Siirry pääsisältöön

Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä

"- Vesilinnan sisältä? toisti Björk. - Vedestäkö?
- Vedestä vedestä. Se makaa vesisäiliön pohjassa, ja sitä nostetaan juuri ylös, ja minä teen siitä jutun. Poika toi pirssin, minä hyppään siihen. Ajan kovaa vauhtia paikalle niin että ehdin tapaamaan poliisit ja muut, ja ehkä näen vielä sen vainajankin.
Björk nousi ylös. - Minä tulen mukaan."
Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä
(Otava 2014)
287 sivua (e-kirja)
(kansikuva kustantajalta)
Kun Elisa Kirjan kesäkirjakampanjassa sai valita luettavaksi mieleisen e-kirjan, ei valintaa tarvinnut kauan miettiä. Olen jo aiemmin maininnut, että pidän Virpi Hämeen-Anttilasta, ja hänen uusi aluevaltauksensa kiinnosti myös kovasti. Ja pisteenä iin päälle dekkarit tuntuvat kuuluvan jotenkin niin olennaisesti kesään, että valinta oli helppo.

Yön sydän on jäätä sijoittuu kuohuvalle 1920-luvulle. Tarinan päähenkilö on sisäasiainministeriön virkamies Karl Axel Björk, Kalle, joka toimii sivutoimisena yksityisetsivänä. Mies kutsutaan apuun, kun Helsingin vesilinnasta löytyy kuollut mies. Kalle alkaa selvittää surmaa yhdessä lapsuudenystävänsä, ylikonstaapeli Martin kanssa. Kirja ei kuitenkaan sisällä vain murhan selvittelyä, vaan mukana on myös kiinnostavia naistuttavuuksia, Atamaaniksi kutsutun trokaripomon metsästystä, Kallen oman perheen sukulais- ja ihmissuhteiden miettimistä ja yhteiskunnassa vallitsevan tilanteen pohdintaa.
Väkeä tulvi maalta kaupunkiin ja asunnoista oli huutava pula. Niitä tarvitsivat ennen kaikkea köyhät, mutta muutkin tahtoivat asua paremmin.
Dekkarin kompastuskivi onkin sisällön runsaudessa. Välillä tarina rönsyilee niin, että perässä on vaikea pysyä. Tuntuu, että mukaan on ympätty liikaa tavaraa, ja paikoin kerronta harhautuu sivupoluille.

Harmillista on myös se, että turhan moni lanka jää ilmaan roikkumaan. Yön sydän on jäätä on dekkarisarjan aloitusosa, mutta vähemmilläkin koukuilla tulevat osat olisivat jääneet minua lukijana kiinnostamaan.

Hyvää kirjassa on se, että se kiinnittyy niin hienosti historialliseen kontekstiinsa. Virpi Hämeen-Anttila herättää 1920-luvun kiehtovalla tavalla henkiin, ja ajankohta näkyy paitsi miljöössä, myös esimerkiksi ihmisten tavoissa ja käytetyssä kielessä. Taakse on jäänyt sisällissota, joka painaa ihmisten mieliä edelleen ja vaikuttaa siihen, miten toisiin suhtaudutaan. Kahtiajako kalvaa, mutta toisaalta moni on myös valmis katsomaan eteenpäin.

Karl Axel Björk on mielenkiintoinen etsivähahmo, jonka tulevia edesottamuksia jään mielelläni odottamaan.

Tästä Hämeen-Anttilan uudesta aluevaltauksesta on kirjoittanut myös Minna. Kirjabingosta ruksaan nyt kohdan historiallinen.

Edit: Lisäys, osallistun tällä kirjalla Rikoksen jäljillä -haasteeseen.

Kommentit

 1. Tämä kiinnostaa minua vähäsen. 1920-luku ja dekkari on hyvä yhdistelmä, joten ehkä etsiydyn tämän pariin kesän aikaan. Joku kotimainen kirja kun olisi hakusessa kirjabingoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin tässä kirjassa paljon juuri siitä, että se sijoittuu 1920-luvulle. Toivottavasti pidät, jos satut kirjan pariin etsiytymään. :)

   Poista
 2. Ajattein odottaa, että tämän jatko-osa ilmestyy, että voin kuunnella peräjälkeen, jos satun tykkäämään tästä. Nyt olisi kakkonen, mutta jääkö se pahaan vaiheeseen, pitäisikö odottaa kolmostakin ensin? Täytyy etsiskellä, jos joku olisi lukenut nämä molemmat Björk-sarjan ilmestyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran koukkua kakkosenkin loppuun heitetään, että kolmososaa jää odottamaan innolla. Toisaalta tarina ei jää niin selvästi kesken kuin ykkösosassa - minun mielestäni. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo