Siirry pääsisältöön

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja

"Minä olen ahtaampi ihminen. Tykkään enempi valittaa. Seitsemäänkymmeneenkolmeen vuoteen en valittanut kertaakaan. Sitten lääkäri tutki minut päästä varpaisiin ja ulkoa sisään ja sanoi, että jos ei elämäntavat muutu, niin saattavat mennä suonet tukkoon. Saattaa sydän leikata kiinni. Se halusi kovat rasvat pois ruokavaliosta, tilalle salaattia ja hyötyliikuntaa, mutta kyllä minä tiesin, mistä tukkeumat johtuvat. Ne johtuvat siitä, kun ei sano, mitä ajattelee ja mistä pahoittaa mielensä. Kun asioita kerää päähänsä niin eihän ne sinne loputtomasti mahdu. Ne menevät verisuoniin ja niveliin. Ryhdyin rehellisesti valittamaan ja onko sen jälkeen kaikki arvot olleet kohdallaan. Kyllä ovat."
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
(WSOY 2010)
Äänikirjan kesto 3 h 3,5 min.
Kyllä ei tarvinnut mieltä pahoittaa, kun Elisa Kirjan äänikirjavalikoimista löytyi Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ja vieläpä Antti Litjan lukemana. Jos johonkin kirjaan sopii äänikirjaformaatti erityisen hyvin, niin juuri tähän. Kirjahan on alun perin sarja kuunnelmia. Mainion teoksen parissa tuli autoiltua, ulkoiltua ja välillä tehtyä myös kotihommia. Viihdyin, ilahduin, nautin, mietin, muistin, koin jotain tuttua ja liikutuin.

Mielensäpahoittaja on 80-vuotias suomalainen mies, jota mietityttävät monenlaiset asiat. Maailma ympärillä muuttuu, mutta mies pysyy omanlaisenaan - ja pahoittaa mielensä esimerkiksi käydessään uusimassa reseptin ja joutuessaan lähtemään kirkolle silloin, kun pitäisi äänestää.
Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun poika kertoi heittäneensä jääkaapista kaikki vanhentuneet ruuat pois. Hän lukee pilaantumisen pakettiin tehdyistä merkinnöistä, minä haistan ja maistan.
Mielensäpahoittaja ottaa kantaa maailmanmenoon rintaruokinnasta lähtien aina thaimaalaisiin marjanpoimijoihin saakka. Vaikka taustalla on aina pahoittunut mieli, jää kuuntelijalle kirjasta hyvä mieli. Tarinoissa on jotain niin tunnistettavaa, että niitä kuuntelee ilokseen. Mielensäpahoittajan arvomaailmassa on humaania ihmisläheisyyttä, ekologisuutta ja kiireen vastustamista, mikä tuo lähelle päähenkilön, jota etukäteen pidin melko kaukaisena. Kaikkea nykyaikaan liittyvää suomalaisjäärä ei ymmärrä, mutta miksi pitäisikään?

Luulenpa, että hankin piakkoin luettavaksi ja kuunneltavaksi seuraavan osan, kirjan Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike. Sarjan ensimmäisestä osasta ovat bloganneet ainakin Maria, Sara ja Kini.

Kommentit

 1. Vaikuttaa niin suomalaiselta kirjalta, ihanan ironisella tavalla. (: Minulla on vielä Mielensäpahoittaja lukematta ja kovasti kiinnostaisi se elokuvakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen tämä tosiaan mielenmaailmaltaan on, ja siksi niin tunnistettava. Pidin siitä, että kirjassa myös rikotaan ennakko-odotuksia eikä päädytä vain luettelemaan stereotypioita.

   Poista
 2. Eihän tätä voi olla rakastamatta! Minä luin tämän, mutta jos joskus tulee kirjastossa vastaan äänikirjana, niin aivan varmasti lainaan! Litjan lukemana tämä olisi varmasti ihan huippu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kirjaa lukenut, joten en tietenkään pysty vertaamaan. Mutta kyllä äänikirjamuoto vaikutti oikein hyvältä! Toivon pääseväni lähiaikoina näkemään elokuvan.

   Poista
 3. Olen yrittänyt lukea yhtä mielensäpahoittajaa, taisi olla 'sarjan' ensimmäinen teos. Kirja jäi minulta kesken, mutta radiosta kuunneltuina jutut tuntuivatkin yhtäkkiä ihan mukavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ennen tätä lukenut kirjasta vain katkelmia. Kuunneltuna teos toimi hienosti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El