Siirry pääsisältöön

Cormac McCarthy: Kaikki kauniit hevoset

"He istuivat höyryävien hevosten selässä kuunvalossa ja katsoivat toisiaan. Sitten he laskeutuivat ääneti ja heilauttivat niskaan sidotut vaatteet alas ja pukeutuivat ja taluttivat hevoset pois pajukosta ja hiekkatörmiltä tasangolle missä he nousivat selkään ja ratsastivat kuivassa varvikkomaastossa etelään, Coahuilaan."
Cormac McCarthy: Kaikki kauniit hevoset
(WSOY 2014)
Alkuteos All the Pretty Horses 1992
Suomentanut Kaijamari Sivill
358 sivua
Eletään 1940-luvun loppua Texasissa, ja kuusitoistavuotias John Grady haluaisi jatkaa työtä kotitilallaan. Toisin kuitenkin päätetään - tila myydään - ja poika lähtee ystävänsä Rawlinsin kanssa ratsastamaan kohti Meksikoa, missä odottaa uusi elämä. Mutta millainen, sitä pojat tuskin osaavat aavistaa.

Poikien seuraan liittyy pyytämättä nuori poika Blevins, melkein lapsi vasta, josta ei oikein mitään tiedetä - eikä mitään oikein saada myöskään selville. Poikien keskinäinen sanailu on suoraa ja saa ajoittain hymyn huulille. Viimeistään se, miten John Grady suhtautuu Blevinsiin, sai minut pitämään tuosta nuoresta miehestä, joka haluaa toimia rehdisti ja oikein silloinkin, kun ympärillä olevat ihmiset tekevät suoraselkäisten periaatteiden noudattamisen lähes mahdottomaksi.

Kaikki kauniit hevoset ei päästä lukijaansa helpolla. Alkuun minun piti ponnistella, jotta pääsin yhtään kiinni siihen, mistä kirjassa ylipäätään on kysymys. Cormac McCarthyn vähäeleinen tyyli vaatii lukijalta tarkkuutta. Esimerkiksi johtolauseiden vähyys ja se, että repliikkejä ei eroteta muusta tekstistä lainausmerkein tai ajatusviivoin, tuntuivat aluksi hankalilta yksityiskohdilta. Mutta kun tyyliin tottuu, nuorten miesten vaellus kotoa Meksikoon vie lukijan mukanaan. Tapahtumat Meksikossa saavat välillä pidättämään henkeä, sillä kirja ei todellakaan sisällä vain leppoisaa ratsastelua tasangolla.

Romaanissa on outoa tenhoa, joka sai minut pauloihinsa. John Grady on henkilönä kuin kuka tahansa nuori, joka lähtee etsimään omaa tietään ja joutuu kohtaamaan maailman julmuuden, jossa on lähes liikaa koettavaa. Meksikon karussa maastossa nuorukaisen eteen osuu väkivaltaa mutta onneksi myös rakkautta - joka tosin voi myös olla vaarallista. Hänen ystävänsä Rawlins jää etäisemmäksi mutta poikien suhde on niin lämmin ja kunnioittava, että sellaisen ystävyyden toivoisi osuvan jokaisen kohdalle. Matkallaan John tapaa niin pahuutta kuin hyvyyttä, ja McCarthy rakentaa taidolla ihmisistään todellisia henkilöitä, joissa voi olla sekä valoa että pimeyttä.

Taidolla Cormac McCarthy rakentaa myös teoksensa miljöötä. Monista kirjailijan maalaamista kuvista syntyy niin eläviä, että ne on helppo kuvitella mielessään. Ei siis olekaan mikään ihme, että teoksesta on tehty elokuva vuonna 2000 - luulen, että se on pakko katsoa, vaikkei se nopealla vilkaisulla näytä valtavan suurta suosiota niittäneen. 

Hevoset ovat kirjassa tärkeässä osassa, kuin merkittäviä sivuhenkilöitä. Kirjan kannet suljettuani vaalin mielessäni kuvaa nuorista miehistä kauniiden hevostensa selässä, matkalla kohti muutosta ja aikuisuutta. Matka ei ole helppo eikä suloinen, mutta jotain kaunista tarina kuitenkin jättää jälkeensä. 

Kaikki kauniit hevoset on Rajatrilogia-kokonaisuuden ensimmäinen osa. Toinen osa Matka toiseen maailmaan ilmestyi suomeksi jo 1995. Tässä avausosassa on espanjankielisiä repliikkejä, jotka on jätetty suomentamatta. Pidin ratkaisusta ja siitä, että kirjan lopusta löytyivät repliikkien suomennokset.
Vilkaisepa myös Kirjavinkkien ja Tillmanin postaukset tästä romaanista.

Kaikki kauniit hevoset saapui minulle kustantajalta - kiitos!
--ja hevoset olivat varuillaan ja liikkuivat harkiten kantaen veressään muistoa siitä ja muista paikoista joissa hevoset joskus olivat olleet ja olisivat taas. Lopuksi hän siinä unessaan näki että järjestys hevosen sydämessä on kestävämpää laatua sillä se on kirjoitettu paikkaan josta mikään sade ei voi sitä pestä pois.

Kommentit

 1. Kuulostaapa hyvältä. Menee lahjatoivelistaan tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaanpa sitten, että lahjatoive toteutuu ja vielä että kirjaan kohdistuvat odotukset täyttyvät. Minä pidin kovasti.

   Poista
 2. Filmiä en ole itsekään nähnyt, tässä olisi hyviä juonen käänteitä elokuvakäsikirjoitukseen.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…