen ja uskottavalla tavalla katkelmaa erään nuoren naisen elämästä.

Hannasta ovat kirjoittaneet myös Suvi, Maria ja Sara.

Kirjabingosta rastin saa tällä kertaa ruutu Klassikko.

Kommentit

 1. Mielenkiintoinen kirja hyvältä kirjailijalta. E-kirjan kansi voisi kyllä osallistua johonkin kansien rumuuskilpailuun ja menestyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta kansikuvasta pitikin postauksessa mainita, mutta unohtui. Kovin on kauhea eikä sovi mielestäni lainkaan kirjan tunnelmaan.

   Poista
 2. Minäkin tulin tänne ihmettelemään tuota kantta. :) Erikoisen moderni Canthin kirjaan. Onhan tuossa kivat värit, mutta mutta... :D Tämä oli tyylikäs klassikko. Minulla klassikkoruutuun ei ole edes kandidaatteja. Saa nähdä, löytyykö mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elisa Kirjan klassikoiden kansikuvat ovat tyyliltään aika samankaltaisia. Erikoisia valintoja. :)

   Poista
 3. Kiinnitin Marin lailla kanteen huomiota :D. Lähes rikos klassikkoa kohtaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti kansikuva onnistuu ainakin kiinnittämään huomion! :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El