Siirry pääsisältöön

Toukokuun luetut ja vähän kesästäkin

Kotikaupunkini katu maalattuine räsymattoineen
voisi kutsua lukijaa tänä kesänä.
Toukokuussa vaivasi väsymys ja bloggaamiseen tuli pieni tauko. En oikein saanut keskeneräisiä kirjoja luettua vaan kärsin jonkinlaisesta lukujumista. Liikaa en halunnut asiasta stressata vaan ajattelin, että ehkä pieni huilaaminen tekisikin hyvää. Niin tekikin: nyt on taas mukavaa lueskella ja suunnitella tulevia lukemisia. Suunnitelmista hetken kuluttua lisää.

Yksi toukokuun lukuelämyksistä oli kirja, jonka sain odottamatta äitienpäivälahjaksi: Joël Dickerin Totuus Harry Quebertintapauksesta osoittautui mainioksi lukuromaaniksi, jonka jännite piti mukavasti otteessaan. Islantilaisen Sjónin Poika nimeltä Kuukivi oli maagisen mystinen. Klassikkorintamalla viehätyin Victor Hugon Kurjista ja kirjabloggareiden kunnioittaessa huhtikuussa menehtyneen Gabriel García Márquezin muistoa luin teoksen Mamá Granden hautajaiset. Ulkomaisista romaaneista myös Jennifer Clementin Varastettujen rukousten vuori jäi mieleen voimakkaasti.

Kotimaisista teoksista vakuutti Venla Hiidensalon Karhunpesä. Tove Janssonin juhlavuotta jatkoin romaanilla Kunniallinen petkuttaja, jonka parissa sain jälleen ihailla Janssonin tapaa kuvailla miljöötä.

Luin toukokuussa yhteensä
3 lastenkirjaa,
8 romaania,
yhden runoteoksen,
yhden näytelmän,
3 tietokirjaa ja
yhden sarjakuvateoksen.

Kesä on aina ollut minulle ihanaa lukuaikaa. Valoisat yöt houkuttelevat lukemaan yömyöhään, jos toki tänä kesänä yölukemisia on pakko rajoittaa aamulla varhain herättävän vauvan takia. Olen tehnyt hieman lukusuunnitelmia kesää ajatellen, vaikka enimmäkseen tarkoitukseni on edetä fiilispohjalta. Seuraavat teokset olen lukupinooni asetellut – kesän päätyttyä voi sitten katsoa, miten suunnitelmieni kävi:

Kesään kuuluvat jotenkin olennaisesti aina dekkarit. Niinpä lukusuunnitelmastani löytyvät Kirjasfäärin arvonnasta voitetut dekkarit Toinen peto (Taavi Soininvaara) ja Luksuselämää (Jens Lapidus). Ne saavat seurakseen Sinisten ympyröiden miehen (Fred Vargas)
Kesän dekkarisuunnitelmia.
Omasta kirjahyllystä löytyvät Anu Holopaisen Ilmestyskirjan täti, Leo Tolstoin Anna Karenina, Laura Honkasalon Sinun lapsesi eivät ole sinun, Leena Laulajaisen runoteos Keinu meren yllä, Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan ja Anja Snellmanin Pääoma on tarkoitus kesällä avata.
Nimensä takia kesälukemistooni ovat hakeutuneet myös Tove Janssonin teokset Kesäkirja ja Vaarallinen juhannus sekä Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä.

Tällä hetkellä luettavana on ihailemastani Minna Canthista kertova tuore tietoteos ja luettuna on pari kirjaa, joista en ole vielä ehtinyt kirjoittamaan.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että tänäkin kesänä hyvää luettavaa riittää – mikä ihana ajatus!Aurinkoista, suloista, rentouttavaa ja sopivasti lukuaikaa tarjoavaa kesäaikaa toivottelen kaikille!

Kommentit

 1. Mainioita kirjoja kesäisellä lukulistallasi. Sinun lapsesi eivät ole sinun teki aikoinaan ison vaikutuksen, samoin Saatana saapuu Moskovaan. Pääoma ja Kesä ilman miehiä ovat myös olleet hyviä lukukokemuksia. Hyvää lukukesää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet noista kirjoista pitänyt - ehkä sitten minäkin. :) Kiitos samoin!

