Siirry pääsisältöön

Lasten e-tarinat


Lasten e-tarinoista löytyy tällä hetkellä kolme kirjakokonaisuutta.
Blogatin kampanjan kautta minulle tarjoutui mahdollisuus kokeilla Lasten Keskuksen julkaisemia Lasten e-tarinoita. Tällä hetkellä e-tarinoissa on tarjolla kolme lastenkirjaa: Tuula Korolaisen ja Marjo Nygårdin Kuono kohti koulua, Thierry Robberechtin ja Philippe Goossensin Paavo on reilu kaveri sekä Mariko Härkösen ja Ismo Virtasen Sirius Express - Kosminen kulkuri. Tarinoihin pääsee tutustumaan, kun lataa iPadille AppStoresta Lasten e-tarinat -sovelluksen. Kirjojen lataaminen iPadille onnistuu kätevästi tuon sovelluksen kautta.

Jokaiseen kirjaan sisältyy tarinasta animaatioversio sekä perinteisempi versio, jossa tarina etenee aukeama kerrallaan, jolloin lapsi voi katsella kirjan kuvia ja kuunnella samalla tarinaa. Sirius Express -tarinan kohdalla tuo animoitu versio ei jostain syystä iPadissani käynnistynyt lainkaan, mutta muissa kirjoissa animaatio miellytti koekäyttäjälapsia enemmän kuin toinen muoto.
Sovelluksesta löytyy myös esimerkiksi
muisti- ja palapelejä.

Kuunneltavien ja katseltavien tarinoiden lisäksi kirjoihin sisältyy myös lasta aktivoivia osia. Pala- tai muistipeliä pelatessa sekä kuvien eroavaisuuksia etsiessä voi valita kolmesta eri vaikeustasosta. Peleistä 4- ja 7-vuotiaat lapset pitivät paljon, mutta nuorempaa viehätti erityisesti piirrosohjelma. Siinä on mahdollisuus valita valmis pohjakuva, mutta ilmeisesti maalausmahdollisuutta, jonka avulla kuvaa voisi käyttää värityskuvana, ei ole olemassa. Ainakaan me emme sellaista löytäneet. Pohjakuvan lisäksi pieni piirtäjä voi valita valmiita hahmoja ja muita elementtejä, jotka ovat varsinaisesta tarinasta tuttuja.

7-vuotias puolestaan piti kovasti siitä, että sovelluksella voi tehdä omia animaatioita. Perusidean ymmärtäminen ei vienyt häneltä kauan, ja muutenkin sovellus on helppokäyttöinen ja selkeä.

Tarinat itsessään ovat viehättäviä ja laadukkaita. Tuula Korolaisen ja Marjo Nygårdin Kuono kohti koulua kertoo metsän hiirten kesäkoulusta, jonka aikana opitaan uusia asioita ja jonka opettajaakin jännittää. Juuri koulunsa aloittanutta ekaluokkalaista tarina kiinnosti paljon. Thierry Robberechtin ja Philippe Goossensin Paavo on reilu kaveri keskittyy mutkikkaaseen tilanteeseen, kun Paavon koulukaveri Herkko aiheuttaa kovin usein harmia. Herkko näyttää tuimalta mutta ilahtuu, kun saa kutsun Paavon syntymäpäiväjuhlille. Mariko Härkösen ja Ismo Virtasen Sirius Express - Kosminen kulkuri sijoittuu avaruuteen, mistä löytyy harhaileva paketti.

Kolmesta tarinavaihtoehdosta löytyy jo nyt moneen makuun, mutta toivottavasti tarjontaa tulee lisää. Lapsilukijoille e-tarinoita voi lämpimästi suositella, sillä ainakin minun koeyleisöni innostui suuresti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…