Siirry pääsisältöön

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena

"Tämä tapahtui silloin, kun isänne isä, Jussi-vainaa, oli nuori mies. Juhannusaatto oli ollut oikein lämmin ja kaunis, niin kuin tänäänkin..."
Reetta Niemensivu:
Saniainen kukkii juhannuksena
(Suuri Kurpitsa 2013)
96 sivua
Juhannuksen lähestyessä lukemistoon istuu oikein hyvin Reetta Niemensivun sarjakuva-albumi Saniainen kukkii juhannuksena. Tarina alkaa vuodesta 1987, kun juhannusta mummulassa viettäessä alkaa ukkostaa. Mummu alkaa kertoa tarinaa vuosikymmenten takaa, juhannuksesta vuonna 1928. Loppuosa sarjakuvasta sijoittuukin tuohon kaukaiseen keskikesän juhlaan.


Vuoden 1928 juhannusaatto on koko kylän juhla, ja Parkanon kirkko on ääriään myöten täynnä. Joukko kylän tyttöjä on pääsemässä ripille ja tuore pappi jännittää ensimmäistä saarnaansa. Helle tekee olon tukalaksi ja enteilee ukkosmyrskyä, mutta ennen sitä itse kukin miettii juhannusaattoa.

Helteen mukana kasvaa myös tarinan jännite, joka pitää hyvin otteessaan. Lopulta myrsky puhkeaa ja ukkonen lyö voimalla. Sen seuraukset ovat arvaamattomat, ja moni epäilee Jumalan olleen asialla. Kirjan lopusta selviää, että sarjakuvan tarinalla on todellisuuden tapahtumia taustallaan.

Vanhat juhannustaiat nousevat sarjakuvassa mukavasti esille, joten senkin vuoksi kirja sopii hyvin luettavaksi ennen kesäkuista juhla-aikaa. Juhannuksen uskomuksiin viittaa kirjan nimikin.

Pidän kovasti Reetta Niemensivun tavasta piirtää. Tässä kolmannessa teoksessaan hän jatkaa tutulla tyylillään, johon kuuluvat selkeä piirrosjälki ja kauniit värit.

Myös Ulla on lukenut tämän sarjakuvan. Kirjabingosta ruksaan lokeron sarjakuva.


Kommentit

  1. Kiitos hienosta kesäkirja-vinkistä! Pitää etsiä käsiin tämä kirja, samoin Janssonin Kesäkirja pitää laittaa muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat sopivat kyllä hienosti kesään. Toivottavasti saat kirjat käsiisi!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok