Siirry pääsisältöön

Toukokuun luetut ja vähän kesästäkin

Kotikaupunkini katu maalattuine räsymattoineen
voisi kutsua lukijaa tänä kesänä.
Toukokuussa vaivasi väsymys ja bloggaamiseen tuli pieni tauko. En oikein saanut keskeneräisiä kirjoja luettua vaan kärsin jonkinlaisesta lukujumista. Liikaa en halunnut asiasta stressata vaan ajattelin, että ehkä pieni huilaaminen tekisikin hyvää. Niin tekikin: nyt on taas mukavaa lueskella ja suunnitella tulevia lukemisia. Suunnitelmista hetken kuluttua lisää.

Yksi toukokuun lukuelämyksistä oli kirja, jonka sain odottamatta äitienpäivälahjaksi: Joël Dickerin Totuus Harry Quebertintapauksesta osoittautui mainioksi lukuromaaniksi, jonka jännite piti mukavasti otteessaan. Islantilaisen Sjónin Poika nimeltä Kuukivi oli maagisen mystinen. Klassikkorintamalla viehätyin Victor Hugon Kurjista ja kirjabloggareiden kunnioittaessa huhtikuussa menehtyneen Gabriel García Márquezin muistoa luin teoksen Mamá Granden hautajaiset. Ulkomaisista romaaneista myös Jennifer Clementin Varastettujen rukousten vuori jäi mieleen voimakkaasti.

Kotimaisista teoksista vakuutti Venla Hiidensalon Karhunpesä. Tove Janssonin juhlavuotta jatkoin romaanilla Kunniallinen petkuttaja, jonka parissa sain jälleen ihailla Janssonin tapaa kuvailla miljöötä.

Luin toukokuussa yhteensä
3 lastenkirjaa,
8 romaania,
yhden runoteoksen,
yhden näytelmän,
3 tietokirjaa ja
yhden sarjakuvateoksen.

Kesä on aina ollut minulle ihanaa lukuaikaa. Valoisat yöt houkuttelevat lukemaan yömyöhään, jos toki tänä kesänä yölukemisia on pakko rajoittaa aamulla varhain herättävän vauvan takia. Olen tehnyt hieman lukusuunnitelmia kesää ajatellen, vaikka enimmäkseen tarkoitukseni on edetä fiilispohjalta. Seuraavat teokset olen lukupinooni asetellut – kesän päätyttyä voi sitten katsoa, miten suunnitelmieni kävi:

Kesään kuuluvat jotenkin olennaisesti aina dekkarit. Niinpä lukusuunnitelmastani löytyvät Kirjasfäärin arvonnasta voitetut dekkarit Toinen peto (Taavi Soininvaara) ja Luksuselämää (Jens Lapidus). Ne saavat seurakseen Sinisten ympyröiden miehen (Fred Vargas)
Kesän dekkarisuunnitelmia.
Omasta kirjahyllystä löytyvät Anu Holopaisen Ilmestyskirjan täti, Leo Tolstoin Anna Karenina, Laura Honkasalon Sinun lapsesi eivät ole sinun, Leena Laulajaisen runoteos Keinu meren yllä, Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan ja Anja Snellmanin Pääoma on tarkoitus kesällä avata.
Nimensä takia kesälukemistooni ovat hakeutuneet myös Tove Janssonin teokset Kesäkirja ja Vaarallinen juhannus sekä Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä.

Tällä hetkellä luettavana on ihailemastani Minna Canthista kertova tuore tietoteos ja luettuna on pari kirjaa, joista en ole vielä ehtinyt kirjoittamaan.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että tänäkin kesänä hyvää luettavaa riittää – mikä ihana ajatus!



Aurinkoista, suloista, rentouttavaa ja sopivasti lukuaikaa tarjoavaa kesäaikaa toivottelen kaikille!

Kommentit

  1. Mainioita kirjoja kesäisellä lukulistallasi. Sinun lapsesi eivät ole sinun teki aikoinaan ison vaikutuksen, samoin Saatana saapuu Moskovaan. Pääoma ja Kesä ilman miehiä ovat myös olleet hyviä lukukokemuksia. Hyvää lukukesää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet noista kirjoista pitänyt - ehkä sitten minäkin. :) Kiitos samoin!

      Poista
  2. Lukulistallasi on mielenkiintoisia ja monipuolisia kirjoja. Vaarallisen juhannuksen aion lainata juhannusta varten kirjastosta sillä verukkeella, ettei omasta hyllystäni löydy mitään juhannusaiheista. Oma Marquez-haastekirjani pitäisi lukea myös tässä kuussa, koska lukeminen on vain jäänyt enkä haluaisi sitä siirtää enää paljon eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunista ja lukuisaa kesää! :)

      Poista
    2. Odotankin innolla, että saan uppoutua lukemiseen. :) Mukavaa, kun on tullut haalittua lukemistoon myös dekkareita, ne kun tuppaavat helposti jäämään sivuun.
      Kiitos samoin! :)

      Poista
  3. Oi, Anna Karenina ja Saatana saapuu Moskovaan ovat niin hienoja klassikoita. Sopivat varmasti mainiosti myös kesälukemiseksi! Ihanaa kirjakesää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna Karenina vähän hirvittää kokonsa takia, joten on kiva kuulla, että siihen ihastuneita lukijoita on useita. :) Kiitos samoin!

      Poista
  4. Toven Vaarallinen juhannus on tosiaan mitä parhainta kesälukemistoa. Useat ovat myös hullaantuneet Tolstoin Anna Kareninaa, se kuului mm. filosofi G.H. von Wrightin avainromaaneihin. Ihania lukuhetkiä Sinulle & postaa hyvistä dekkareista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarallinen juhannus on periaatteessa tarinana tuttu, mutta kirjaa en ole aiemmin lukenut. Kivaa tarttua siihen juhannuksen lähestyessä. Toivottavasti eteen osuu hyviä dekkareita, ne kun kuuluvat kesään. :)
      Kiitos, ihania lukuhetkiä myös Sinulle!

      Poista
  5. Fred Vargas on aivan huippu, ja tuo Ympyrä-kirja taitaa olla minulla kotihyllyssäkin. Lukukesäsi vaikuttaa oikein lupaavalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, sillä Vargas tarttui kirjastosta mukaani aivan sattumalta. :)

      Poista
  6. Samaa mieltä kuin edelliset. Hienoja kesäkirjoja olet valinnut listallesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Omppu. Toivotaan, että lukuaikaa löytyy. :)

      Poista
  7. Kesäkirja on yksi ihanimmista! Minäkin aion lukea Vaarallisen juhannuksen, olen lukenut sen viimeksi 1990-luvulla, mutta nyt olisi aika uusintalukea se. Pidin kovasti myös Hustvedtin kirjasta.

    Ihania alkukesän päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotankin innolla oikeaa hetkeä tarttua Kesäkirjaan, sitä on niin moni kehunut. :)
      Kiitos ja aurinkoisia päiviä sinun alkukesääsi!

      Poista
  8. Anna Karenina on hieno teos, ehdottomasti lukemisen arvoinen - suuri sekä kooltaan että sisällöltään :) Mielenkiintoista aikanaan lukea mitä siitä ehkä kirjoittelet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna Karenina on pitkään ollut lukulistallani, mutta en ole saanut siihen tartuttua. Jospa tänä kesänä. :)

      Poista
  9. Anna Karenina on hieno teos, ehdottomasti lukemisen arvoinen - suuri sekä kooltaan että sisällöltään :) Mielenkiintoista aikanaan kuulla, mitä siitä ehkä kirjoittelet!

    VastaaPoista
  10. Ihan kivasti sait toukokuussa luettua pienestä lukuväsymyksestä huolimatta! Minulla on Harry Quebert vieläkin lukematta, mutta luulen että se voisi olla ihan hyvä kesäkirja juonivetoisuutensa (?) ansiosta.

    Kiva kuulla aikanaan, mitä tykkäsit Minna Canth -elämäkerrasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On totta, että edelleen olen ehtinyt lukea paljon. Jos olisin ollut normaalisti töissä, olisi lukusaldo varmasti pienempi.
      Quebert on minusta vallan mainiota kesälukemista, kannattaa kokeilla. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...