   Poista
 2. Lukulistallasi on mielenkiintoisia ja monipuolisia kirjoja. Vaarallisen juhannuksen aion lainata juhannusta varten kirjastosta sillä verukkeella, ettei omasta hyllystäni löydy mitään juhannusaiheista. Oma Marquez-haastekirjani pitäisi lukea myös tässä kuussa, koska lukeminen on vain jäänyt enkä haluaisi sitä siirtää enää paljon eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista ja lukuisaa kesää! :)

   Poista
  2. Odotankin innolla, että saan uppoutua lukemiseen. :) Mukavaa, kun on tullut haalittua lukemistoon myös dekkareita, ne kun tuppaavat helposti jäämään sivuun.
   Kiitos samoin! :)

   Poista
 3. Oi, Anna Karenina ja Saatana saapuu Moskovaan ovat niin hienoja klassikoita. Sopivat varmasti mainiosti myös kesälukemiseksi! Ihanaa kirjakesää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Karenina vähän hirvittää kokonsa takia, joten on kiva kuulla, että siihen ihastuneita lukijoita on useita. :) Kiitos samoin!

   Poista
 4. Toven Vaarallinen juhannus on tosiaan mitä parhainta kesälukemistoa. Useat ovat myös hullaantuneet Tolstoin Anna Kareninaa, se kuului mm. filosofi G.H. von Wrightin avainromaaneihin. Ihania lukuhetkiä Sinulle & postaa hyvistä dekkareista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaarallinen juhannus on periaatteessa tarinana tuttu, mutta kirjaa en ole aiemmin lukenut. Kivaa tarttua siihen juhannuksen lähestyessä. Toivottavasti eteen osuu hyviä dekkareita, ne kun kuuluvat kesään. :)
   Kiitos, ihania lukuhetkiä myös Sinulle!

   Poista
 5. Fred Vargas on aivan huippu, ja tuo Ympyrä-kirja taitaa olla minulla kotihyllyssäkin. Lukukesäsi vaikuttaa oikein lupaavalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, sillä Vargas tarttui kirjastosta mukaani aivan sattumalta. :)

   Poista
 6. Samaa mieltä kuin edelliset. Hienoja kesäkirjoja olet valinnut listallesi.

  VastaaPoista
 7. Kesäkirja on yksi ihanimmista! Minäkin aion lukea Vaarallisen juhannuksen, olen lukenut sen viimeksi 1990-luvulla, mutta nyt olisi aika uusintalukea se. Pidin kovasti myös Hustvedtin kirjasta.

  Ihania alkukesän päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotankin innolla oikeaa hetkeä tarttua Kesäkirjaan, sitä on niin moni kehunut. :)
   Kiitos ja aurinkoisia päiviä sinun alkukesääsi!

   Poista
 8. Anna Karenina on hieno teos, ehdottomasti lukemisen arvoinen - suuri sekä kooltaan että sisällöltään :) Mielenkiintoista aikanaan lukea mitä siitä ehkä kirjoittelet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Karenina on pitkään ollut lukulistallani, mutta en ole saanut siihen tartuttua. Jospa tänä kesänä. :)

   Poista
 9. Anna Karenina on hieno teos, ehdottomasti lukemisen arvoinen - suuri sekä kooltaan että sisällöltään :) Mielenkiintoista aikanaan kuulla, mitä siitä ehkä kirjoittelet!

  VastaaPoista
 10. Ihan kivasti sait toukokuussa luettua pienestä lukuväsymyksestä huolimatta! Minulla on Harry Quebert vieläkin lukematta, mutta luulen että se voisi olla ihan hyvä kesäkirja juonivetoisuutensa (?) ansiosta.

  Kiva kuulla aikanaan, mitä tykkäsit Minna Canth -elämäkerrasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että edelleen olen ehtinyt lukea paljon. Jos olisin ollut normaalisti töissä, olisi lukusaldo varmasti pienempi.
   Quebert on minusta vallan mainiota kesälukemista, kannattaa kokeilla. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?