Siirry pääsisältöön

Anu Silfverberg: Katoaminen (Long Play 13)

"Kun aivoihin kerääntyy plakkia, ihminen alkaa unohdella asioita. Hermosolut kuolevat ja aivokudos kutistuu. Aikakokonaisuudet tippuvat muistista yksi kerrallaan: ensin lähtee lähimuisti ja sitten aiemmin tapahtuneet asiat. Potilaat peruuttavat hitaasti menneisyyteen. Lopulta he menettävät liikuntakykynsä ja puhekykynsä.
He katoavat."
Anu Silfverberg: Katoaminen
(Long Play 13, 2014)
Marika Maijalan kansikuva otettu kustantajan sivuilta
66 000 merkkiä
Tätä nykyä 130 000 suomalaista kärsii muistisairaudesta. Jos ennusteet pitävät paikkansa, joukko kolminkertaistuu vuoteen 2050 mennessä. Siinä vaiheessa muistisairaus koskettaa kaikkia tavalla tai toisella. Se on kaikkien asia.
Kirjailija Anu Silfverberg kirjoittaa muistisairaudesta, joka on koskettanut häntä omakohtaisesti: kaksitoista vuotta sitten kirjailijan isoäiti alkoi käyttäytyä kummallisesti. Alzheimerin tauti sai mummin unohtamaan, mihin hänen piti mennä, tai tutuilta poluilta poikettuaan eksymään. Vierellä läheiset joutuivat pelkäämään ja huolehtimaan, tuntemaan raivoa ja häpeää, syyllisyyttäkin.
Pahinta ei koskaan ollut kiistellä mummin kanssa homeisista ruuista tai selittää hänelle kolme kertaa tunnissa, missä olen töissä. Pahinta oli tietää kaikesta niin paljon enemmän kuin hän.
Pahinta oli absoluuttinen valta, jota en halunnut.
Muistisairaan läheiset joutuvat käyttämään valtaa päättäessään potilaan puolesta esimerkiksi sen, missä sairastunut asuu sitten, kun kotona pysyminen on käynyt mahdottomaksi. Onko oikea paikka se, johon Silfverbergin mummi muutti, vai pitäisikö Suomeenkin saada hollantilaisen Hogeweyn palvelukeskuksen kaltainen hoitokoti, jossa Katoaminen-artikkelin kirjoittaja on vieraillut?

Mutta vaikka sairastuneen läheiset joutuvat käyttämään valtaa suhteessa sairastuneeseen, on myös mahdollista kysyä, miltä potilaasta itsestään tuntuu. Tämän kysymyksen Silfverberg esittää tavatessaan miehen, joka sai Alzheimer-diagnoosin neljä vuotta sitten.

Katoaminen on hyvin kirjoitettu, sujuvasti etenevä ja hyvin kiinnostava artikkeli, jossa kirjoittaja on vahvasti läsnä. Tiedot sairauden riskitekijöistä, hoitotavoista ja piirteistä, maailman ensimmäisestä Alzheimer-potilaasta sekä toimittajan omista kokemuksista nivoutuvat vaikuttavaksi, koskettavaksi ja lohdulliseksi kokonaisuudeksi. Artikkelin soisi päätyvän jokaisen muistisairauksista kiinnostuneen luettavaksi.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Tämä on tärkeä asia. Eikä tarvitse olla edes vanha, kun muistisairaus voi tulla: Tunnen 40+ muistisairaan naisen, joka on jo laitoksessa! Pelottavaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Helposti ajatellaan, että muistisairaudet ovat iäkkäiden ihmisten sairauksia, mutta ei sairastuminen aina tosiaan ikää katso.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok